Ekstremhete

Skrekkrapport for 2070

3,5 milliarder mennesker kan slite med å overleve grunnet ekstrem hete om 50 år om verden ikke klarer å kutte klimagassutslippene, ifølge en ny studie.

RØMTE TIL SJØEN: En haug med mennesker søkte til sjøen utenfor Adelaide under en hetebølge i Australia. Foto: Amer Ghazzal/Shutterstock
RØMTE TIL SJØEN: En haug med mennesker søkte til sjøen utenfor Adelaide under en hetebølge i Australia. Foto: Amer Ghazzal/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Studien er utført av forskere fra Wageningen-universitetet i Nederland og publisert i det amerikanske forskningstidsskriftet PNAS.

I studien legges det fram et verst tenkelig scenario der en tredel av den globale befolkningen i 2070 vil bo i områder der den gjennomsnittlige temperaturen vil overstige 29 grader – med mindre de forflytter seg.

TØRT: Indiske arbeidere bærer de siste dråpene med vann fra en liten dam i Puzhal utenfor Chennai. Foto: ARUN SANKAR / AFP
TØRT: Indiske arbeidere bærer de siste dråpene med vann fra en liten dam i Puzhal utenfor Chennai. Foto: ARUN SANKAR / AFP Vis mer

- Coronaviruset endret verden på en måte som var vanskelig å forutse for noen måneder siden. Våre funn viser hvordan klimaendringene kan gjøre noe lignende, sier forskningsleder Marten Scheffer i en uttalelse.

Klimaendringene vil ikke komme like fort som endringene coronapandemien har ført til, men til forskjell fra situasjonen verden nå befinner seg i, vil det etter så store klimaendringer ikke være håp om bedring i nær framtid, legger han til.

To temperaturområder

Scheffer og hans kolleger har delvis basert konklusjonene på analyse av tidligere data ved å gjøre sammenligninger av klimatiske forhold i regioner mennesker velger å bosette seg i.

De har funnet at befolkningstettheten er størst i områder der den årlige gjennomsnittstemperaturen ligger i området mellom 11 og 15 grader, med en annen stor klynge i området mellom 20 til 25 grader.

Fordelingen har ikke endret seg stort de siste 6.000 årene.

Sahara i Sør-Amerika

Forskerne har lent seg på prognoser fra hovedrapporten til FNs klimapanel IPCC fra 2014.

I rapporten antas det at utslippet av klimagasser vil fortsette å øke, slik den har gjort de siste tiårene. Klimaendringene ventes å bli mer omfattende i takt med utslippene av klimagasser.

TØRKE: En bonde går forbi en uttørket dam i India. Foto: NTB Scanpix/Reuters
TØRKE: En bonde går forbi en uttørket dam i India. Foto: NTB Scanpix/Reuters Vis mer

I rapporten anslås det at andelen av verdens land med årlig snittemperatur over 29 grader vil gå fra dagens 0,8 prosent, hvorav mesteparten ligger i Sahara-ørkenen, til 19 prosent i 2070.

Områdene som rammes er i Sør-Amerika, Afrika, India, Sørøst-Asia og nord i Australia. En milliard i India vil ifølge rapporten rammes, i tillegg til over 100 millioner mennesker i Nigeria, Pakistan, Indonesia og Sudan.

- Dette ville ikke bare ha en knusende direkte påvirkning, men også gjøre det vanskeligere for verden å håndtere framtidige kriser, som nye pandemier, understreker Scheffer.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer