Ny forskning:

Skremmende funn i ufødte barn

- Knyttet til dødfødsel og prematur fødsel, sier forsker.

NY FORSKNING: Kan være avgjørende for fosterets utvikling, ifølge ksperter. Foto: Shutterstock / NTB.
NY FORSKNING: Kan være avgjørende for fosterets utvikling, ifølge ksperter. Foto: Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at mange mennesker blir utsatt for luftforurensning.

Nå viser ny forskning at forurensning også skjer før vi blir født - og det er et uhyggelig funn, ifølge forskere.

De banebrytende funnene publisert i The Lancet Planetary Health, viser at gravide kvinner som eksponeres for svarte karbonpartikler, vil få det overført til morkaka, som så går til fosteret.

Dette forekommer allerede i første og andre trimester av svangerskapet.

Funnet er både bekymringsfullt og farlig, ifølge forskerne ved University of Aberdeen i Storbritannia og Hasselt University i Belgia, som står bak funnene.

- Det er bekymringsverdig at slike partikler kommer inn til fosteret. Det kan direkte påvirke utviklingen i livmoren, sier Paul Fowler, en av studienes medforfattere, i en uttalelse på universitetets nettsider.

Han presiserer at det også inkluderer fosterets vitale organer, som lever og lunger.

Knyttet til dødfødsel og prematur

Det som likevel er mest bekymringsverdig, er påvirkningen partiklene kan ha på den utviklende hjernen til fosteret, sier Fowler til The Lancet.

- Det betyr at de svarte karbonpartiklene kan samhandle direkte med kontrollsystemer i fosterorganer og celler, kommenterer han.

Fowler har sammen med Tim Nawrot, professor i miljøepidemiologi ved Hasselt-universitets senter for miljøvitenskap, forsket på fostre i første og andre trimester.

- Eksponering for luftforurensning under svangerskap er blant annet knyttet til dødfødsel, prematur fødsel, lavvektige babyer og forstyrret hjerneutvikling, sier Nawrot og legger til:

- Dette er påfølgende konsekvenser som vedvarer gjennom hele livet.

Finnes i bileksos og vedfyring

Kam Sripada PhD, nevroviter ved NTNU og manager på Senter for digitalt liv Norge, sier til Dagbladet at det er svært interessant at det faktisk har blitt funnet sotpartikler i fosters vitale organer.

- Tidligere trodde man at morkaka beskyttet fosteret mot miljøgifter. Nå er det funnet at disse bitte små partiklene kan krysse morkaka hos gravide og ende opp i fosterets hjerne, lunger og lever. Fostre er spesielt sårbare overfor miljøgifter fordi organene, immunforsvaret og andre viktig systemer utvikler seg raskt og påvirkes av miljøforurensning vi utsettes for.

Hun sier at bileksos, vedfyring uten god ventilasjon og skogbrann er store kilder for svevestøv.

- Det er viktig at myndighetene – i Norge og internasjonalt – tar grep for å redusere helsetap som følge av miljøgifter, kommenterer hun videre.

Les også:

Mystisk utbrudd vekker oppsikt.
Hunder kan lukte når du er stressa
Joy (72) kan lukte Parkinsons sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer