Skrekkpropagandaen til IS påvirker norsk ungdom

- IS vil bli en global aktør, sier PST.

FØLGER MED: PST og kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken mener IS' grusomme propagandamateriale også har appell blant norske islamister. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FØLGER MED: PST og kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken mener IS' grusomme propagandamateriale også har appell blant norske islamister. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST mener det grusomme propagandamaterialet til terrorgruppa Den islamske stat (IS) - også kjent som ISIL, som er navnet PST bruker -  også har appell blant norske islamister.

IS kjemper for en islamsk stat i Syria og Irak og har, slik Dagbladet dokumenterte i går, offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer - både sivile irakere og irakiske soldater. Over 50 nordmenn har sluttet seg til IS, og Dagbladet har tidligere vist hvordan norske islamister står side ved side med IS-ledere som deltar i groteske drap.

- Vi mener at ISILs propagandamateriale kan ha en rekrutteringsfremmende effekt mot de miljøene som PST har fokus på, sier Hugubakken til Dagbladet.

- PST er kjent med at ISILs svært brutale videoer kan ha en rekrutteringsfremmende effekt og appell til folk i Norge, fordi det er personer her som deler ambisjonen om et kalifat som er styrt etter sharia og som støtter det målet, sier Hugubakken.

Norske videoer PST har tidligere sett at al-Qaida-produsert materiale har appellert til norske ekstremister.

Faksimile Dagbladet på fredag
Faksimile Dagbladet på fredag Vis mer

- Materialet har hatt effekt på det norske miljøet, og er blant annet blitt delt hyppig på sosiale medier i rekrutteringsøyemed, sier Hugubakken.

Dagbladet er kjent med direkte koblinger mellom IS-videoer og hjemmesnekret propagandamateriale laget av norske ekstremister. Eksempelvis har norske islamister benyttet den samme musikken som IS bruker i sine videoer. Det ønsker ikke Hugubakken å kommentere.

Global aktør Hugubakken sier at propagandamaterialet er lagd på en måte som kan indikere at ISIL ønsker å utfordre al-Qaida som den globale terroraktøren.

- Al-Qaida har inntil nylig vært den dominerende globale aktøren innen internasjonal terror. Men det at ISIL lager propagandamateriale som åpenbart er rettet mot et vestlig publikum, og bruker flere nasjonaliteter i propagandamaterialet sitt, indikerer at dette kan ha til hensikt å lansere ISIL også som en global aktør, sier Hugubakken til Dagbladet.

Også norske Bastian Vasquez fra Skien har deltatt i en profesjonelt produsert propagandavideo for IS.

Rystet To av Norges fremste eksperter på folkemord og Midtøsten - Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) og Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener henholdsvis at IS' gjerninger nærmer seg folkemord og minner om nazistenes metoder.

- Det nye er at IS avbilder grusomhetene og sender det ut på nettet for å skape frykt og bidra til å drive fiender ut av sine områder. Dette er nytt, og gjort mulig av ny teknologi. Det finnes mange fotos av nazistenes massedrap på Østfronten, men det var uoffisielle bilder, tatt av menige soldater og uønsket av hærledelsen. Kombinasjonen av antimoderne ideologi og omfavnelse av ny teknologi minner om nazismen. IS vil vende tilbake til en middelaldersk tilværelse og gammeldags, bokstavtro tolkning av islam, mens nazismen var et forsøk på å åndeliggjøre den sjelløse verden gjennom å dyrke en idyllisert tolkning av fortiden, sier Hagtvet til Dagbladet.

I VESTEN: Disse profesjonelt utformede IS-løpesedlene ble delt ut på gata midt på Oxford Street i London i forrige uke. Foto: Ghaffar Hussain
I VESTEN: Disse profesjonelt utformede IS-løpesedlene ble delt ut på gata midt på Oxford Street i London i forrige uke. Foto: Ghaffar Hussain Vis mer