Krigen i Ukraina:

«Skrekkspion» overtar

Nå kaster Vladimir Putin FSB ut av Ukraina. Etterretningstjenesten GRU og dets leder – «skrekkspionen» Vladimir Aleksejev overtar.

FUNNET SIN MANN: Vladimir Putin har ansatt «skrekkspionen» som skal få orden på etterretningen fra Ukraina. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo/ NTB
FUNNET SIN MANN: Vladimir Putin har ansatt «skrekkspionen» som skal få orden på etterretningen fra Ukraina. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo/ NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin har fjernet det russiske etterretningsbyrået FSB fra sine oppgaver i Ukraina. Den militære etterretningstjenesten GRU tar over. Dette skriver flere internasjonale medier, blant andre The Moscow Times.

Vladimir Aleksejev er mannen som leder GRU. Det har han gjort siden 2011. Spionsjefen står bak noen av de mest kjente angrepene mot Vesten.

Artikkelen som avslører at GRU tar over ukrainsk etterretning er skrevet av Andrei Soldatov og Irina Borogan, to av Russlands mest anerkjente uavhengige gravejournalister.

Den amerikanske tenketanken CEPA omtaler manøveren som en «skyggekrig».

«Meritter»

Aleksejev skal ifølge EU og Storbritannia stå bak giftangrepet i Salisbury i 2018, der den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julija ble angrepet. Etterforskningen viste at nervegiften novitsjok ble brukt i dette angrepet. Begge overlevde.

USA mistenker Aleksejev for å stå bak cyberangrepet mot det amerikanske presidentvalget i 2016.

I et TV-innslag på russiske Tsargrad TV forrige uke, bekreftet russiske myndigheter at Vladimir Aleksejev var blitt utnevnt av Kreml til å vinne etterretningskrigen om Ukraina.

Sjefen for den militære etterretningen er blitt omtalt som «brutal» av sine kolleger. Aleksejev har også erfaring fra Syria-krigen og konflikten i Donbas.

BOMBET: En video fra 12. mai viser russiske styrker bombe det som er igjen av stålverket Azovstal i Ukraina. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

Dårlig etterretning

Det har vært hevdet at det er dårlig etterretning som er mye av årsaken til Russlands manglende framgang i Ukraina. Det skulle bli en rask operasjon, og Putin planla at styrkene skulle innta Kyiv raskt, nærmest uten motstand. Slik gikk det ikke. Russiske militære ble slått tilbake i hovedstaden.

Etterretningen var utarbeidet av FSB. Ansvaret hadde sjefen Sergej Besada (68).

Informasjonen i forkant av invasjonen skal ha vært at det ukrainske forsvaret var svakt, nazistiske grupper hadde infiltrert store deler av samfunnet og de ville gi opp raskt. Det stemte ikke.

Sentrale personer i Putins etterretning skal ha gitt ham langt mer optimistiske anslag, skriver BBC.

Satt i arrest

FSB-sjefen Sergej Besada skal ha blitt satt i husarrest, og seinere skal han ha blitt overført til det gamle KGB-fengselet Lefortovo i Moskva. De siste opplysningene tyder ifølge Moscow Times på at han nå er løslatt. For to uker siden skal han ha blitt sett i begravelsen til KGB-generalen Nikolai Leonov.

Amerikanske tjenestemenn har ifølge The Telegraph hevdet at russiske tjenestemenn i Ukraina har nektet å adlyde sine overordnede. En høytstående amerikansk forsvarstjenestemann har sagt offiserer så høyt som bataljonssjefer ikke adlød ordre.

Russlands etterretning skal ha vært svak i Ukraina, mens den angrepne part på sin side har hatt tilgang til amerikansk etterretning. Det er dette som skal ligge bak angrepet på militærskipet «Moskva» i Svartehavet tidligere i april.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer