Grønlandsisen smelter

Skremmende funn: - Umulig å snu

En ny studie viser at innlandsisen på Grønland er i ferd med å få en irreversibel smelteprosess.

SMELTER: Forskere mener at det kommer til å være umulig å stanse smeltingen av innlandsisen på Grønland. Det vil føre til at havet stiger. Foto: Lucas Jackson / REUTERS
SMELTER: Forskere mener at det kommer til å være umulig å stanse smeltingen av innlandsisen på Grønland. Det vil føre til at havet stiger. Foto: Lucas Jackson / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at store deler av innlandsisen vest på Grønland er på et vippepunkt.

Ifølge PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) vil det snart, om ikke allerede, være umulig å stoppe smeltingen av innlandsisen på Grønland.

Klimaforsker Martin Rypdal fra Det arktiske universitet i Tromsø har vært med å utføre studien, og estimerer at det globale havnivået kommer til å stige med sju meter om hele innlandsisen smelter.

Deltok i studien: - Skremmende

Rypdal bekrefter at det snart ikke er noen vei tilbake, med mindre det blir gjort drastiske tiltak veldig snart.

- Det vi har sett over de siste to åra med forskning på observasjoner fra Jakobshavn-isbreen er skremmende. Resultatene våre viser at det bare er noen år til vi passerer vippepunktet for «the point of no return», med mindre vi allerede har passert det, sier Rypdal til Dagbladet.

- Det er skummelt med slike vippepunkter. Da krysser man en grense hvor det blir umulig å snu. Derfor er det på høy tid at vi er raske med å redusere utslipp av fossilt brensel og ivaretar isdekket og klimaet vårt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer