Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skremmende at utbruddet eskalerer i høyere fart enn beredskapen kan stå imot

Brende første statsråd til å besøke ebolaområdene i Vest-Afrika.

 MØTTE SIRLEAF  Utenriksminister Børge Brende sammen med president Ellen Sirleaf Johnson i Liberias hovedstad Monrovia. Brende er trolig den første utenlandske ministeren som besøker landet siden ebolaepedemien brøt ut for over sju måneder siden. Brende besøker Vest-Afrika for å se krisen med egne øyne og for å vise solidaritet med de rammede landene. Samtidig bevilger norske myndigheter enda flere penger til bekjempelse av epidemien, som så langt har tatt godt over 4.000 menneskeliv. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MØTTE SIRLEAF Utenriksminister Børge Brende sammen med president Ellen Sirleaf Johnson i Liberias hovedstad Monrovia. Brende er trolig den første utenlandske ministeren som besøker landet siden ebolaepedemien brøt ut for over sju måneder siden. Brende besøker Vest-Afrika for å se krisen med egne øyne og for å vise solidaritet med de rammede landene. Samtidig bevilger norske myndigheter enda flere penger til bekjempelse av epidemien, som så langt har tatt godt over 4.000 menneskeliv. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) ankom tirsdag ebolarammede Liberia. 

På telefon til Dagbladet sier han at det har gjort inntrykk å komme til det sterkt ebolarammede landet. Universiteter har vært stengt, fotballkamper forbudt og barna i landet har ikke fått gå på skole. 

- Det er skremmende at utbruddet eskalerer i en høyere fart enn beredskapen kan stå imot. Det er en trend som må snu, sier Brende.

- Handler om solidaritet Liberia, som er hardest rammet av epidemien, blir besøkt av den norske utenriksministeren etter invitasjon fra doktor Raj Shah, som er direktør for USAs utviklingsdirektorat. 

Brende er den første utenlandske statsråden som besøker Liberia etter ebolautbruddet, som først ble oppdaget i desember i fjor. I går møtte han blant annet Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnsen Sirleaf. 

- Det var et møte preget av alvor. Sirleaf var også veldig rørt og uttrykker en stor takknemlighet over det norske besøket. For oss er det viktig å vise solidaritet, og det er viktig at de rammede landene ikke føler seg glemt og isolert, sier Brende. 

Hensikten med besøket i Vest-Afrika er også å få bedre informasjon om hva som bør gjøres med den eskalerede epidemien, og mobilisere til styrket internasjonal innsats.

- Et globalt ansvar Til TV 2 i forrige uke sa daglig leder i organisasjonen Making Change, Kenneth Bjerkelund, at grensene til de landene der det dødelige ebolaviruset brer seg, bør stenges. Blant dem Liberia. 

- Må man stenge grensene, Brende? 

-  Ebolaepidemien kan slås tilbake, og det gjøres ved å sette inn tilstrekkelige ressurser. Det kreves mer hjelp utenfra - det er et akutt behov for en oppskalering nå, og det er et globalt ansvar å stille opp, svarer Brende.

Utenriksministeren frykter situasjonen i Liberia vi bli stadig verre, og understreker nødvendigheten av at det handles. Brende peker på store utfordringer i Liberia. Det spenner seg fra manglende kapasitet til manglende utstyr.  

- De som smittes av ebola må isoleres. I dag har landet mellom seks og syv hundre senger - dette må skaleres opp kraftig. Det er også store utfordringer knyttet til mangel på utstyr ved som hansker, masker og drakter. Det må også komme mer helsepersonell til, sier Brende. 

Han besøkte i går en ebolaklinikk under oppføring i hovedstaden Monrovia. Denne skal ha plass til 200 senger. 

Streik blant helsearbeidere Helsearbeiderne i Liberia har de siste dagene gått ut i streik. De krever både høyere lønn, bedre arbeidsforhold og bedre beskyttelsesutstyr.

- Helsearbeidere i Liberia har, som de aller fleste, dårlig betalt og utsetter seg selv for stor risiko. Det pågår nå en dialog med myndighetene, og vi ser at de har forskjellige versjoner av saken, sier Brende. 

Utenriksministeren hadde i går et omfattende program, og har blant annet snakket med helsepersonell som jobber helt i frontlinjene på landsbygda der epidemien. 

 BESØKER KLINIKK  Sammen med sjefen for USAID Rajiv Shah i Liberias hovedstad Monrovia der et nytt ebolaklinikk blir bygget. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BESØKER KLINIKK Sammen med sjefen for USAID Rajiv Shah i Liberias hovedstad Monrovia der et nytt ebolaklinikk blir bygget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan forbehold tar dere selv for å unngå smittefare?

- Vi følger et strengt regime, og vår sikkerhet er godt ivaretatt, sier Brende. 

- For sakte med personalbidraget Brende møtte også FNs spesialrepresentant for Liberia, Karin Landgren, norske politioffiserer i FNs politistyrke (UNpol) og hjelpeorganisasjoner. Norge øker nå støtten med ytterligere 75 millioner kroner, til totalt 329 millioner kroner til kampen mot ebola. En del av pengene går til WHOs responsplan.
  
Enkelte mener imidlertid at Norge bidrar med sjekker fremfor handling. 

Smittevernekspert Preben Aavitsland sa i dag til Dagbladet at han mener den norske innsatsen i kampen mot ebola er langt fra god nok, og mener Norge må trappe opp i bidragene til kampen mot ebola umiddelbart. Konsekvensene kan i motsatt fall bli katastrofale, mener han. 

- Så langt har Norges bidrag først og fremst bestått av å skrive sjekker til frivillige organisasjoner, FN og Verdensbanken. Jeg forstår at de jobber for å sende personell, men det er foreløpig ikke så veldig konkret, sa Aavitsland til Dagbladet. 

Han etterlyser fortgang i det norske personellbidraget.

Brende ønsker ikke å kommentere kritikken, men viser til helseminister Bent Høyes uttalelser: 

- Jeg tror vi nå kan erkjenne at vi kom for seint på banen, og at dette i utgangspunktet var en stor feil fra verdenssamfunnet. Det har gjort denne katastrofen mye større enn den kunne vært hvis vi hadde reagert på en annen måte, sa Høie til NTB søndag. 

WHO: utbruddet kan være større Så langt har over 8000 personer blitt smittet og flere enn 4000 personer mistet livet av ebolaviruset i de tre vestafrikanske landene, Sierra Leone, Guinea og Liberia, som er hardest rammet av viruset, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Det er ventet at antallet smittede vil passere 9000  denne uka. 

WHO sa tirsdag at det reelle antallet smittede kan være halvannen ganger høyere enn rapportert i Guinea, to ganger høyere i Sierra Leone og 2,5 ganger høyere i Liberia, skriver NTB. 


TESTER HELSEVESENET:  Helt siden det første ebola-tilfellet i desember i fjor, har Guineas helsevesen kjempet mot ebola-utbruddet. Nå har det spredd seg over landegrenser, og kontinenter, og tatt livet av 4024 mennesker. Forrige uke har mistanke om ebola ført til sterke smitteverntiltak i flere land, som da et hotell ble stengt i Makedonia, og en bygning i Paris ble stengt. Begge viste seg å være falsk alarm. Grafikk: Dagbladet
TESTER HELSEVESENET: Helt siden det første ebola-tilfellet i desember i fjor, har Guineas helsevesen kjempet mot ebola-utbruddet. Nå har det spredd seg over landegrenser, og kontinenter, og tatt livet av 4024 mennesker. Forrige uke har mistanke om ebola ført til sterke smitteverntiltak i flere land, som da et hotell ble stengt i Makedonia, og en bygning i Paris ble stengt. Begge viste seg å være falsk alarm. Grafikk: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!