Meningsmåling

Skrekktall

Begge regjeringspartiene sliter i motvind på Dagbladets ferske partibarometer, og Høyre er på ny landets største parti. SV, Venstre og Frp scorer høyt, mens MDG-krisa vender tilbake. - Folk er utålmodige, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

MOTGANG: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum må finne seg i nedgang på Dagbladets ferske partibarometer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOTGANG: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum må finne seg i nedgang på Dagbladets ferske partibarometer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiet faller stygt på Dagbladets ferske partibarometer, utført av Ipsos.

Jonas Gahr Støres parti noterer seg for en oppslutning på 20,7 prosent, tilbake 3,3 prosentpoeng fra novembermålingen. Ap er nå like store som Høyre var ved stortingsvalget i høst. Sammenliknet med eget valgresultat faller Støre hele 5,6 prosentpoeng på denne målingen.

Begge regjeringspartiene snubler, for Senterpartiet går signifikant tilbake. Vedum og co. mister 3 prosentpoeng, og lander på en oppslutning på 10,4 prosent. I alt 17 mandater forsvinner fra Ap og Sp på denne målingen.

I sum har 6,3 prosentpoeng av velgerne forlatt Ap og Sp bare fra november til desember, ifølge Ipsos' måling. At rødgrønn blokk bevarer flertallet, kan Støre og Vedum takke Rødt og SV for.

Feilmarginen i meningsmålingen er pluss/minus 1,5 til 3,3 prosent.

- Folk er utålmodige

Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) sier nedgangen kan være knyttet til at velgerne har store forventninger til en Ap-ledet regjering etter åtte år med borgerlig styre.

- Flere er utålmodige og har store forventninger til regjeringen. Det tar vi på største alvor og jobber hver dag for å løse utfordringene folk står i, sier Stenseng til Dagbladet.

Hun peker videre på at mange opplever at hverdagen er tøffere enn normalt som følge av høye strømpriser og økende coronasmitte i samfunnet.

- Mange er fortsatt i en veldig krevende situasjon med både strømkrise og strenge koronarestriksjoner.

Skrekktall

Tøffe tider

Arbeiderpartiet har i høst mistet sin stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap), og samtidig fått kritikk for å komme for seint på banen med kompenserende tiltak for de høye strømprisene.

Partiet har også fått kritikk for en vinglende start på tida som coronapandemiens fremste politiske håndhever.

Men ifølge partisekretæren er det grunn til å tro at formpilene snart peker oppover for Arbeiderpartiet.

- Nå har regjeringen på kort tid utviklet nye ordninger for næringslivet som sikrer høyere kompensasjon for alle som skaper arbeidsplasser rundt i landet, og lønnsstøtte som sikrer at vi holder folk i arbeid. Det er det viktigste arbeidet vi gjør nå, sier Stenseng.

Høyre størst - igjen

Pipen har en annen lyd i Høyre. Partiet er på ny landets største, etter å ha mistet ledertrøya til Ap både i valget og ved forrige Ipsos-måling.

Erna Solberg og co. går nå fram 2,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 24,8 - over 4 prosentpoeng foran Ap.

- Det er hyggelig med gode tilbakemeldinger fra velgerne. Det gir motivasjon til å fortsette arbeidet med å finne gode løsninger på de utfordringene folk og bedrifter står i. Disse utfordringene blir ikke mindre inn i en ny runde med svært inngripende tiltak. Høyre skal stå på for å gi folk og bedrifter mest mulig trygghet og forutsigbarhet gjennom nok en tøff runde, sier Solberg.

UTENFOR PALLEN: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum er ikke lenger landets tredje største parti. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTENFOR PALLEN: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum er ikke lenger landets tredje største parti. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi skal fortsette å utfordre regjeringen på å skape nye jobber til folk over hele landet, skape en enda bedre skole for elevene våre og kutte klimagassutslipp, sier den tidligere statsministeren videre.

Frp på pallen

Borgerlig side har ikke flertall på denne målingen fordi KrF fortsatt ligger under sperregrensa. De fire borgerlige kameratene klokker inn på 81 mandater.

Olaug Bollestads KrF får en oppslutning på 2,9 prosent.

Men både Venstre og Frp går fram, og de to sikrer seg i sum fem ekstra mandater dersom dette hadde vært valgresultatet.

Frp er nå landets tredje største parti igjen. Oppslutningen på 12,8 prosent er 1,5 prosentpoeng fram fra samme tid i forrige måned.

Venstre klokker inn på 6,3 prosent, og dét er partileder Guri Melby meget tilfreds med.

- Jeg gleder meg over at Venstre siden valget har vært stabilt over valgresultatet, og at vi for første gang på mange år har hatt medlemsvekst. Det gir oss en utrolig energi og tro på at mange ønsker seg et liberalt parti som står på for enkeltmennesket blant annet gjennom rusreformen, som står på for klimakutt for neste generasjon, og som står på for næringslivet for å redde arbeidsplasser som nok en gang trues av pandemien, sier Melby til Dagbladet.

Rød medvind

For venstresiden som helhet er den ferske Ipsos-målingen ei skål med blanda drops.

Senterpartiet, som riktignok plasserer seg i sentrum av det politiske spekteret, faller til 10,4 prosent. Partiet har tapt 3 prosentpoengs oppslutning fra november til desember, ifølge Ipsos' tall.

SV derimot ser ut til å høste popularitet ved å ikke sitte i regjeringen. Audun Lysbakkens parti støttes av 9,4 prosent av de spurte.

Det er 1,8 prosentpoeng høyere enn det forholdsvis sterke valgresultatet i september.

Klimakrise

Rødt lander på en oppslutning på 5,8 prosent, mens det på ny er krise i MDG.

De grønne fikk solide 4,2 prosent på Dagbladets novembermåling, men er nå tilbake under sperregrensa, og vel så det.

MDG måles nå til en oppslutning på 2,8 prosent, noe som er 1,1 prosentpoeng svakere enn det skuffende valgresultatet i september. På denne målingen står MDG ribbet til beinet med bare én representant på Løvebakken.

- Dette er ikke gode nok tall for oss, men, jeg er sikker på at vi kommer til å løfte oss fram mot lokalvalget. Mange er skuffet over at vi har fått enda en regjering som ignorerer natur- og klimakrisen. Et sterkt MDG både lokalt og på Stortinget er den beste medisinen mot svak miljøpolitikk, sier fungerende MDG-leder Kriss Rokkan Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer