- Skremmende, men ikke «game over»

Økonomiske eksperter om børskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Børs raste voldsomt i dag. Ved børsslutt hadde hovedindeksen stupt ned med 9,71 prosent - noe som er det tredje største børsfallet i historien.

Det store krakket i USA, den 24. oktober 1929 blir omtalt som Black Monday. I Norge blir tirsdag 20. oktober, 1987 ofte kalt Black Tuesday, fordi hovedindeksen denne dagen falt hele 19,11 prosent.

Dagen i dag kunne fort blitt Norges svar på Black Monday, etter at hovedindeksen på det verste var ned 12,49 prosent klokken 16.44.

Økonomer som Dagbladet.no har vært i kontakt med i dag ser alvorlig på situasjonen.

- Dette er det tredje største fallet vi har hatt på Oslo Børs noen sinne. Situasjonen er både uvanlig og alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver på Oslo Børs, Guro Steine, til Dagbladet.no.

- Skremmende

Orions Securities analysesjef, Stig Myrseth, tror at verdensøkonomien på lang sikt vil komme seg, men mener utviklingen i bankene er skremmende.

- Markedet fungerer ikke normalt. Det er en kredittkrise internasjonalt. Vi er på vei inn i en internasjonal resesjon og verdensøkonomien har tøffe utfordringer foran seg.

Myrseth påpeker at likviditeten har forsvunnet fra markedet og at der i ferd med å tørke opp.

BLÅMANDAG: Oslo Børs opplevde historiens tredje største fall i hovedindeksen i dag. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
BLÅMANDAG: Oslo Børs opplevde historiens tredje største fall i hovedindeksen i dag. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

- Vanlige folk trekker penger ut av fond samtidig som bankene er redd for å gå tom for kontanter og holder igjen lån, påpeker han til Dagbladet.no.

Myrseth mener at utslaget av denne nervøsiteten rammer aksjemarkedet raskere enn for eksempel boligmarkedet.

- Aksjeselskaper har ikke tid til å vente på bedre tider før de selger, og markedet rammes av en del tekniske tvangssalg.  

Ikke game over

Det er gjort en del skritt for å få den internasjonale økonomien på fote. Verdenssamfunnet virker å ta krisen på alvor og tar grep for å bremse resesjonen. Flere myndigheter har allerede innført garantier for forbrukernes bankinnskudd.

- Lønner det seg å investere nå?

- Jeg tror ikke på game over for verdensøkonomien og ikke game over for kapitalismen. Sånn sett er det gunstig å kjøpe nå. Skal du tjene penger på aksjer, lønner deg seg å kjøpe billig og selge dyrt, sier Myrseth og påpeker at prisene på aksjer er lave i forhold til underliggende verdier.

Stig Myrseth mener at hovedproblemet for bankene i dag er mangel på tillit.

- Skremmende, men ikke «game over»

- Bankene er avhengig av at folk har tillit til dem. Problemet per i dag er at innskyterne ikke stoler på banken, og bankene stoler ikke på hverandre. Dette er en katastrofe for aksjemarkedet. På sikt kan dette gi alvorlige konsekvenser også for andre systemer, sier han.

Kan påvirke bedriftene 

Øystein Dørum, sjefsøkonom i DnbNor, mener at det som skjer i aksjemarkedet nå ikke treffer gjennomsnittsnordmannen på samme måte som det som skjer i kapitalmarkedet

- De fleste vanlige folk som har penger i aksjer bruker de i liten grad til å finansiere privat forbruk. Nedgangen i aksjemarkedet påvirker ikke etterspørselen hos folk flest, sier han.

Men Dørum påpeker at en vedvarende krise i aksjemarkedet kan påvirke gjennomsnittsnordmannen på sikt.

- Aksjemarkedet er en viktig kilde til kapital for mange bedrifter. Vedvarer krisen kan det påvirke bedriftene og sysselsettingsevnen. Fallet i aksjemarkedet er symptomatisk for en mer alvorlig situasjon. Jeg er mer opptatt av store internasjonale banker går over ende og at kundene rømmer bankene, sier han.

Dørum minner om at nedgangen har pågått en stund allerede

FRYKTER AT KRISEN VEDVARER: Sjefsøkonom i DnbNor, Øystein Dørum tror en vedvarende krise i aksjemarkedet kan påvirke gjennomsnittsnordmannen på sikt.
SKREMT: Orions Securities analysesjef, Stig Myrseth, tror at verdensøkonomien på lang sikt vil komme seg, men mener utviklingen i bankene er skremmende.
ALVORLIG: - Dagens voldsomme børsfall er uvanlig og alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver på Oslo Børs, Guro Steine.