Skremmende funn i brystmelk: - Svært bekymringsverdig

En ny rapport fra USA viser at det er funnet alarmerende høye verdier av perfluorerte stoffer i brystmelk.

KAN VÆRE SKADELIG: Studien viser at PFAS-forurensning av morsmelk sannsynligvis er universell i USA, sa Erika Schreder, medforfatter av rapporten. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
KAN VÆRE SKADELIG: Studien viser at PFAS-forurensning av morsmelk sannsynligvis er universell i USA, sa Erika Schreder, medforfatter av rapporten. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra USA viser at det er funnet farlige mengder perfluorerte stoffer (PFAS) i brystmelk hos kvinner.

Studien testet brystmelk fra 50 forskjellige kvinner i USA, hvorav samtlige hadde skremmende høye verdier i melken av giftige kjemikalier. PFAS-verdiene var over 2000 ganger det som anses som trygt drikkevann, skriver The Guardian som omtaler saken.

- Sannsynligvis universell

Funnene er grunn til bekymring og framhever en potensiell trussel mot nyfødtes helse, sier de som har utført studiet.

- Studien viser at PFAS-forurensning i morsmelk sannsynligvis er universell i USA, og at disse skadelige kjemikaliene forurenser det som skal være naturens perfekte mat, sa Erika Schreder, medforfatter og vitenskapsdirektør med Toxic Free Future. Organisasjonen er Seattle-basert og presser industrien til å finne alternativer til kjemikaliene, ved å opplyse om hvordan giftige kjemikalier kan påvirke mennesker.

Norsk forsker: - Svært bekymringsverdig

Dorte Herzke jobber som seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, og sier til Dagbladet at det ikke bare er USA som har funnet PFAS i brystmelk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer