Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremmende slapp flysikkerhet

Åtte uker etter terrorkapringene i USA, spaserte i dag en 27 år gammel nepaler gjennom sikkerhetskontrollen i Chicago med sju kniver, tåregass og en el-pistol. Åtte ansatte er suspendert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Subash Gurung, som er nepalsk statsborger, er ifølge politiet ikke mistenkt for terrorisme. Han oppholder seg i USA på et studentvisum som er gått ut.

selv forklarer 27-åringen at han hadde våpenen for selvforsvar. Ved en feiltakelse puttet han dem i en bærepose og ikke i bagasjen da han dro til O'Hare flyplass søndag.

United Airlines, som fikk to fly kapret under terroraksjonene 11. september, er ansvarlig for sikkerheten ved innsjekking. Selskapet opplyser at oppdraget var satt videre til et privat sikkerhetsselskap, Argenbright Security i Atlanta.

Argenbrights ansatte fant to lommekniver da Gurung gikk gjennom metalldetektoren på vei til gaten og flyet som skulle ført ham til Omaha i Nebraska.

Lommeknivene gjorde åpenbart lite inntrykk på vaktene, som verken holdt passasjeren tilbake eller undersøkte ham nærmere. Bæreposen passerte gjennomlysningsmaskinene uten at noen reagerte på innholdet.

Disse våpnene ble oppdaget da Gurung skulle gjennom gaten, og da av Uniteds ansatte.

- Noe gikk veldig galt, sier Monique Bond, talskvinne for transportmyndighetene i Chicago. - Hvis våpen ble beslaglagt, skulle han aldri sluppet videre.

Gurung fortalte i avhør aat han er arbeidsløs. Han siktes for ulovlig våpenbesittelse og for å ha forsøkt å ta våpen om bord på et passasjerfly.

Nepaleren ble løslatt mot kausjon søndag, men ble arrestert på nytt da han dro tilbake til O'Hare for å hente bagasjen sin.

Åtte sikkerhetsvakter er susepndert. Argenbright driver sikkerhetskontroll ved 14 amerikanske flyplasser, og er tidligere avslørt for å ha ansatt folk med kriminelt rulleblad til tjeneste ved flyplassen i Philadelphia.

Hele Norges coronakart