Mutert coronavirus

Skrekktall: Advarer Erna mot åpning

Smittetallene i Norge har ikke vært lavere siden oktober i fjor. Hvorfor er da coronatiltakene så knallharde i store deler av landet? Denne grafen viser et skrekkscenario Norge må prøve å unnslippe.

MUTERT: Denne grafen viser et skrekkscenario som kan forklare hvorfor norske myndigheter nå har satt inn svært inngripende coronatiltak i store deler av landet, til tross for betydelig nedgang i smittetallene. Den blå streken viser at det vanlige coronaviruset er i en svak nedadgående smittetrend, med et reproduksjonstall R, som i denne figuren er satt til 0,88. R viser hvor mange andre en coronasmittet i snitt smitter videre. Stadig færre vil da bli smittet, men det går langsomt nedover. Den røde streken viser den britiske virusvarianten, som nå skaper bekymring i Norge. Med en R på 0,88 for det vanlige coronaviruset, vil virusvarianten ha en R på minst 1,32, da denne virusvarianten er minst 50 prosent mer smittsom. Med en generelt nedadgående smittetrend, slik vi har i Norge i dag, vil antall påviste tilfeller, inkludert den britiske varianten, først ha en svakt nedadgående kurve. På grunn av virusvariantens større smittsomhet, vil dette imidlertid bygge seg opp over tid, virusvarianten vil ta over som det dominerende coronaviruset og plutselig vil vi kunne ha en raskt stigende smittekurve igjen - med mindre vi tidlig lykkes med å slå det tilbake. Graf: Torgrim Log
MUTERT: Denne grafen viser et skrekkscenario som kan forklare hvorfor norske myndigheter nå har satt inn svært inngripende coronatiltak i store deler av landet, til tross for betydelig nedgang i smittetallene. Den blå streken viser at det vanlige coronaviruset er i en svak nedadgående smittetrend, med et reproduksjonstall R, som i denne figuren er satt til 0,88. R viser hvor mange andre en coronasmittet i snitt smitter videre. Stadig færre vil da bli smittet, men det går langsomt nedover. Den røde streken viser den britiske virusvarianten, som nå skaper bekymring i Norge. Med en R på 0,88 for det vanlige coronaviruset, vil virusvarianten ha en R på minst 1,32, da denne virusvarianten er minst 50 prosent mer smittsom. Med en generelt nedadgående smittetrend, slik vi har i Norge i dag, vil antall påviste tilfeller, inkludert den britiske varianten, først ha en svakt nedadgående kurve. På grunn av virusvariantens større smittsomhet, vil dette imidlertid bygge seg opp over tid, virusvarianten vil ta over som det dominerende coronaviruset og plutselig vil vi kunne ha en raskt stigende smittekurve igjen - med mindre vi tidlig lykkes med å slå det tilbake. Graf: Torgrim Log Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torgrim Log, professor i sikkerhetsfag ved Høgskolen på Vestlandet, er bekymret over coronasituasjonen i Norge.

Ikke fordi norske myndigheter har vist mangel på vilje og evne til å ta grep og sette inn stramme tiltak, for professoren er tilfreds med hvordan Norge har møtt nyheten om at villsmitte, i form av spredning av den britiske coronavirusvarianten, er påvist i Norge.

Log er bekymret for at den generelt nedadgående smittetrenden i Norge skal føre til et press på myndighetene om å lette på tiltakene.

Dette før man har tilstrekkelig oversikt og kontroll på utbruddet av virusvarianten som først ble alarmert om i Nordre Follo.

På bildet øverst i denne saken har han laget en figur som forklarer den skumle situasjonen landet nå befinner seg i.

Mutert

- Dette er en enkel modell som viser at vi, på tross av at smittetallene samlet sett går nedover, kan ha et økende problem framover som følge av det muterte coronaviruset fra Storbritannia, sier Torgrim Log til Dagbladet og understreker:

- Det er derfor veldig viktig at regjeringen får oppbakking i strenge tiltak. Ellers kan dette gå som det nå gjør i mange andre europeiske land, sier professoren ved Høgskolen på Vestlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer