LO-sjefen slår tilbake mot Erna og Siv:

- Skremmebilder om Rødt

Arbeiderpartiet anklages for å være i lomma på Rødt. - En ren avledningsmanøver, mener LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

SLÅR TILBAKE: På ferja på vei hjem til Slemmestad tar LO-leder Hans Christian Gabrielsen til motmæle på Aps vegne. Han mener det er en avledningsmanøver å påstå at partiet er i lomma på Rødt. Foto: Nina Hansen
SLÅR TILBAKE: På ferja på vei hjem til Slemmestad tar LO-leder Hans Christian Gabrielsen til motmæle på Aps vegne. Han mener det er en avledningsmanøver å påstå at partiet er i lomma på Rødt. Foto: Nina HansenVis mer

- Slike skremmebilder som statsministeren prøver seg på, avsløres av vanlige folk når de ser hva Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene har fått til i kommuner som Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim, sier Gabrielsen.

Sammen med LO-lederen tar Dagbladet båten fra Aker Brygge til hjemstedet Slemmestad i Asker. På soldekket smeller han til:

- Dette er et forsøk på en avledningsmanøver fra statsministerens side. I Oslo var søpla knapt ryddet av gatene før Høyre igjen foreslo å privatisere renovasjonstjenesten.

Han svarer ikke direkte på Dagbladets gjentatte spørsmål om han ikke deler noe av statsministerens bekymring for den innflytelse som ytre venstre-partiet Rødt ligger an til å få i flere store kommuner.

- Arbeiderpartiet søker flertall og innflytelse, så er det ulikt hvordan man løser dette rundt om i kommunene. Det er opp til partiene lokalt å vurdere hva slags samarbeid man er best tjent med, sier han.

- I lomma på Rødt

Støre slo fast i et intervju med Dagbladet i forrige uke at avstanden mellom Ap og Høyre under hans tid som partileder aldri har vært større enn nå.

Da fikk han svar på tiltale fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen:

- Det virker som Støre prøver å hoppe opp i lomma til Rødt med vilje, sa Høyre-profilen.

- Sammenliknet med Arbeiderpartiet under Stoltenberg, er partiet nå svekket, mens venstrefløyen har styrket seg kraftig. Det er en stor forskjell på om man har et stort Ap eller et svekket Ap med Rødt på vippen, fortsatte han.

Statsminister Erna Solberg (H) fulgte opp overfor NTB mandag:

- Jeg hører et Arbeiderparti som snakker mer slik som den ytre venstresiden, sa hun og viste til den brennbare diskusjonen om private aktører i offentlig velferd.

I Oslo, Tromsø og Bodø havnet Rødt på vippen etter valget i 2015, og har siden fått gjennomslag i forhandlinger med Ap om å si nei til nye kommersielle barnehager.

Det er blant annet dette som statsministeren frykter at kan skje i flere kommuner.

- Vi opplever at når Ap vil gi noe til Rødt, så er det å stoppe private tilbud, sa hun i intervjuet med NTB.

Vil ikke svare

Også fra Rødt blir Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre presset hardt. Bjørnar Moxnes lanserte en egen «i lomma på Rødt-test» i Dagbladet denne uka. Men Ap-lederen avslo å besvare testen, som besto av tre konkrete spørsmål:

  • Vil Ap si nei til alle nye kommersielle barnehager i kommuner landet rundt?
  • Vil Ap stanse anbudene i helse- og omsorgssektoren når anbudsperioden løper ut i kommuner landet rundt?
  • Vil Ap ta tilbake renhold, renovasjon og velferdens tekniske tjenester når anbudene på dem går ut i kommuner landet rundt?

At Støre ikke ville svare direkte på Rødts utfordring, fikk Frp-leder Siv Jensen til å reagere:

- Jeg ønsker å stille Støre de samme tre spørsmålene, dette er en viktig avklaring for velgerne inn i valgkampen, sa Jensen til Dagbladet onsdag kveld.

- Gjenkjennbare

LO-leder Hans Christian Gabrielsen mener på sin side at Høyre og Frps anklager er en ren avledningsmanøver.

- Arbeiderpartiet er gjenkjennbare i politikken. Vi går til valg på faste, hele stillinger, kamp mot sosial dumping, en bedre skole og eldreomsorg, sier Gabrielsen som i kraft av vervet som LO-leder har fast plass i Aps sentralstyre.

Han slår tilbake med anklager om at regjeringens politikk setter kommunene i en skvis og tjenestetilbudet i fare:

- Når regjeringen kutter i ordningen med arbeidsavklaringspenger, skyves flere over på sosialhjelp. Samtidig får ikke kommunene dekket sine merkostnader. Det skviser kommuneøkonomien, sier han og fortsetter:

- At regjeringen i tillegg strammer inn på kommunenes adgang til å skrive ut eiendomsskatt, gjør situasjonen enda mer anstrengt.

Ingen støtte til Rødt

Når Dagbladet konfronterer Gabrielsen med at LO ikke gir valgkampstøtte til Rødt, men til Ap, Sp og SV, svarer han som følger:

INGEN STØTTE: Rødt får ikke valgkampstøtte av LO, men Gabrielsen er tilfreds med politikken som partiet er med å legge føringer for i Oslo. Foto: Nina Hansen
INGEN STØTTE: Rødt får ikke valgkampstøtte av LO, men Gabrielsen er tilfreds med politikken som partiet er med å legge føringer for i Oslo. Foto: Nina Hansen Vis mer

- LO-kongressen tar stilling til dette med partistøtte på selvstendig grunnlag hvert fjerde år. Det gjorde vi i 2017, og jeg regner med at det blir en ny debatt om dette i 2021.

- Men jeg ser hvordan man for eksempel i Oslo sammen har jobbet for et mer seriøst arbeidsliv, med tiltak mot sosial dumping, faste, hele stillinger og flere lærlingplasser. Flere kommuner burde følge dette opp dette som vi kaller Oslo-modellen, fortsetter han.

- Så du er ikke urolig for innflytelsen som Rødt får i norske kommuner?

- Samarbeidet man har ute lokalt, er man nettopp lokalt i best stand til å vurdere. Jeg mener at folk som stemmer fram et rødgrønt flertall i kommunene, fordi de vil ha et alternativ til Høyre-regjeringens politikk, bør få det.