Coronamink

Skrekkvideo ryster Danmark

Sjokkert arbeider på minkfarm filmet da avliving gikk forferdelig galt. Massegraver og manglende kontroll fra danske myndigheter når 15-17 millioner mink skal avlives, får nå alarmklokkene til å ringe.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE BILDER I DENNE VIDEOEN: Skrekkvideo viser bilder fra avliving av mink som gikk forferdelig galt. Video: Privat/tipser. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mattilsynet er nå i gang med en stor landsdekkende operasjon hvor 15-17 millioner mink skal avlives så raskt så mulig av hensyn til folkehelsa. Når en operasjon på den størrelsen skal gjennomføres, kan det skje feil. Og det har dessverre skjedd, skriver Fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet, på sine Facebook-sider.

De viser til en video som har rystet Danmark det siste døgnet. Videoen er tatt opp av en mann ansatt på en minkfarm, som ble vitne til avlivingen gjennomført av Fødevarestyrelsen.

Dagbladet har vært i kontakt med mannen og fått tillatelse til å bruke videoen. Han delte den på Facebook i helga, hvorpå videoen fikk massiv oppmerksomhet.

MINKSMITTE: Det er nå smitte på over 200 danske minkfarmer. Totalt er det snakk om mellom 15 og 17 millioner mink i landet. Viruset muterer i mink, og viruset sprer seg til mennesker, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: NTB Vis mer

- Forferdelig

- Det er forferdelig. Ja, minken skal dø, men det burde skje på en ordentlig måte. De var levende. Man kunne høre at de skrek, sier han til dansk TV 2.

Danmark frykter nå muterte corona-minker og skal gjennomføre en omfattende operasjon for å avlive flere millioner dyr.

Mattilsynet innrømmer nå altså at det har skjedd feil i den rystende videoen, som viser avliving gjennomført av Fødevarestyrelsen selv på et sted i Nordjylland.

MASSEGRAV: Kapasiteten er sprengt for forbrenningsanleggene. Danske myndigheter må gravlegge minken i massegraver, som her ved den militære flyplassen i Karup. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB
MASSEGRAV: Kapasiteten er sprengt for forbrenningsanleggene. Danske myndigheter må gravlegge minken i massegraver, som her ved den militære flyplassen i Karup. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer

- På Facebook ligger meget ubehagelige videoer. Én som viser avliving av mink i en avlivingskasse som tilsynelatende ikke er lukket ordentlig. En annen viser levende mink i et forbrenningsanlegg. Sånn skal ikke avlivinger foregå, skriver de i Facebook-uttalelsen.

Havnet i klem

Den nevnte videoen med avlivingskassa viser ansatte i fullt smittevernutstyr. Flere mink er stuet sammen i ei trekasse, men på de ubehagelige bildene forsøker mink å presse seg ut av kassa mens hodene deres havner i klem. Det hele blir tatt opp på video.

- Sånn skal ikke avlivinger foregå. Dyrevelferd har, og skal ha, en svært høy prioritet for oss. Fødevarestyrelsen gjør alt for å unngå at liknende situasjoner gjentar seg, skriver de.

Kritikken går ikke hovedsakelig på dem som utfører avlivingene. Mange retter nå pekefingeren mot danske myndigheter, som har satt i verk hastetiltak om avliving.

Mandag ble det også kjent at myndighetene ikke har hjemmel til å gjennomføre avlivingen av ikke-smittede mink. Flere danske politikere krever nå en stopp i praksisen.

- Dette er en bananrepublikk verdig, sier Rasmus Jarlov fra De konservative til BT.

- Vanvidd

Danmark har omkring 1100 minkfarmer, mot Norges 40. Samtlige mink i landet skal avlives fordi det muterte coronaviruset er mer resistent mot antistoffer og kan smitte til mennesker.

Den danske bransjeorganisasjonen Landbrug og fødevarer, tilsvarende Norges Bondelag, reagerer sterkt på myndighetenes håndtering. De mener myndighetene ikke har vært klare for oppgaven å avlive all landets mink.

Han kritiserer spesielt avlivingsmetoden.

- Dette vanviddet må stoppe. Uansett hvor mye folkehelsa har å si, kan vi ikke akseptere slik type dyremishandling. Det er tydelig at myndighetene ikke har vært klare for oppgaven, og det ser vi på de meget ubehagelige bildene som viser deres måte å avlive mink, sier leder Søren Søndergaard til BT.

- Dør raskt

Det danske mattilsynet understreker i sitt innlegg at slike situasjoner som vist på videoen skjer sjelden. De sier også at de benytter seg av samme metoder som minkbøndene selv.

- Det er den samme metoden som minkavlerne bruker, når de avliver mink før de fjerner pelsen. Da dør minken raskt når de gasses i avlivingskasser. Vi vil gjerne understreke at selv om videoen viser at det skjer feil i få tilfeller, skal det ikke skje igjen.

Samtidig med den mislykkede avlivingen er den videre håndteringen av den døde minken omstridt.

Forbrenningskapasitet sprengt

Minken blir nemlig dumpet i massegraver på militære områder. Danske myndigheter har klargjort gigantiske graver hvor de har lagt tusenvis av mink sammen og toppet med et lag med kalk for å unngå smittefare.

DØDE: Nordjylland er under lockdown. Mellom 15 og 17 millioner mink blir nå avlivet som følge av en coronamutasjon. Foto: Ritzau Scanpix / NTB
DØDE: Nordjylland er under lockdown. Mellom 15 og 17 millioner mink blir nå avlivet som følge av en coronamutasjon. Foto: Ritzau Scanpix / NTB Vis mer

Årsaken til massegravene er fordi forbrenningsanleggene ikke lenger klarer å holde tritt med avlivingene.

- Lukter helvete

Massegravene er blant annet utgravd på Karup i Midtjylland. Flere innbyggere frykter blant annet at drikkevannet skal bli kontaminert som følge av gravene.

«Stanken har allerede lagt seg som et teppe over byen. Her lukter det som bare helvete. Virkelig en gammel sur lukt som jeg ikke unner noen», skriver Karup-innbygger Ken Dahlstrøm i avisa BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer