Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolemassakre:

Skrekkvideo for å advare mot skoleskytere. Norsk ekspert:
- Ikke barnas ansvar

Etterlatte etter Sandy Hook-massakren vil forhindre skoleskytinger med sterk video. 

VIL ADVARE: Etterlatte etter skolemassakren på Sandy Hook i 2012 står bak denne videoen, som har som formål å informere om ulike tegn man som elev bør følge med på, for å forhindre en eventuell skoleskyting. Video: Sandy Hook Promise Vis merVis mer<... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten fire år etter Sandy Hook-massakren, da 20 år gamle Adam Lanza skjøt og drepte 20 barn og seks ansatte på barneskolen, har etterlatte foreldre og andre i lokalmiljøet laget en sterk video for å vise hvilke varseltegn man bør være oppmerksom på hos potensielle skoleskytere.

Beskjeden er klar: «Mens du fulgte med på Evan, viste en annen elev tegn til å planlegge en massakre. Men ingen la merke til det.»

Se den sterke videoen øverst i saken.

I videoen ser man hovedrollen Evans kjærlighetshistorie, mens det i bakgrunnen foregår helt andre, tilsynelatende skjulte, ting. Den andre eleven planlegger å skyte, men elevene rundt ham legger ikke merke til det før det er for sent.

I skrivende stund har videoen nesten fem millioner visninger på YouTube-kanalen til organisasjonen «Sandy Hook Promise».

For alvorlig for barn

Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen, mener at budskapet og handlingen i videoen er «mer alvorlig enn det barn kan ta ansvar for.»

- Det å kunne identifisere disse personene er komplisert, og det trengs gyldig kunnskap. Slik kunnskap er det viktig at politiet, skolen og helsevesenet tilegner seg, slik at de utvikler beredskapsrutiner for å avverge og takle situasjoner hvis de skulle oppstå, sier hun til Dagbladet.

Ulike særpreg hos skoleskyterne

Hun forteller at det likevel finnes en del særpreg ved skoleskyterne.

- De er sterkt avvikende og har problemer av ulike slag. De er fascinert av våpen, og de kan også ha en idealisering av selvdrap. De har hat og hevnmotiver, og en rekke andre ting spiller også inn, sier hun.

Bjørnebekk viser til tre ulike hovedgrupper av disse skyterne. Den ene gruppen er de som har sterke psykopatiske trekk. Det er gjerne personer fra denne gruppen som får med seg andre på makabre planer.

Den andre gruppen har mer psykotiske og schizofrene trekk, mens den tredje har opplevd store traumer i løpet av oppveksten. Det er ofte kriser som utløser en skoleskyting, ifølge Bjørnebekk.

AVSLØRINGER: Gjerningsmannen Adam Lanza (20) brukte ørepropper som dempet ofrenes skrik under massakren på barneskolen Sandy Hook i USA. Video: Department of Emergency Services, Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Skytingen er nøye planlagt, ofte lang tid i forveien. Et viktig signal er om de som har tenkt å utføre angrepet lekker om dette på sosiale medier eller direkte til kamerater. Det er viktig å ta slike lekkasjer alvorlig. Lekkasjer kommer av at de enten har blitt bekymra og sett hva som skjer, eller at noen vet om det og sier det videre. Videoen kan virke forebyggende fordi det oppfordrer til at de sier ifra.

- Helt feil

Hun mener likevel at videoen ikke treffer helt.

- Det at barn skal ta ansvar i den sammenhengen er helt feil. Det er meningsløst at sånne ting skal overlates til elevene. Det må være en åpenhet og trygghet tilstede slik at barn som er bekymra kan si ifra, men det at barn skal ha noen innsikt i skoleskyterens bakgrunn, det kan en ikke forvente. Det er vanskelig nok for de voksne, sier Bjørnebekk.

Bjørnebekk forteller om store mengder forskning som er blitt gjort etter de ulike skoleskytingene i USA. Bjørnebekk mener at denne forskningen har hatt en positiv virkning på å forhindre nye skoleskytinger.

- Etter at man har klart å avsløre en del av trekkene og mønstrene i USA, så har det nesten ikke vært skoleskytinger på High Schools i USA. Det er ofte foreldrene selv som var bekymra, eller venner som sa ifra, sier hun.

Mens det på universiteter fortsatt skjer, noe Bjørnebekk forklarer med at omgivelsene ikke er like oppmerksomme her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!