Skremmende funn i brystmelk: - Svært bekymringsverdig

En ny rapport fra USA viser at det er funnet alarmerende høye verdier av perfluorerte stoffer i brystmelk.

KAN VÆRE SKADELIG: Studien viser at PFAS-forurensning av morsmelk sannsynligvis er universell i USA, sa Erika Schreder, medforfatter av rapporten. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
KAN VÆRE SKADELIG: Studien viser at PFAS-forurensning av morsmelk sannsynligvis er universell i USA, sa Erika Schreder, medforfatter av rapporten. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra USA viser at det er funnet farlige mengder perfluorerte stoffer (PFAS) i brystmelk hos kvinner.

Studien testet brystmelk fra 50 forskjellige kvinner i USA, hvorav samtlige hadde skremmende høye verdier i melken av giftige kjemikalier. PFAS-verdiene var over 2000 ganger det som anses som trygt drikkevann, skriver The Guardian som omtaler saken.

- Sannsynligvis universell

Funnene er grunn til bekymring og framhever en potensiell trussel mot nyfødtes helse, sier de som har utført studiet.

- Studien viser at PFAS-forurensning i morsmelk sannsynligvis er universell i USA, og at disse skadelige kjemikaliene forurenser det som skal være naturens perfekte mat, sa Erika Schreder, medforfatter og vitenskapsdirektør med Toxic Free Future. Organisasjonen er Seattle-basert og presser industrien til å finne alternativer til kjemikaliene, ved å opplyse om hvordan giftige kjemikalier kan påvirke mennesker.

RØRENDE: 30 år gamle Gemma Copeland delte et rørende øyeblikk med en orangutang da hun ammet den 15 uker gamle babyen sin. Reporter: Christian Wehus. Video: Viralhog. Vis mer

Norsk forsker: - Svært bekymringsverdig

Dorte Herzke jobber som seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, og sier til Dagbladet at det ikke bare er USA som har funnet PFAS i brystmelk.

- PFAS I brystmelk er svært bekymringsverdig. Babyer er i den mest følsomme fasen av sin utvikling når de ammes, samtidig som at eksponeringen er høyest, sammenliknet med hvordan man er eksponert for PFAS når man blir eldre, forklarer Herzke til Dagbladet.

Dette er PFAS:

PFAS-er er syntetiske stoffer. Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige.

De forskjellige PFAS-ene har ulike fysiske og kjemiske egenskaper, noe som gjør at det varierer hvordan vi får i oss disse stoffene.

PFAS har blitt brukt i over 50 år i en rekke produkter, blant annet i matvareemballasje, slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler for tekstiler, brannslukningsskum, rengjøringsprodukter, kosmetikk, maling, lakk og enkelte typer skismøring.

Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som bestanddel i faste bearbeidede produkter.

  • De fleste får i seg mest gjennom mat og drikke.
  • Foster får overført stoffene via navlestrengen. Morsmelk er den største kilden for barn som ammes.
  • Vi får også i oss noe fra luften inne og ute, fra støv og gjennom berøring av overflater eller produkter som inneholder PFAS.
  • I spesielle områder i verden hvor det er høye konsentrasjoner av disse stoffene i drikkevann, er drikkevann den viktigste kilden.

Kilde: Folkehelseinstituttet.no

EKSPERT: Dorte Herzke jobber for avdelingen for miljøkjemi i Tromsø og er bekymret over PFAS i brystmelk. Foto: Privat
EKSPERT: Dorte Herzke jobber for avdelingen for miljøkjemi i Tromsø og er bekymret over PFAS i brystmelk. Foto: Privat Vis mer

Herzke forklarer at det er ikke er helt klart hva konsekvensene av perfluorerte stoffer er, men forskere har sett et bredt spekter av toksiske effekter på voksne.

Hun forteller at situasjonen i USA ikke gjelder i Norge, og at norske kvinner kan fortsette å amme.

- I Norge er verdiene lave og kvinner trenger ikke å slutte å amme, sier Herzke.

Usikker på påvirkningen

- Selv om forskere er opptatt av funnene, er nyfødte vanskelig å studere, så det har ikke vært noen grundig svar på hvordan PFAS påvirker spedbarn, ifølge Sheela Sathyanarayana, en medforfatter av studien og barnelege ved University of Washington.

Sathyanarayana legger til at studier av eldre barn og voksne har knyttet PFAS til hormonforstyrrelser og antyder at kjemikaliene skader immunforsvaret, noe som kan være spesielt problematisk for spedbarn, da morsmelk styrker immunforsvaret deres.

Erika Schreder anbefaler ammende mødre å ekempelvis holde seg unna matlagingsprodukter som inneholder teflon, for å redusere noe av PFAS-inntaket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer