Grønlandsisen smelter

Skremmende funn: - Umulig å snu

En ny studie viser at innlandsisen på Grønland er i ferd med å få en irreversibel smelteprosess.

SMELTER: Forskere mener at det kommer til å være umulig å stanse smeltingen av innlandsisen på Grønland. Det vil føre til at havet stiger. Foto: Lucas Jackson / REUTERS
SMELTER: Forskere mener at det kommer til å være umulig å stanse smeltingen av innlandsisen på Grønland. Det vil føre til at havet stiger. Foto: Lucas Jackson / REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at store deler av innlandsisen vest på Grønland er på et vippepunkt.

Ifølge PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) vil det snart, om ikke allerede, være umulig å stoppe smeltingen av innlandsisen på Grønland.

Klimaforsker Martin Rypdal fra Det arktiske universitet i Tromsø har vært med å utføre studien, og estimerer at det globale havnivået kommer til å stige med sju meter om hele innlandsisen smelter.

Deltok i studien: - Skremmende

Rypdal bekrefter at det snart ikke er noen vei tilbake, med mindre det blir gjort drastiske tiltak veldig snart.

- Det vi har sett over de siste to åra med forskning på observasjoner fra Jakobshavn-isbreen er skremmende. Resultatene våre viser at det bare er noen år til vi passerer vippepunktet for «the point of no return», med mindre vi allerede har passert det, sier Rypdal til Dagbladet.

- Det er skummelt med slike vippepunkter. Da krysser man en grense hvor det blir umulig å snu. Derfor er det på høy tid at vi er raske med å redusere utslipp av fossilt brensel og ivaretar isdekket og klimaet vårt.

Turister fikk seg en skummel opplevelse da de måtte løpe fra en stor bølge på Island. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Rypdal forteller konkret hva som er nytt i studiet han har utført med kollega Niklas Boers, fra Klimaforskningsinstituttet i Potsdam.

- Før visste vi ikke når vi kom til å havne ved vippepunktet, men nå ser vi at det er i ferd med å skje. Det kan være om tjue år, men det kan også ha skjedd allerede. Men vår forskning viser at det kan være uunngåelig at isen på Grønland smelter vekk, sier Rypdal.

EKSPERT: Martin Rypdal har over de to siste årene forsket på innlandsisen i Grønland. Han mener resultatene de har funnet er skremmende. Foto: Privat
EKSPERT: Martin Rypdal har over de to siste årene forsket på innlandsisen i Grønland. Han mener resultatene de har funnet er skremmende. Foto: Privat Vis mer

- Store konsekvenser

Videre informerer Rypdal at det vil ta tusenvis av år før all innlandsisen på Grønland er borte, da de er snakk om gigantiske masser med is. Men konsekvensene av smeltingen kommer til å være ekstreme og kan skje i løpet av langt kortere tid.

- Innlandsisen på Grønland er av ferskvann og dermed vil store mengder med iskaldt ferskvann strømme ut i Golfstrømmen i Atlanteren. Det kan føre til store endringer i økosystemer, for dyr og for mennesker.

GRØNLANDS STØRSTE: Jakobshavn er navnet på Grønlands største isbre. Foto: AP
GRØNLANDS STØRSTE: Jakobshavn er navnet på Grønlands største isbre. Foto: AP Vis mer

Rypdal forteller at det globale havnivået vil stige med sju meter om all isen på Grønland smelter.

- Det kommer til å ta tusenvis av år, og skjer ikke over natta. Men om det ikke blir gjort store endringer veldig snart vil isen smelte. Det vil ikke være mulig å snu prosessen når vi passerer vippepunktet, sier Rypdal.

Rypdal mener dagens generasjon burde handle nå, hvis ikke kommer de framtidige generasjonene til å måtte leve med konsekvensene.

Ifølge Store norske leksikon er 81 prosent av Grønland dekket av is året rundt. Jakobshavn-isbreen er landets største.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer