ANKLAGES: Erkebiskop Donald Wuerl, som var biskpen i Pittsburg i nesten 20 år, anklages for å ha bidratt til å beskytte overgriperne i kirken. Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / NTB scanpix
ANKLAGES: Erkebiskop Donald Wuerl, som var biskpen i Pittsburg i nesten 20 år, anklages for å ha bidratt til å beskytte overgriperne i kirken. Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / NTB scanpixVis mer

Skrekkrapport om Den katolske kirken i Pennsylvania: Prester skal ha misbrukt over 1000 barn

Erkebiskop anklages for å ha bidratt til å beskytte overgriperne.

Siden 1950-tallet skal romersk-katolske prester i Pennsylvania ha misbrukt over 1000 barn, et tall som kanskje er enda høyere, ifølge en rapport fra en storjury, lagt fram tirsdag, skriver New York Times.

Over 300 prester

Lederne i kirken, inkludert den nåværende erkebiskopen i Washington, skal systematisk ha skjult overgrepene, ifølge rapporten.

- Kirkens ansatte har rutinemessig og med overlegg beskrevet misbruket som spøker, bryting og upassende oppførsel. Det var ingen av de tingene. Det var seksuelt misbruk av barn, blant annet voldtekt, sier statsadvokat Josh Shapiro, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge rapporten skal over 300 prester ha misbrukt barn, de fleste av dem gutter.

Det seksuelle misbruket som blir beskrevet i storjuryens rapport går fra beføling til anal-, oral- og vaginal voldtekt.

I nesten samtlige saker har foreldelsesfristen gått ut, noe som betyr at prestene ikke kan tiltales. Mange av prestene er nå døde eller pensjonerte, mens andre har blitt avskjediget eller er i permisjon.

Kun to saker omtalt i rapporten har ført til at overgriperen er tiltalt.

«Vi blir uvel av tanken på alle forbrytelsene som forblir ustraffet», heter det i rapporten fra juryen.

Voldtok ung jente på sykehus

Rapporten viser også hvordan overgrepsmistenkte prester ikke ble avskjediget, men rett og slett bare forflyttet. Alle prestene som er mistenkt for å ha begått overgrep er listet opp, og det vises også til hvordan de ble sendt fra sokn til sokn, og noen ganger ut av staten.

Storjuryen slår fast i rapporten at selv om lista er lang, så «tror vi ikke vi har fått tak i alle».

«Vi er overbevist om at mange ofre aldri sto fram, og at bispedømmene ikke dokumenterte alle misbruksanklagene skriftlig», legger rapporten til.

Rapporten avdekker skrekkelig overgrepshistorier, inkludert en der en prest voldtok ei ung jente på sykehuset, etter at hun hadde fjernet mandlene.

Et annet eksempel som trekkes fram er en prest som gjorde en 17 år gammel jente gravid, forfalsket et signatur på en vigselsattest, og så «skilte seg» fra jenta.

Måtte vaske munne med «hellig vann»

En ni år gammel gutt skal ha blitt tvunget til å utføre oralsex på en prest, før han ble bedt om å vaske munnen sin med «hellig vann». En annen gutt skal ha blitt tvunget til å posere naken som om han ble korsfestet, mens han ble fotografert av en gruppe prester.

Ifølge statsadvokat Shapiro produserte og delte prestene overgrepsbilder av barn på kirkens område.

«På tross av noen institusjonelle reformer, har de enkelte lederne i kirken for det meste klart å unngå å stå til rette for sine handlinger. Prester voldtok små gutter og jenter, og de av Guds menn som var ansvarlige for dem gjorde ingenting, de skjulte det. I årtier», heter det i rapporten.

«Håndbok for å skjule sannheten»

I rapporten står det også at kirkens ansatte skal ha fulgt en «håndbok for å skjule sannheten», som blant annet innebar:

  • Å tone ned misbruket ved å bruke uttrykk som «upassende kontakt» i stedet for «voldtekt».
  • Å sette prester som ikke hadde noen trening i overgrepssaker til å etterforske sine kolleger.
  • Når de fjernet en mistenkt prest fra sin stilling, skulle ikke lokalsamfunnet informeres om de virkelige grunnene til avskjedigelsen.

- De beskyttet institusjonen sin for alt det er verdt. Som storjuryen har avdekket så viste kirken en fullstendig forakt for sine ofre, sier Shapiro.

Overgrepsofre lettet

I kjølvannet av rapporten uttrykker overgrepsofrene stor lettelse over etterforskningen, etter at deres forsøk på å få kirken til å gjøre noe på egen hånd ikke førte noe vei

- I løpet av fem år har jeg gått til to biskoper med mine anklager, og de ignorerte og tonet dem ned. Det er dette hemmelighetskremmeriet som har skjult overgripere, sier pastor James Faluszczak, som ble misbrukt som barn og vitnet for storjuryen.

Storjuryen anklager også erkebiskopen i Washington, Donald Wuerl, for å ha beskyttet prester som forgrep seg mot barn da han var biskop i Pittsburgh fra 1988 til 2006.

Wuerl selv avviser anklagene.

- Jeg forstår at rapporten er kritisk til noen av mine handlinger, men jeg mener at rapporten bekrefter at jeg handlet med omhu, med omtanke for ofrene og for å hindre framtidig misbruk. Jeg håper virkelig at en rettferdig vurdering av mine handlinger, både i fortid og i nåtid, og min forpliktelse til å beskytte barn, vil fjerne enhver påstand som ellers er framsatt i denne rapporten, heter det i en uttalelse fra Wuerl.

Storjuryen ble satt av statsadvokatens kontor i 2016, og har hørt historiene til dusinvis av personer. I tillegg har de gjennomgått mer enn en halv million sider med intern dokumentasjon fra bispedømmene i Pennsylvania.

Noen av prestene som er omtalt i rapporten skal fremdeles være i tjeneste, da Den katolske kirken i Pittsburgh har fastslått at anklagene mot dem ikke kan bevises.