Coronaviruset

Skremmende funn om «langtids-covid»

Unge, friske personer, som ikke blir kvitt symptomene etter coronavirusinfeksjon, kan risikere svekkelse av flere organer, viser ny forskning.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert

Blant unge lavrisikopasienter med vedvarende symptomer på covid-19 har nesten 70 prosent nedsatt funksjonsevne i ett eller flere organer fire måneder etter at de pådro seg SARS-CoV-2-infeksjon, viser en britisk studie som denne uka er løftet fram og diskutert i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medivcal Journal (BMJ).

Studien, som omfatter 201 covid-19-pasienter, undersøker hvilken effekt såkalt langtids-covid, long covid, har på ulike organer hos personer som i utgangspunktet regnes å ha lav risiko, fordi de er relativt unge og ikke har noen større underliggende helseproblemer.

Deltakerne ble registrert på to britiske nettsteder i Oxford og London mellom april og august 2020.

Forskerne har analysert resultater fra magnetiske resonansbildeskanninger, blodprøver og spørreskjema på nett.

ANNERLEDES: Årets julefeiring ser ut til å bli ganske annerledes for mange, og dette er det assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener du bør tenke på. Vis mer

«Bevis på svekkelse»

Studien pågår fremdeles og den publiserte rapporten er en såkalt preprint, og er derfor ennå ikke fagfellevurdert.

Forskerne understreker at dette er den første studien i sitt slag.

«Hos unge individer, stort sett uten risikofaktorer, eksisterende sykdom eller sykehusinnleggelse, var det betydelig symptombyrde og bevis på svekkelse i hjerte-, lunge-, lever- og bukspyttkjertel fire måneder etter COVID-19», skriver forskerne.

Studien har ikke kunnet etablere en årsakssammenheng mellom organsvikt og coronavirusinfeksjon.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

Nedslående funn

Blant de undersøkte pasientene var forekomsten av risikofaktorer lav.

20 prosent hadde fedme, 6 prosent høyt blodtrykk, 2 prosent diabetes og 4 prosent hjertesykdom.

Bare 18 prosent hadde vært innlagt på sykehus med covid-19.

De vanligste rapporterte pågående symptomene var trøtthet (98 prosent), muskelsmerter (88 prosent), kortpustethet (87 prosent) og hodepine (83 prosent).

Det var tegn på mild organforstyrrelse i hjertet hos 32 prosent av pasientene, i lungene hos 33 prosent, i nyrene hos 12 prosent, i leveren hos 10 prosent, i bukspyttkjertelen hos 17 prosent og i milten hos 6 prosent.

To tredjedeler av deltakerne hadde nedsatt funksjonsevne i ett eller flere organsystemer, og det var tegn på multiorgan svekkelse hos en fjerdedel av dem.

RØD ALARM: Leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi sier at det er rødt coronanivå i USA. Video: AP Vis mer

- Skyldes infeksjonen

- Dette er en av flere nye studier der man forsøker å kartlegge omfanget av langtidseffekter av covid-19 hos relativt unge mennesker - såkalt langtids-covid - som er definert som vedvarende symptomer tre måneder etter coronavirusinfeksjonen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Han påpeker at det er kjent fra før at pasienter med et relativt mildt sykdomsforløp kan ha ganske langvarige plager med slapphet, muskelsmerter, pusteproblemer, hodepine og andre nevrologiske plager.

- Når man samtidig finner at flere organer er påvirket, som i denne studien, er det grunn til å tro at plagene skyldes den gjennomgåtte virusinfeksjonen, sier Nakstad og utdyper:

- Vi vet enda ikke hvor vanlig slike plager er eller hvor lenge de varer, men det er god grunn til å fortsette å kartlegge det systematisk og følge opp covid-19-pasienter også etter at de har gjennomgått sykdommen hvis de har plager.

Helsedirektoratet samler nå kunnskap om dette fortløpende og planlegger å lage en nasjonal veileder for oppfølging etter covid-19 så snart kunnskapsgrunnlaget er godt nok, opplyser Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer