Forurensning i Stillehavet:

Skremmende funn på havbunnen

Har trolig funnet rundt 27 000 tønner med giftig stoff.

GIFTIG: Marinbiologer har funnet det de mistenker er over 27 000 tønner med giftig avfall. Video: AP. Redigering: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Rundt 27 000 tønner som potensielt inneholder miljøgiften DDT, er trolig blitt funnet utenfor kysten av Los Angeles.

Funnstedet har i lang tid blitt mistenkt for å være et sted hvor det har blitt dumpet miljøgift siden andre verdenskrig, da det er blitt oppdaget et høyt nivå av stoffet hos sjøpattedyr i området.

- Det mistenkes også at forurensningen kan være knyttet til kreft hos sjøløver, skriver Sky News.

STORFUNN: Forskere mener at de ved bruk av ekkolodd har funnet over 27 tønner med det giftige stoffet DDT. Foto: AP / NTB
STORFUNN: Forskere mener at de ved bruk av ekkolodd har funnet over 27 tønner med det giftige stoffet DDT. Foto: AP / NTB Vis mer

- Svimlende område

Mistanken om at sjøområdet var utsatt for miljøforgiftning, kom allerede for ti år siden.

Da ble det oppdaget 60 tønner med stoffet i området.

I ettertid har forskere brukt ekkolodd til å undersøke et område på over 148 kvadratkilometer, som resulterte i det skremmende resultatet.

- Det nye funnet viser massevis av tønner 900 meter under overflaten og dekker et svimlende område, sier leder for oppdraget Eric Terrill.

EKKOLODD: Forskere har brukt ekkolodd for å undersøke det store havområdet. Foto: Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego / AP / NTB
EKKOLODD: Forskere har brukt ekkolodd for å undersøke det store havområdet. Foto: Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego / AP / NTB Vis mer

Eldre skipslogger viser også at flere industriselskaper brukte området til å dumpe miljøgiften fram til 1972, da amerikanske myndigheter innførte forbud mot regulerte retningslinjene for hva som kunne dumpes i havet og DDT ble forbudt.

Insektmiddel

Miljøgiften ble i sin tid hovedsakelig brukt som insektmiddel.

Ifølge Store norske leksikon er stoffet en nervegift som hemmer overføringen av impulser mellom nerveceller, og mellom nerveceller og muskler. Insekter tar opp stoffet gjennom føttene, før de lammes og dør i løpet av få timer. Stoffet brytes ned meget langsomt og bevarer sin giftighet i lang tid.

- Det er fortsatt ikke sikkert hva slags konsekvenser dette funnet har fått for det marine livet og mennesker over tid, sier marinbiolog Lihini Aluwihare til ABC News.

Hun var i 2015 medforfatter på en studie som fant store mengder med DDT og andre menneskeskapte kjemikalier hos delfiner som det viste seg at døde av naturlige årsaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer