Skrekkscenario for «syndens by»: - Et helvete

Framtiden for «verdens underholdningshovedstad» blir ingen fest, ifølge forskning.

ENORM VEKST: Las Vegas har opplevd en enorm vekst. Siden byutviklingen for alvor skjøt fart på 30-tallet, har Las Vegas nær doblet seg i størrelse hvert tiår. I dag skryter byen av å være verdens hovedstad for pengespill og underholdning. Det kan brått endre seg. Foto: Steve Marcus / Las Vegas Sun / NTB Scanpix
ENORM VEKST: Las Vegas har opplevd en enorm vekst. Siden byutviklingen for alvor skjøt fart på 30-tallet, har Las Vegas nær doblet seg i størrelse hvert tiår. I dag skryter byen av å være verdens hovedstad for pengespill og underholdning. Det kan brått endre seg. Foto: Steve Marcus / Las Vegas Sun / NTB ScanpixVis mer

«Det som skjer i Las Vegas, blir i Las Vegas».

Slagordet som beskriver verdens underholdningshovedstad - «syndens by» - Las Vegas, har blitt et verdenskjent motto for storbyen som tiltrekker seg rundt 40 millioner turister i året.

«De som er i Las Vegas, står i fare for å dø av ekstremheten i Las Vegas» er muligens et mindre treffende motto, dersom målet er å lokke horder av turister til Nevadas største by.

Det er likevel en del av skrekkscenarioet storavisa The Guardian maler for storbyen, dersom verden ikke klarer å begrense klimagassutslippene.

Derfor er Las Vegas en gullgruve for stjernene

Ekstreme endringer

Las Vegas, med sine 650 000 fastboende, er i dag den amerikanske byen som raskest stiger i temperatur - år for år. Det går hardt utover byens fattigste.

Jill Roberts, som jobber som etterforsker for byens rettslege, glemmer ikke ettermiddagen under ekstremvarmen i fjor sommer hvor hun ble sendt ut til et hjem i Las Vegas hvor airconditionanlegget hadde sluttet å virke.

«Varmen innendørs føltes enda verre en den ekstreme heten utenfor huset. Hun gikk opp trappene, gjennom den tykke klamme lufta, og beveget seg inn i et soverom i tredje etasje. Der lå husets beboer død, i en ekstrem varme. Rommet hadde ingen vifter og døra var stengt. Det føltes ikke ut som om det kunne bli noe verre», gjenforteller The Guardian, som har intervjuet Roberts.

Hun mener opplevelsen i fjor sommer ikke er unik i Las Vegas.

- Spesielt på dager med temperaturer som når 46 plussgrader. Da skal det ikke så mye til. På en dag som det står jeg heller ute i sola, i 46 varmegrader, framfor å gjøre unna papirarbeidet mitt inne i huset fordi det er så varmt.

Rettslegen i Clark County, som har ansvar for Las Vegas, registrerer ifølge avisa ofte varme som en medvirkende årsak til tilfeldige dødsfall. Turgåere svimer av og mister livet som følge av dødelige temperaturer i ørkenen som omgir storbyen, og folk mister livet i biler og hus som følge av kjøleanlegg som ikke fungerer.

EKSTREM VEKST: Disse satelittbildene av Las Vegas, tatt i 1975, 2000 og 2013 viser byens enorme vekst de siste tiåra. Foto: Planet Observer / UIG / REX / NTB Scanpix
EKSTREM VEKST: Disse satelittbildene av Las Vegas, tatt i 1975, 2000 og 2013 viser byens enorme vekst de siste tiåra. Foto: Planet Observer / UIG / REX / NTB Scanpix Vis mer

«Et helvete»

Las Vegas har opplevd en enorm vekst. Siden byutviklingen for alvor skjøt fart på 30-tallet, har Las Vegas nær doblet seg i størrelse hvert tiår. Det til tross for begrenset tilgang på vann og økende problemer med tørke i regionen, skriver The Guardian.

Etter en bråbrems i boligbygging under finanskrisa på slutten av 00-tallet, har igjen byen vokst betydelig i størrelse hvert år siden 2011.

«Med byggeaktivitet som er på vei tilbake til toppnivået, står syndens by overfor ei framtid som ser ut som et helvete», skriver The Guardian.

- Det finnes en god tommelfingerregel for klimaendringer: De steder hvor det er varmt i dag, vil det bli enda varmere. Der det er vått i dag blir det våtere i framtida. Temperaturene øker og vi har allerede et mer ekstremt klima enn tidligere, sier Sebastian Mernild, professor i klimaendringer og leder av Nansen-senteret i Bergen, til Dagbladet.

- BEKYMRINGSFULLT: Aldri før har det smeltet så mye is på Grønland. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Ekstrem endring

Siden 1970 har gjennomsnittstemperaturen i Las Vegas økt med 3,2 varmegrader, ifølge Climate Central. Det er mer enn noen annen amerikansk by i den samme perioden.

- Det er veldig mye. Globalt har temperaturene steget 1,1 grad siden 1880. Sammenliknet med det har Las Vegas opplevd en betydelig temperaturstigning, sier Mernild.

Den største konsekvensen vi allerede ser i befolkede områder, finner vi i det subtropiske beltet - som i middelhavslandene i Europa - hvor det blir både tørrere og mye høyere sommertemperaturer. Det er det folk vil merke sterkest, sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for Klimaforskning.

- Las Vegas ligger, i likhet med middelhavslandene, i det subtropiske beltet som går gjennom sørlige deler av USA. Jeg tar ingen stor sjanse ved å si at det blir både tørrere og varmere i Las Vegas. Hvis det allerede er et problem med tilgang på vann og økende varme nå, så vil dette bare forsterke seg, sier Furevik til Dagbladet.

- Er det uvanlig at det finnes byer eller steder som avviker i så stor grad fra den globale snittøkningen i temperatur?

- Ja og nei. Det skjer selvfølgelig enda større avvik i Arktis i nord, hvor sjøisen forsvinner. I Las Vegas tørker jorda ut av varmen. Da forsvinner samtidig den dempende effekten ved at noe av varmen brukes til å fordampe fuktighet, sier Furevik.

Flere dør

Forskere ved Desert Research Institute (DRI) fant en klar sammenheng mellom hetebølger og varmerelaterte dødsfall i sørlige deler av delstaten Nevada - hvor Las Vegas ligger. Både antallet hetebølger og varmerelaterte dødsfall har steget jevnt de siste tiåra, ifølge rapportene. Situasjonen ser heller ikke ut til å bedre seg.

- Klimamodellene vi har i dag viser en økt sannsynlighet for ekstremvarme-hendelser i området rundt Las Vegas i de kommende åra, uttalte DRI-professor Erick Bandala i forbindelse med at rapporten ble publisert.

Trenden er gjeldende over hele verden. Når ekstremheten inntreffer, øker også antallet dødsfall.

- I sommer så man ekstrem varme flere steder i Europa, som i Sør-Frankrike hvor det ble målt 46 grader. I India og Pakistan ble det målt over 50 varmegrader. Da snakker man om dødelige temperaturer, sier Furevik til Dagbladet.

- Det man samtidig ser er at energiforbruket da skyter i været som følge av aircondition-bruk, legger han til.

Avhengig av energikilde så følger også et økende utslipp av klimagasser, som kan være med på å forsterke problemet.

MER EKSTREMT: Store deler av verden må forberede seg på mer ekstremt vær som følge av klimaendringene kloden står overfor, viser rådende forskning. Foto: Steve Marcus / Reuters / NTB Scanpix
MER EKSTREMT: Store deler av verden må forberede seg på mer ekstremt vær som følge av klimaendringene kloden står overfor, viser rådende forskning. Foto: Steve Marcus / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vil bli mye verre

- Kombinasjonen med tørke og økende varme er nok den som vil ramme flest mennesker, og det vil fort bli veldig mye verre. Hete, tørke og dårligere matproduksjon vil føre til at mange blir rammet, sier Furevik.

Verst blir det ifølge Furevik i det såkalte subtropiske beltet.

- I Europa er det helt klart de sørligste delene som vil merke de største negative konsekvensene. Man ser også ørkenspredning, som med Sahara som strekker seg lenger nordover - og tilsvarende i USA hvor tørre områder vokser i omfang. Alt dette er en del av en større endring verden står overfor.

HETEBØLGE: Easton Martin (10) måtte stoppe for å kjøle seg ned da en hetebølge traff Las Vegas sommeren 2013. Foto: Julie Jacobson / AP / NTB Scanipx
HETEBØLGE: Easton Martin (10) måtte stoppe for å kjøle seg ned da en hetebølge traff Las Vegas sommeren 2013. Foto: Julie Jacobson / AP / NTB Scanipx Vis mer

En fersk forskningsrapport fra Union of Concerned Scientists (UCS) advarer om at Las Vegas trolig årlig vil oppleve 96 dager med varme over 37,7 grader innen slutten av dette århundret. 60 av dem vil temperaturen bikke 40,5 grader, og minst sju dager er forventet å «sprenge skalaen». Alt dette forutsatt at verdens land ikke lykkes med å begrense sine klimagassutslipp,

- Det virkelige spørsmålet er: Vil vi bo i en by hvor vi bare beveger oss fra husene våre til bilene våre og til kontoret, og aldri oppholder oss utendørs fordi det er for varmt? Hvor mange måneder i året er det holdbart? spør Tick Segerblom, Tick Segerblom, en tidligere delstatssenator i Nevada, retorisk overfor The Guardian.

Spørsmålet kan flere måtte stille seg i framtida.