254000 BECQUEREL: «Mike» heter murasoifisken fra Fukushima som er ekstremt radioaktiv. Foto: TEPCO
254000 BECQUEREL: «Mike» heter murasoifisken fra Fukushima som er ekstremt radioaktiv. Foto: TEPCOVis mer

Skremmende radioaktiv fisk funnet i Fukushima

Nå settes det opp nett for å forhindre spredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En murasoifisk som ble nylig funnet i Japan hadde et radioaktivt nivå som var 2540 ganger høyere en den lovlige grensa for sjømat, ifølge The Independent.

Fisken ble funnet i nærheten av det nå stengte Fukushima kraftanlegget og inneholdt radioaktivt cesium tilsvarende 254 000 becquerel per kilo. Den lovlige grensa er på 100 becquerel per kilo.

Firmaet som fanget fisken, som har fått navnet «Mike» på internett, var Tokyo Electric Powers (Tepco).

I oktober i fjor innrømmet Tepco at de radioaktive lekkasjene fra anlegget ennå ikke har stoppet.

På daværende tidspunkt viste undersøkelser at nærmere 40 prosent av sjødyrene som levde langs havbunnen hadde et langt høyere radioaktivt nivå en hva som er akseptabelt.

Radioaktivt Et jordskjelv slo ut atomkraftverkets avkjølingssystem, noe som gjorde at tre reaktorer smeltet, og store mengder radioaktivt innhold ble pumpet ut i sjøen.

Japanske myndigheter har innrømmet at den radioaktive strålingsfaren i området er veldig høy, men påstår at dette bare påvirker fisk som var nærmest ulykkesstedet.

Men så enkelt er det ikke. Vitenskapsmenn i området er bekymret over at annen fisk i området nærer seg av sjødyr som er radioaktive.

Forskere tror at samlinger med kjemikalet cesium langs havbunnen, eller lekkasje fra de skadede reaktorene, fortsetter å påvirke vannet.

Dette kan true fiskerier i området i flere tiår. 

Skadebegrensning Tepco setter for tiden opp nett under havoverflaten I en 20 kilometers omkrets fra kraftanlegget i håp om å begrense migrering av smittet fisk.

Dette til tross, murasoien som ble funnet i nærheten av Fukushima så ikke ut til å vise noen anormale trekk i sitt fysiske utseende.

I DAG: Slik ser Fukushima reaktorene ut i dag, to år etter ulykken. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
I DAG: Slik ser Fukushima reaktorene ut i dag, to år etter ulykken. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer