R-tallet i Oslo:

- Skremmende høyt

Ekspert mener det er «litt absurd at man krangler om vaksinedoser» når R-tallet i hovedstaden er så høyt.

SKJEVFORDELING: Flere bydeler i Oslo skal få flere vaksiner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKJEVFORDELING: Flere bydeler i Oslo skal få flere vaksiner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

Tirsdag kunngjorde helseminister Bent Høie at coronavaksiner skal skjevfordeles geografisk til området med høyt smittetrykk, i tråd med anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

Bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss får 20 prosent mer enn planlagt.

Det muliggjøres ved at de rundt 330 kommunene som har hatt færrest innlagt på sykehus, får en reduksjon i antall doser på tre prosent.

Nyheten mottas forskjellig. Oslos byrådsleder Raymond Johansen er fornøyd med flere vaksiner, mens Rælingen-ordfører Ståle Grøtte sier det er uforståelig at Rælingen og Lillestrøm ikke inkluderes. Også Nannestad-ordfører Hans Thue reagerer på at han kan bli nødt til å gi vaksinedoser til Oslo.

- Redde liv og helse

Professor i informatikk Dag Svanæs ved NTNU mener det gir mening med en skjevfordeling av vaksiner, men sier at 20 prosent ikke er så veldig mye.

- Det virker fornuftig for meg, ut ifra at målet er at færrest mulig skal bli alvorlig syke, sier han og viser til at det er større smittepress i Oslo.

Han advarer mot å tenke at alle i Oslo nå blir vaksinert, slik at man ikke trenger å følge smittevernregler.

- Det er ikke ment slik, og det er ikke en stor nok prosent til at det vil utgjøre en så stor forskjell. Tanken er å redde liv og helse.

Svanæs understreker at det viktigste er å få smitten ned.

- Vaksinefordelingen vil ha marginal effekt i forhold til effekten vi kan få om vi får R-tallet under 1. Vi må løse det problemet, og det løses ikke ved skjevfordeling av vaksiner.

R-tallet

Informatikk-professoren gjentar at det viktigste er å få R-tallet for Oslo ned.

- Det er skremmende høyt og det kommer dessverre til å bli ennå litt vanskeligere å bekjempe dette framover, fordi andelen muterte virus kommer til å stige. Det er trist at vi har kommet dit vi er nå. En del av oss varslet dette rundt jul, sier han om de muterte virusene.

Han mener «det er litt absurd at man krangler om vaksinedoser» med R-tall på 1,4 i Oslo.

«JOJO»: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han forstår at folk blir frustrert over «jojo-effekten» i Oslo, men at det ikke kan unngås. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jenny Aas / Dagbladet TV Vis mer

- Smitten øker altså 40 prosent hver femte dag. Det tar under tre dager å få 20 prosent mer smitte. Effekten av dette vedtaket er altså borte på fredag. Man kan ikke vaksinere seg vekk fra en epidemi som dobles hver tiende dag.

Altså: De ekstra vaksinene som vil finne veien til Oslo i stedet for andre kommuner i landet, vil ikke bidra noe særlig til å få R-tallet ned, sier han.

- De som sprer smitten er ikke de som står på vaksineringslista. De gruppene som vaksineres nå har liten påvirkning på smittespredningen.

Dermed må Oslo-folk fortsatt forvente strenge tiltak i lengre tid, til tross for ekstra vaksiner.

- Altfor høyt

Lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken forteller at han ikke har sterke meninger om skjevfordelingen.

- Det kan blusse opp hvor som helst. Men nå har de funnet noe som kan se ut som et kompromiss, sier han til Dagbladet.

Han understreker at det store problemet er leveransen av vaksiner.

- Vi kan diskutere prioriteringer, men kapasiteten for å sette vaksiner er kjempestor. Det er leveransene som begrenser, og det kan vi ikke kritisere norske myndigheter for.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte nye, strenge corona-tiltak i Oslo på pressekonferansen 28. februar. Foto: NTB Vis mer

Hasle tar også til orde for at det nå er viktig at R-tallet i Oslo går ned.

- R-tallet er på 1,4. Det betyr en femdobling av smittede hver måned med de tiltakene vi har nå. Hvis det ikke gjøres noe for å få ned R-tallet, kommer det til å bli en kjempeeksplosjon. 1,4 er altfor høyt.

Han peker på munnbind i skolen som et tiltak som kan hjelpe.

- Munnbind kan ikke plutselig løse problemene, men det kan være med på få ned R-tallet. Vi må bruke verktøyene vi har, og munnbind gir ikke store konsekvenser. Å gå på skolen med munnbind er et bedre alternativ enn å stenge ned skolen. Det er ikke tvil om at barn smitter hverandre, selv om det ikke er hoveddrivkraften bak smittespredningen.

FORNØYD: Raymond Johansen fornøyd med flere vaksiner til Oslo – men skulle ønske det var enda flere. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FORNØYD: Raymond Johansen fornøyd med flere vaksiner til Oslo – men skulle ønske det var enda flere. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

«Beskjeden» prioritering

Oslos byrådsleder Raymond Johansen har lenge tatt til orde for at Oslo burde prioriteres når det kommer til vaksiner.

- En beskjeden prioritering av Oslo er bra, men vil ikke ha en voldsom betydning, sa Johansen om regjeringens nye vaksineplan.

Det er positivt, ikke avgjørende, sa Johansen om de nye dosene.

- Det er snakk om 12 000 flere doser til seks bydeler, altså vaksinering av 6000 personer i seks bydeler med flere tusen innbyggere.

Han påpekte at Folkehelseinstituttet (FHI) har trukket fram flere alternativer i sine forslag til regjeringen.

- Jeg synes det er viktig at de anerkjenner at vaksiner har betydning i områder med høyt smittetrykk og at man vil redusere smittespredningen ved å vaksinere der, sa byrådslederen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer