Mutert coronavirus

Skrekktall: Advarer Erna mot åpning

Smittetallene i Norge har ikke vært lavere siden oktober i fjor. Hvorfor er da coronatiltakene så knallharde i store deler av landet? Denne grafen viser et skrekkscenario Norge må prøve å unnslippe.

MUTERT: Denne grafen viser et skrekkscenario som kan forklare hvorfor norske myndigheter nå har satt inn svært inngripende coronatiltak i store deler av landet, til tross for betydelig nedgang i smittetallene. Den blå streken viser at det vanlige coronaviruset er i en svak nedadgående smittetrend, med et reproduksjonstall R, som i denne figuren er satt til 0,88. R viser hvor mange andre en coronasmittet i snitt smitter videre. Stadig færre vil da bli smittet, men det går langsomt nedover. Den røde streken viser den britiske virusvarianten, som nå skaper bekymring i Norge. Med en R på 0,88 for det vanlige coronaviruset, vil virusvarianten ha en R på minst 1,32, da denne virusvarianten er minst 50 prosent mer smittsom. Med en generelt nedadgående smittetrend, slik vi har i Norge i dag, vil antall påviste tilfeller, inkludert den britiske varianten, først ha en svakt nedadgående kurve. På grunn av virusvariantens større smittsomhet, vil dette imidlertid bygge seg opp over tid, virusvarianten vil ta over som det dominerende coronaviruset og plutselig vil vi kunne ha en raskt stigende smittekurve igjen - med mindre vi tidlig lykkes med å slå det tilbake. Graf: Torgrim Log
MUTERT: Denne grafen viser et skrekkscenario som kan forklare hvorfor norske myndigheter nå har satt inn svært inngripende coronatiltak i store deler av landet, til tross for betydelig nedgang i smittetallene. Den blå streken viser at det vanlige coronaviruset er i en svak nedadgående smittetrend, med et reproduksjonstall R, som i denne figuren er satt til 0,88. R viser hvor mange andre en coronasmittet i snitt smitter videre. Stadig færre vil da bli smittet, men det går langsomt nedover. Den røde streken viser den britiske virusvarianten, som nå skaper bekymring i Norge. Med en R på 0,88 for det vanlige coronaviruset, vil virusvarianten ha en R på minst 1,32, da denne virusvarianten er minst 50 prosent mer smittsom. Med en generelt nedadgående smittetrend, slik vi har i Norge i dag, vil antall påviste tilfeller, inkludert den britiske varianten, først ha en svakt nedadgående kurve. På grunn av virusvariantens større smittsomhet, vil dette imidlertid bygge seg opp over tid, virusvarianten vil ta over som det dominerende coronaviruset og plutselig vil vi kunne ha en raskt stigende smittekurve igjen - med mindre vi tidlig lykkes med å slå det tilbake. Graf: Torgrim Log Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.0K
Se mer

Torgrim Log, professor i sikkerhetsfag ved Høgskolen på Vestlandet, er bekymret over coronasituasjonen i Norge.

Ikke fordi norske myndigheter har vist mangel på vilje og evne til å ta grep og sette inn stramme tiltak, for professoren er tilfreds med hvordan Norge har møtt nyheten om at villsmitte, i form av spredning av den britiske coronavirusvarianten, er påvist i Norge.

Log er bekymret for at den generelt nedadgående smittetrenden i Norge skal føre til et press på myndighetene om å lette på tiltakene.

Dette før man har tilstrekkelig oversikt og kontroll på utbruddet av virusvarianten som først ble alarmert om i Nordre Follo.

På bildet øverst i denne saken har han laget en figur som forklarer den skumle situasjonen landet nå befinner seg i.

Camilla Stoltenberg om risiko for en liknende situasjon helt andre steder i landet. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

Mutert

- Dette er en enkel modell som viser at vi, på tross av at smittetallene samlet sett går nedover, kan ha et økende problem framover som følge av det muterte coronaviruset fra Storbritannia, sier Torgrim Log til Dagbladet og understreker:

- Det er derfor veldig viktig at regjeringen får oppbakking i strenge tiltak. Ellers kan dette gå som det nå gjør i mange andre europeiske land, sier professoren ved Høgskolen på Vestlandet.

Figuren Log har laget viser et skrekkscenario som kan forklare hvorfor norske myndigheter nå har satt inn svært inngripende coronatiltak i store deler av landet, til tross for betydelig nedgang i smittetallene.

I grafen er reproduksjonstallet R, altså hvor mange en coronasyk smitter videre, satt til 0,88, et svakt synkende smittetrykk, ikke ulikt smittetrykket Oslo opplever i dag.

VIL HINDRE SMITTESPREDNING: Nok en gang er det i Norge satt inn strenge tiltak for å få kontroll på coronasituasjonen. Foto: Heiko Junge/NTB
VIL HINDRE SMITTESPREDNING: Nok en gang er det i Norge satt inn strenge tiltak for å få kontroll på coronasituasjonen. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer

Problemet er at den britiske virusvarianten er minst 50 prosent mer smittsom, og legger man det til grunn, vil R på 0,88 for det vanlige coronaviruset være minst 1,32 for virusvarianten.

Da kan kurven plutselig gå bratt oppover, til tross for at det generelle smittetrykket er lavt, om Norge ikke lykkes i å få kontroll med spredningen av virusmutasjonen.

Norske myndigheter har trukket fram Irland som en skrekkeksempel på hva som kan skje om vi nå slipper opp for raskt.

I London-området står den britiske virusvarianten nå for 97 prosent av smittespredningen, i landet som fremdeles herjes av coronapandemien.

Onsdag 27. januar innførte regjeringen de strengeste innreisereglene siden mars i fjor. Vis mer

Kraftig nedgang

Vi må helt tilbake til uka 19.-25. oktober for å finne like lave smittetall i Norge som i forrige uke, viser en gjennomgang av tall fra MSIS og FHI som Aftenposten har gjennomført.

Smittenedgangen skjer også i Oslo, men i hovedstaden går smitten noe mindre tilbake enn i resten av landet.

Smittetallene gikk kraftig ned allerede før statsminister Erna Solberg i helga innførte nye strenge nasjonale tiltak og store deler av Østlandet stengte ned.

- Hvis smittetallene fortsetter å synke, tror vi det ikke vil være nødvendig med så strenge tiltak som vi har denne uka. De ekstra tiltakene som ble innført i helga, er først og fremst for å få bedre oversikt, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Samtidig har Folkehelseinstituttet (FHI) til nå registrert 135 tilfeller av det muterte viruset i Norge, skriver FHI på sine nettsider.

Flest tilfeller er påvist i Viken, hvor blant annet Nordre Follo ligger.

Tilfellene er påvist etter analyser av tidligere avlagte coronaprøver, det er altså smittetilfeller som allerede var registrert.

Dermed er det ikke sikkert tallet gir et rikitg bilde av det muterte virusets utbredelse i dag.

SJEKKER: Avdelingsleder i FHI Line Vold forteller om hvordan de jobber med coronaprøvesvarene fra Nordre Follo. Video: Christian Roth. Reporter: Marthe S. Lien. Vis mer

Nakstad advarer

Helsedirektoratet deler professor Logs frykt for hva som kan skje om vi ikke tidlig får slått ned spredningen av den britiske virusvarianten, som er minst 50, men kan være opptil 70 prosent mer smittsom.

- Hovedutfordringen knyttet til det muterte viruset fra Storbritannia er at det er mer smittsomt og derfor gir et høyere reproduksjonstall R enn de virusstammene vi har hatt i Norge så langt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Han understreker at selv om forekomsten til å begynne med vil være lav blant dem som tester positivt, vil andelen muterte virus vokse gradvis og etter hvert overta som det dominerende viruset i Norge.

- Da vil ikke lenger de ordinære smitteverntiltakene hindre eksponentiell vekst av smitten og den vil begynne å vokse kraftig, advarer Nakstad og utdyper:

- Den risikoen som er forbundet med dette er årsaken til at vi ønsker å begrense smittespredningen av muterte virus mest mulig og blir nødt til å ha skjerpede rutiner for å påvise slike mutasjoner og få enda raskere kontroll på smitteutbrudd i kommunene.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer