- Skremmende og uvirkelig

Per-Willy Amundsen (Frp) ble skremt av klimaretorikken han hørte på «Debatten» torsdag. Den tidligere justisministeren hyller NRKs Fredrik Solvang samtidig som han har en klar oppfordring til media ellers.

KLAR TALE: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KLAR TALE: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Opplevelsen i går var uvirkelig og skremmende. Det var rett og slett en oppvekker for nye ekstreme krefter vi som samfunn står overfor, sier Amundsen til Dagbladet.

Lederen av Stortingets justiskomité var en av deltakerne under «Debatten» på NRK torsdag - da klimaaktivist Joachim Skahjem (24) vakte oppsikt ved å ikke utelukke bruk av vold i klimaets navn.

- Om man bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor driver med massedrap som er støttet av staten. Det må folk få kjempe mot, sa Skahjem på statskanalen.

Aktivisten var da medlem av organisasjonen «Stopp Oljeletinga»

Fredag ettermiddag sier Skahjem til TV 2 at han forlater organisasjonen.

– Jeg vil presisere at jeg aldri har tatt til orde for vold mot mennesker. Jeg vil aldri skadet et menneske, og det er nettopp derfor jeg tar til orde for sabotasje av objektene som skader mennesker, sier Skahjem til TV 2.

- Håper PST lyttet

- Som jeg sa i går: Jeg håper virkelig PST lyttet, sier Amundsen til Dagbladet dagen derpå.

- Det er en grunn til at våre sikkerhetstjenester er nødt til å se nærmere på denne trusselen, sier han om ytterliggående klimaaktivisme.

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la fram sin åpne trusselvurdering for 2022 i februar, var det første gang klima- og miljøaktivister fikk et eget avsnitt i vurderingen.

Tidligere har de bare vært nevnt i en setning under et bredere tema. Likevel forventer ikke PST at klimaaktivister skal utøve vold i Norge i 2022.

- Det legger jeg til grunn at PST tar en ny vurdering av nå, sier Amundsen.

MALINGSSØL: Aksjonister tilgriset Monolitten og flere andre skulpturer i Vigelandsparken med maling fredag 18. november. Video: Shad Madian/Dagbladet. Vis mer

- Svært lite sannsynlig

Seniorrådgiver Eirik Veum i PST sier til Dagbladet fredag at det fortsatt er liten fare for klimavold i Norge.

- Vi vurderer det fortsatt som svært lite sannsynlig at aktivister som er opptatt av klima, vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner eller alvorlige handlinger i Norge, sier Veum til Dagbladet.

- Formidler budskap

Forrige uke aksjonerte Skahjem og gruppa «Stopp oljeletinga» i Vigelandsparken i Oslo ved å grise til skulpturene i parken med maling.

Stuntet fikk stor oppmerksomhet i media.

Amundsen ber media om å tenke seg om i dekningen av denne type aksjoner.

- Problemstillingen jeg mener det er viktig å ta opp er at man i forlengelsen av dekningen også sørger for at aktivistene får formidlet sitt budskap i fullstendighet, sier han og legger til:

- Det er viktig at media omtaler oppsiktsvekkende hendelser. Jeg har ingen intensjoner om å fortelle media hva de skal gjøre.

Frp-politikeren mener aktivistene bevisst begår lovbrudd for å få en plattform for å formidle sitt budskap. Det er i formidlingsdelen Amundsen mener media bør være sitt ansvar bevisst.

ARRESTERT: Skahjem ble arrestert i Frognerparken forrige uke. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ARRESTERT: Skahjem ble arrestert i Frognerparken forrige uke. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Det begås lovbrudd for å få oppmerksomhet, men når man da velger å formidle budskapet - så bør media tenke igjennom om det er hensiktsmessig.

- Skjellsettende

Frp-politikeren er klar på at han frykter klimaaksjoner som er verre enn maling mot statuer og fastliming til malerier.

- Det er bare lytte på «Debatten» i går. Det er skjellsettende å lytte til en aktivist som ikke tar avstand fra voldsbruk. Da begynner vi å nærme oss det vi kaller terror. Det er åpenbart at dette er en utvikling vi må ta avstand fra, sier Amundsen.

Hyller Solvang

Tross sjokket er Amundsen glad for at problematikken ble løftet på «Debatten» torsdag. Han hyller programleder Fredrik Solvang for temavalget.

- Jeg synes det er prisverdig av Fredrik Solvang å trekke opp denne debatten. Jeg tror det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at vi står overfor ganske ekstreme krefter.

Den tidligere justisministeren tror mange seere ble overrasket i går.

- Jeg tror de fleste som så debatten i går ble overrasket. Man trodde ikke det eksisterte denne type politiske krefter på venstresida, avslutter han.

Tar avstand

Gruppa Stopp oljeletingahar fredag ettermiddag sendt en uttalelse om saken, der de tar avstand fra voldsbruk.

- Kampanjen Stopp oljeletinga er villig til å gjøre alt som er ikke-voldelig nødvendig for å få full stans i all videre oljeleting på norsk sokkel, og å umiddelbart iverksette en rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere, skriver de i uttalelsen.

For ordens skyld: Flere organisasjoner, herunder Natur og ungdom, Bellona, SV-leder Audun Lysbakken, MDG-politiker Eivind Trædal og Naturvernforbundet har tatt avstand fra voldsretorikk både torsdag og fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer