Skremmende klimarapport

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs klimapanel, IPCC, la i går fram første del av den fjerde klimarapporten siden 1990. Aldri har panelet vært sikrere i sin vurdering av årsakene til klimaendringene, og aldri har advarslene vært klarere. Det er svært sannsynlig at menneskenes utslipp av klimagasser har forårsaket mesteparten av den globale temperaturøkningen de siste 50 åra. Fortsetter utslippene på nåværende nivå, er sannsynligheten svært stor for at klimaendringene vil bli større enn dem vi har sett til nå. Om 50-60 år vil gjennomsnittstemperaturen ligge mellom én og drøyt seks grader, med en anslått middelverdi på tre grader. I så fall har vi satt i gang en prosess som ikke lar seg stanse.

Delrapporten som kom i går, beskriver hva som fysisk skjer med klimaet. I april kommer delrapport nummer to som tar for seg konsekvensene, deretter en rapport om hvilke tiltak som bør iverksettes, og til slutt en oppsummerende hovedrapport. Mer enn to tusen forskere har bidratt til arbeidet over flere år. 450 hovedforfattere fra 130 land har på over tusen sider forsøkt å gi et bilde av hvor klimaforskningen står. Dessuten har panelet, under overoppsyn av byråkrater fra medlemslandene, brukt et år på å skrive et sammendrag på 15-20 sider myntet på beslutningstakere innen politikk og næringsliv. Vi kan derfor legge til grunn at dette er en nøktern og balansert statusrapport, og ikke noe dommedagsprofeti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer