Skrekksommer for Frp - slik skal partiet reddes

Mens SV jubler, nekter Frp å la seg skremme av gårsdagens dårlige valgmåling.

SJOKKTALL: Siv Jensen og Frp gjør sin dårligste måling på 24 år. Men Bård Hoksrud og Terje Søviknes mener å ha oppskrifta for hvordan partiet skal reddes. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SJOKKTALL: Siv Jensen og Frp gjør sin dårligste måling på 24 år. Men Bård Hoksrud og Terje Søviknes mener å ha oppskrifta for hvordan partiet skal reddes. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Feriestarten har blitt fylt av alt annet enn lave skuldre og god stemning for Fremskrittspartiet. På TV2s stortingsmåling for juli, utført av Kantar TNS, får Frp en oppslutning på 7,5 prosent - den laveste på 24 år.

Dersom det var stortingsvalg til høsten, ville partiet med dagens måling gått ned fra dagens 27 til 12 representanter. Det er færre enn SV, som ifølge målingen ville blitt Norges fjerde største parti dersom det var valg i morgen.

En svært fornøyd og lattermild Lars Haltbrekken (SV) slår fast følgende om partiets framgang:

- Dette viser at folk er opptatt av miljø og rettferdighet. Og så er det jo godt å se at vi er større enn Frp. Er det et parti som går mot miljø og rettferdig fordeling, så er det nettopp dem. Det å være Norges fjerde største, er nok det som smaker best. Men vi kan vel trygt si at det gir ekstra krydder at vi er større enn Frp.

Slik skal Frp snu

Mens Haltbrekken og partikollegene har god grunn til å trekke på smilebåndet, er det en mer nøktern Bård Hoksrud som oppsummerer målingen på Frps vegne. Stortingsrepresentanten sier til Dagbladet at det aldri er hyggelig med slike resultater i ei meningsmåling.

Likevel nekter Hoksrud for at partiet med dette anser høstens valg som avgjort og tapt. Det til tross for at det nå bare er to måneder igjen til stemmene skal avgis.

- Vi må tenke positivt og framover, og jobbe enda hardere. Jobben nå er å snu den dårlige trenden, og alle i Frp mobiliserer og henter fram alle krefter nå for å løfte dette, reise oss og gjøre en god valgkamp, sier Hoksrud til Dagbladet.

POSITIV: Dårligste måling på 24 år til tross - Bård Hoksrud mener det er fullt mulig for Frp å snu den dårlige trenden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Dårligste måling på 24 år til tross - Bård Hoksrud mener det er fullt mulig for Frp å snu den dårlige trenden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Politikeren forklarer at det nå blir de lokale sakene som vil stå i søkelyset hos partiet, og trekker fram eiendomsskatt, eldreomsorg og innvandringspolitikk som tre områder som de neste 60 dagene skal snu Frps dårlige trend. Hoksrud vil ikke selv definere resultatet som en katastrofe.

- Målinga er den dårligste på 24 år. Er det en katastrofemåling?

- Dette er en måling man ikke vil ha. Vi må sørge for å jobbe med å klare å snu det, og det tror jeg er fullt mulig. Jeg gleder meg til valgkampen, der vi skal vi hente fram ekstra krefter, stå opp før alle andre og legge oss seinere enn andre - og være blide og positive, sier han.

Krevende år

Hoksrud trekker fram det krevende året Frp har lagt bak seg, som en av årsakene til at pilene nå peker nedover. Stortingsrepresentanten peker på at flere saker som ikke har handlet om partiet, men utenforliggende ting, har fått fokus. I tillegg er det noen politiske saker der partiet ikke har fått det til slik vi har ønsket, eller har sett seg nødt til å inngå kompromiss.

MERKELIG: Terje Søviknes mener det er merkelig å komme med en stortingsmåling like før et kommunevalg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MERKELIG: Terje Søviknes mener det er merkelig å komme med en stortingsmåling like før et kommunevalg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Alt dette er vi klar over, og derfor skal vi jobbe steinhardt framover nå. I stedet for å deppe, skal vi reise oss - slik vi har gjort tidligere, og folk skal se at det er fullt trøkk i oss, sier Hoksrud, og får støtte fra partiets nestleder, Terje Søviknes.

- Dette er et dårlig resultat for Frp. Det er imidlertid et kommunevalg vi går i møte nå, og vi har lagt en tydelig strategi om at våre lokale kandidater skal fremme nære og konkrete saker som betyr noe for innbyggerne. Og da vil sakene være omsorg, samferdsel, nei til eiendomsskatt, integrering og innvandring. I kommunevalg er det de lokale sakene som avgjør, sier Søviknes.

Han synes det er rart at det kommer stortingsmålinger så tett opp mot et kommunevalg, og mener det ikke gir det rette bildet av det folk er opptatt av nå.

- Når ferien er ferdig er det fokus på de lokale sakene som betyr noe i hverdagen, sier Søviknes.

KRITISK: Per Sandberg karakteriserer partikameratene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde som kunnskapsløse og uten peiling. Reporter: Gunnar Hultgreen Video: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer