Skrekkulykke: Emma (29) falt 4260 meter

Emma Carey (29) overlevde.

FALLSKJERMULYKKE: Emma Careys fallskjerminnstruktør besvimte i lufta. Begge overlevde fallet. Foto: Instagram/Emma Carey
FALLSKJERMULYKKE: Emma Careys fallskjerminnstruktør besvimte i lufta. Begge overlevde fallet. Foto: Instagram/Emma Carey Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det høres klisjé ut, men jeg føler jeg ble gjenfødt.

29 år gamle Emma Carey fra Australia snakker om den skjebnesvangre dagen i 2013.

Dagen hun falt drøye 4260 meter fra et fly med en bevisstløs instruktør på ryggen - og en defekt fallskjerm.

- Jeg husker at jeg tenkte «det er ingen måte jeg kommer til å overleve dette på». Du kan ikke forestille deg at du kan falle fra den høyden og overleve, sier hun til det australske aktualitetsprogrammet «A Current Affair».

- En overveldende følelse

Emma og venninna Jemma Mrdak hadde begitt seg ut på det som skulle være livets hittil største og beste opplevelse: Tre måneders rundreise i Europa.

Venninnenes første stoppested var Sveits. Det skulle også bli turens siste.

Bare fem dager inn i Europa-ferien, ville jentene teste ut fallskjermhopping.

- Jeg hoppet først ut av flyet. Jeg husker at jeg holdt Jemma i hånda og sa «jeg elsker deg». Så snudde jeg meg og hoppet ut, minnes Emma.

Umiddelbart elsket hun opplevelsen av å hoppe med fallskjerm.

- Jeg fikk en overveldende følelse. Jeg følte jeg var akkurat der jeg skulle være, og det føltes beroligende, erindrer 29-åringen.

Men den deilige følelsen i fritt fall skulle straks bli et levende mareritt. Emma merket en finger prikke henne på skuldra.

Utløste fallskjermen for seint

Instruktøren, som Emma hang fastspent i, pekte på fallskjermen og ga tegn til at den straks ville løse seg ut. Men mannen bak henne var litt for sein med å dra i snora. Nødfallskjermen var allerede på vei ut.

De to fallskjermene viklet seg inn i hverandre, og instruktøren fikk stroppene rundt halsen.

I løpet av kort tid hadde han besvimt.

Emma forsøkte å rope, men hun fikk ikke noe svar.

- Jeg tenkte at han kanskje ikke hørte meg. Så oppdaget jeg en sammensurret, rød fallskjerm foran meg, i stedet for over meg.

- Lå på magen med blod i ansiktet

Panikken spredte seg i kroppen. Hun forsto at instruktøren ikke lenger var ved bevissthet.

- Jeg husker jeg tenkte: «Herregud, Jemma må finne meg.» Og så tenkte jeg på familien min. Jeg følte en slags anger over at jeg ikke hadde levd livet til det fulle, sier hun til TV-programmet.

TØNSBERG: En kvinne måtte klamre seg fast i rekkverket på ei gangbru i da den gikk opp over kanalen ved brygga. Video: Tipser Vis mer

Emma landet på magen med instruktøren oppå seg. Begge overlevde fallet.

Hun forsøkte å rulle rundt, men kroppen lystret ikke.

Venninna Jemma hadde ingen anelse om hva som hadde utspilt seg i lufta før hun selv landet.

- Det første jeg så var at hun lå på magen med blod i hele ansiktet. Hun gråt og var hysterisk. Hun skrek at hun ikke kjente beina, sier Jemma i det samme TV-programmet.

Ble lam

Den da 20 år gamle jenta ble fraktet til sykehuset i hui og hast. Ryggraden var brukket på to steder.

Emma var lam fra livet og ned.

- En dag våknet jeg og fikk en slags åpenbaring. «Ok, dette har skjedd. Jeg er lam. Jeg kan være lam og opprørt over det resten av livet, eller jeg være lam og forhåpentligvis leve et tilfredsstillende liv uansett».

Hun valgte det siste.

Etter hjemkomsten til Australia dro hun rett på rehabilitering. Sakte, men sikkert kom følelsen smått tilbake i beina.

Feirer ulykkesdagen

I dag, ni år etter ulykka, går Emma for egen maskin. Hun har ingen kontroll over verken blære eller tarm, men priser seg lykkelig over å fortsatt være i live.

Fallskjermulykka minner henne stadig på å være takknemlig. Nylig ga hun ut boka «The Girl Who Fell From The Sky», som på norsk oversettes direkte til «Jenta som falt fra himmelen».

- Jeg har alltid visst at det skulle være tittelen. Det er veldig selvforklarende, men jeg liker at det setter en så traumatisk ting i en poetisk frase.

Datoen hun falt ned fra himmelen, feirer hun årlig med brask og bram.

- Det høres klisjé ut, men jeg føler at det var dagen jeg ble gjenfødt. Livet endrer seg fra et øyeblikk til et annet. Hver eneste dag fra den datoen er ekstra tid jeg får leve. Det feirer jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer