Skrekktall for Sveaas

Alt er klart for nok en nedtur for Christen Sveaas og de andre aksjonærene i Storebrand når forsikringskonsernet i dag legger fram nye skrekktall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storebrand er i ferd med å bli den norske finanselitens store mareritt. Rekken av elendige resultater og nyheter er nærmest endeløs - og kursen har falt dramatisk i månedsvis.

Alt går galt

Og i dag presenterer konsernsjef Idar Kreutzer nok en dårlig nyhet når halvårsresultatet offentliggjøres. Analytikerne regner med et underskudd på drøye milliarden bare for årets andre kvartal.

Det meste ser for tida ut til å gå galt:

Et aksjemarked på full fart nedover rammer selskapets livsforsikringsdel.

Storebrands bankvirksomhet viser elendige resultater.

Eierandelen i skadeforsikringsselskapet If drar tallene ytterligere ned i takt med Ifs voksende underskudd.

Bare sorgen for aksjonærene, med andre ord. Christen Sveaas, Stein Erik Hagen og Johan H. Andresen jr. har alle tapt svimlende beløp på selskapet de siste månedene. Det er neppe dramatisk for Hagen og Andresen, som begge har økonomisk ryggrad til å tåle tapene.

For Sveaas, derimot, som opplever stadig mer pågående banker og tyngende betalingsforpliktelser, kan situasjonen utvikle seg til å bli svært ubehagelig.

- Pappvin neste

Sveaas' Storebrand-investering er ved siden av investeringen i Orkla finansmannens to store - og tungt belånte - engasjementer. Kursutviklingen i de to selskapene bør bekymre både Sveaas og hans hovedbankforbindelser Nordea og Handelsbanken.

Eller som en anonym investor uttrykte det overfor Dagens Næringsliv nylig:

- Det er ikke langt fra at Sveaas må begynne å drikke pappvin nå. Og for en mann som er kjent for sine dyre vinvaner må jo det være et usedvanlig dårlig tegn.

Men Sveaas er fortsatt overbevist om at kursen i Storebrand skal opp. Den overbevisningen har han hatt lenge - og den har kostet ham dyrt. Prislappen på de finansielle veddemålene i Storebrand er så langt 430 millioner kroner. Den endelige regningen kan vise seg å bli enda større.

Halvert

Spørsmålet Sveaas og de andre aksjonærene nå stiller seg er hvordan aksjemarkedet vil reagere på dagens halvårstall fra det pressede finanskonsernet.

Så langt i år har Storebrand-kursen stupt nærmest uavbrutt, med et ørlite unntak for gårsdagen. Bare siden nyttår er verdien av selskapet mer enn halvert. Børsfall, store utbetalinger og ikke minst det mislykkede fusjonsforsøket med DnB er hovedårsakene.

I går offentliggjorde dessuten det nordiske skadeforsikringsselskapet If et negativt driftsresultat på 1,6 milliarder kroner i 1. halvår. Storebrand eier 22,47 prosent av If.

MYE MOTGANG: Finansmannen Christen Sveaas opplever stadig nye nedturer med investeringene sine i Storebrand. I dag kan det komme enda en når finanskonsernet legger fram nye dystre tall.