- Skremmende at en idiot går rundt og tenner på ting

Lars (26) ble vekket av tre politimenn på rommet da huset stod i full fyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet.no): Mens kona lå og sov, satt Sigitas Plikskys (26) i andre etasje og jobbet på sin PC da flammene plutselig slikket oppover husveggen.

At han var våken kan ha reddet den vesle familien fra døden da pyromanen slo til mot huset deres midt i Tønsberg sentrum like før klokken 02.00 natt til i dag.

Full fyr i veggen
- Jeg satt og jobbet på datamaskinen i andre etasje. Jeg tror det er første gangen jeg har sittet oppe så sent. Plutselig luktet jeg at noe var svidd, og gikk ned på kjøkkenet for å se om noe var skrudd på, forteller han.

Når han kommer ned i første etasje ser han flammene slikke opp over vinduene ut mot siden av huset. Han løper ut, og forstår fort at hele huset er i ferd med å ta fyr.

- Jeg løp inn og vekket kona. Deretter løp vi ut mens vi ringte 112. Det gikk så utrolig fort. I løpet av bare noen minutter stod hele veggen i full fyr, sier han til Dagbladet.no.

Leiligheten helt ødelagt
Han og kona ble hardest rammet av pyromanen som herjet Tønsberg sentrum i natt. Store deler av veggen måtte rives under slokningsarbeidet i natt. Leiligheten hadde store brann- og vannskader. Eiendeler og minner er ødelagt.

- Her går det ikke lenger an å bo. Vi har fått ordnet oss en ny leilighet lenger nede i byen. Heldigvis gikk det bra med oss. Både vi og naboene kom oss ut i tide. Det er det viktigste. Men det var veldig skremmende, sier han til Dagbladet.no.

- Kom deg ut

Det gamle trehuset består av flere leiligheter. Langs veggen inn til Pilkskys leilighet stod beboernes søppelstativ. Det er dette pyromanen satte fyr på ved 01.50-tida i natt.

- Det er skremmende at en idiot går rundt og tenner på ting, sier Lars Hjalmarsson (26) som bor i naboleiligheten til Pliskys.

26-åringen fikk et av sitt livs sjokk da han i natt våknet av at tre politimenn stod inne på soverommet hans og ristet liv i ham.

- Kom deg ut, skrek de. Det var ikke mange plaggene jeg rakk å hive på meg før jeg stod på utsiden i 14 minusgrader, forteller han.

SKREMT: Lars Hjalmarsson ble vekket av politiet, og er skremt over at en pyroman herjer i byen. Foto: Bjørn Langsem
SKREMT: Lars Hjalmarsson ble vekket av politiet, og er skremt over at en pyroman herjer i byen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Da jeg kom ut, stod hele den ene veggen i full fyr. Det var brannmenn og politimenn og kaos. Det var lett å se at det hele hadde startet i søppelstativet, sier han.

Hørte trolig pyromanen
Pilkskys sier han han i ettertid hørte at noen var ved søppelstativet før brannen brøt ut.

- Men jeg tenkte jo ikke mer på det da. Jeg trodde det var en av naboene som kastet søppel. Det kunne ikke falle meg inn at det var en pyroman som løp rundt og tente på ting. Hvem skulle tro at dette kunne skje her - i Tønsberg, sier han.

Lars Hjalmarsson og to andre naboer slapp unna med skrekken, og kunne i dag flytte inn i sine leiligheter igjen.

- Det lukter jo speiderbål, men vi slapp heldigvis fra det litt lettere, sier han til Dagbladet.no.

- Hvordan blir det å legge seg i kveld?

- Man kan jo ikke la seg stresse, men det vet jeg jo ikke før jeg legger meg. Skal man gå rundt og være redd for at noen skal tenne på deg? Men vi har vært ute og kjøpt tre nye røykvarslere nå i formiddag. For sikkerhets skyld, sier han.

Forsøk på mordbrann
Så langt har politiet fått oversikt over seks branner midt i sentrum det siste døgnet.

• Allerede ved 13.00-tida i går oppdaget man at noen hadde forsøkt å tenne på en søppelcontainer i Ollebukta. Containeren stod bare noen få meter fra brannstasjonen, men brannen hadde slukket av seg selv.
• Den andre brannen ble meldt 23.59. Da brant det i en søppelcontainer i Graabrødregaten midt i trehusbebyggelsen i sentrum.
• Klokken 01.52 kom ny melding om brann — også denne i en søppelcontainer i Graabrødregaten 14.
• To minutter senere, klokken 01.54, får politiet melding om ennå en brann, denne i Øvre Langgate 30 A. Der har brannen spredd seg fra en søppelcontainer til ytterveggen på et bolighus. Det er dette huset Plikskys og Hjalmarsson bor i.
• Klokken 02.09 kommer ny melding om brann, denne gangen i en søppelcontainer i Kammergaten
• Klokken 03.48 brenner det på nytt, denne gangen i en bod i Danakleven.

- Vi ser meget alvorlig på denne hendelsen, og mener det må kunne betegnes som forsøk på mordbrann, sier politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold ved Vestfold politidistrikt til Dagbladet.no.

Vurderer Kripos

Politiet i Vestfold vurderer fortløpende om de har behov for bistand fra Kripos.

MORDBRANN: Politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold har satt 15 etterforskere på saken, og betegner branntilløpene som forsøk på mordbrann. Foto: Bjørn Langsem
MORDBRANN: Politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold har satt 15 etterforskere på saken, og betegner branntilløpene som forsøk på mordbrann. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Foreløpig er 15 etterforskere satt på saken, og vitneavhør samt innsamling av blant annet overvåkingsvideoer og andre mulige spor i full gang.

- Alle som har vært i en radius på et par hundre meter fra Tønsberg Torv i den tida som brannene oppsto i natt, mellom 23.00 og 04.00, må melde seg til politiet, sier Sakrisvold.

Han mener alle observasjoner - selv fra de som ikke har sett noe, er viktig for politiet å registrere.

- Det er like interessant selv om de ikke har sett noe. Da kan vi slå fast at det ikke har vært noen i det aktuelle området, sier Sakrisvold.

Vestfold politidistrikt oppfordrer personer som har tips i saken, til å ta kontakt på telefon 33 34 44 00.

HELT ØDELAGT: Sigitas Plikskys (26) satt i dette rommet og jobbet da ytterveggen plutselig stod i full fyr. Nå er leiligheten helt ødelagt, men han er glad for at både han og kona reddet seg ut i tide. Foto: Bjørn Langsem
HELT ØDELAGT: Sigitas Plikskys (26) satt i dette rommet og jobbet da ytterveggen plutselig stod i full fyr. Nå er leiligheten helt ødelagt, men han er glad for at både han og kona reddet seg ut i tide. Foto: Bjørn Langsem Vis mer