Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremmende dødsdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 23 år gamle journaliststudenten Sayed Parwez Kaambakhsh er dømt til døden for blasfemi i Afghanistan. Forbrytelsen hans skal ifølge dommerne være at han printet ut en artikkel fra Internett som var kritisk til Koranens syn på kvinner, og delte den ut til medstudenter. Men familien og flere presseorganisasjoner frykter at dommen først og fremst retter seg mot 23-åringens bror, som også er journalist og som en rekke ganger har rapportert om overgrep begått av de styrende myndigheter i det nordlige Afghanistan.

Dommen falt i byen Mazar-i-Sharif, der den beryktede krigsherren Abdul Rashid Dostum hersker. Dostum, som er overhode for Afghanistans usbekiske minoritet, er ikke akkurat kjent for å ta islam for høytidelig. Han har blant annet i mange år tillatt sine soldater å begå voldtekter. Noen tilhenger av kritisk journalistikk har han aldri vært.

En norsk utrykningsstyrke holder til i Mazar-i-Sharif, som en del av den internasjonale ISAF-styrken, ledet av NATO. ISAF samarbeider med Dostum i kampen mot Taliban og andre afghanske opprørere. Derfor synes hans lange synderegister i afghansk politikk på 1980- og 1990-tallet å være mindre viktig.

Som forkjemper for pressefrihet og menneskerettigheter har norske myndigheter et ansvar i Afghanistan. Uttalelsen fra kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter onsdag om at UD ikke ønsker å kommentere dødsdommen mot Sayed Parwez Kaambakhsh, er bekymringsfull. Samtidig er dødsdommen et eksempel på at krigføringen i Afghanistan på langt nær kan sees i en svart-hvitt-dimensjon. Afghanske myndigheter, med nesten alle de gamle krigsherrene på laget, er dessverre langt fra noen fanebærere for en demokratisk utvikling, selv om mange i Vesten kanskje håper og tror det.

Vi er helt enige med generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge som sier at den norske regjeringen må ta opp denne dødsdommen med afghanske myndigheter. Hvis norsk Afghanistan-politikk skal være troverdig, må norske myndigheter holde menneskerettighetsfanen høyt og ikke ofre humanistiske verdier på terrorkrigens alter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media