TUNGE TALL: Aldri har flere ment at Erna Solberg (H) gjør en dårlig jobb som statsminister. Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande (th) har grunn til å smile over Dagbladets ferske måling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNGE TALL: Aldri har flere ment at Erna Solberg (H) gjør en dårlig jobb som statsminister. Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande (th) har grunn til å smile over Dagbladets ferske måling. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Venstre i hengemyra, historisk dårlig for KrF:

Skrekktall for Erna

Erna Solberg, KrF og Venstre får en alvorlig tilbakemelding fra velgerne i den første målingen til firepartiregjeringen.

Tidenes dårligste statsministermåling for Erna Solberg, KrF har aldri hatt dårligere oppslutning og Venstre er nede på 2,2 prosent.

Det er den korte oppsummeringen av Dagbladets ferske meningsmåling, tatt opp tirsdag og onsdag denne uka.

– Det er dramatisk for Erna Solberg, men ikke veldig overraskende. De siste månedene har vist folk en statsminister som er villig til å sette det meste til side for å fortsette å være statsminister. For meg er det helt opplagt at det kyniske spillet om abortloven har opprørt mange mennesker og vist fram en annen Erna enn det de trodde de kjente, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet, når han får se den ferske Ipsos-målingen.

– Erna lar prinsippene gå, hvis det er det som skal til for å dyrke sin egen makt.

Januar-målingen (endring fra sist måned i parentes): Ap 29,8 (+1,2), H 22,8 (-1,9), Frp 13,0 (+0,2), Sp 10,5 (+0,5), SV 8,0 (+0,1), Rødt 4,2 (+1,5), MDG 3,2 (-0,5), KrF 2,7 (-1,1), V 2,2 (-0,8).

Rekordmange misfornøyd med Erna

Erna Solberg får altså sine verste tall som statsminister siden hun fikk jobben i 2013.

18 prosent mener Erna Solberg gjør en dårlig jobb – et tall som aldri har vært høyere. 38 prosent mener hun gjør en god jobb, et fall på sju prosentpoeng siden desember. Sist gang så få syntes hun gjorde en god jobb var for fire år siden.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre peker som Lysbakken på Erna Solbergs åpning for å forhandle om abortloven som forklaring på de svake tallene for statsministeren.

– Erna Solbergs invitasjon til å forhandle om endringer i abortloven, har skapt et stort engasjement. I tillegg legger plattformen opp til rendyrket Høyre- og Frp-politikk, som utstrakt kommersialisering av velferden og fortsatte skattekutt til de rikeste, sier Støre til Dagbladet.

Høyre: – Enkeltmåling

Erna Solberg hadde ikke anledning til å svare på spørsmål om målingen, siden hun ledet regjeringskonferansen. Nestleder Jan Tore Sanner svarer på vegne av Høyre og statsministeren.

– Dette er en enkeltmåling som er tatt opp i en periode med mye diskusjon rundt enkeltsaker i forkant av regjeringsutvidelsen. Nå har vi en ny regjering og en ny plattform på plass, og skal jobbe for velgerne hver dag, skriver Sanner i en tekstmelding.

Regjeringspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre er mindre (68) enn Arbeiderpartiet og SV (71) på målingen. Ap, SV og Senterpartiet får et solid flertall på 91 representanter.

Krisetall for KrF

Målingen er også en solid regjerings-smell for Venstre og KrF, med henholdsvis 2,2 og 2,7 prosent opprustning.

KrF har aldri hatt en lavere måling siden Ipsos startet i 2001.

– Den viktigste endringen er for KrF som går tilbake fra et allerede lavt nivå, og endringen er signifikant. Det er ikke noe positivt signal fra velgerne på at de har gått i regjering.

– Den foreløpige dommen fra velgerne på regjeringsprosjektet er ikke spesielt god, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Førsteamanuensis og statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stvanger, trekker fram et spesielt trekk ved KrFs lave måling.

- Bakgrunnstallene viser at det er «ingen» unge kvinner som stemmer KrF. Det er kjemperisikabelt å kjøre fram kristensaken, sier Tuastad.

- Hvordan skal KrF vinne velgerne tilbake og vokse?

- KrFs håp ligger i hvert fall ikke i å fullmobilisere de konservative kristne. De er ikke mange nok. De må få en appell hos småbarnsfamiliene og få økt troverdighet i distriktspolitikken. Spørsmålet er om ikke det at de strammer inn på abort og er en bremsekloss på bioteknologi, trumfer attraktiviteten som ligger i å være småbarnsfamilienes beste venn, sier Tuastad.

KrFs konstituerte leder Olaug Bollestad gir følgende svar om målingen:

- Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med denne målingen. Nå håper KrF å kunne demonstrere ovenfor våre usikre velgere at vi utgjør en forskjell ved å være i posisjon. Først og fremst fordi vi får gjennomslag for mye god KrF-politikk, som betyr noe for de som trenger det aller mest. Med KrF i regjering så vil vi trekke politikken mot sentrum, skriver Bollestad i en tekstmelding.

REGJERINGSSKIFTE: Erna Solberg om den nye regjeringen. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Venstre: – Ikke lykkes godt nok

Terje Breivik, nestleder i Venstre, sier følgende om målingen som klokker Venstre inn på 2,2 prosent.

– Dette er en måling vi tar på alvor og som vi overhodet ikke er fornøyd med, selv om vi seinest i går fikk en annen måling der vi var dobbelt så store som på denne, sier Breivik og viser til DNs måling fra onsdag der Venstre fikk 4,3 prosent.

– Har du noen tanker om hvorfor trenden er negativ den siste tida?

– Vi har nok ikke lykkes godt nok med å få vist fram Venstres politikk og Venstres gjennomslag i regjering. Her må vi brette opp ermene og jobbe hardere.

– Viser målingen at partiet har fått svært lite igjen for å sitte i regjering det siste året?

– Nei. Venstre har hatt store gjennomslag, sier Breivik og peker på flere lærere i skolen, at flere tusen barn har fått gratis barnehage og arbeidet for å bedre vilkårene for gründere og trygging av arbeidsplasser.

– Men vi må bli bedre på å vise dette fram.