«Skremmende», «uakseptabelt», «skummelt», «forferdelig»

Frostasenterets kunder reagerer kraftig på klippene fra senterets overvåkingskameraer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FROSTA/OSLO (Dagbladet): - Og dette trengte du ingen kode for å komme inn på?! sier Erik Rosø.

Dagbladet møter ham utenfor Frostasenteret i Nord-Trøndelag, som hadde 16 overvåkingskameraer liggende åpent ute på internett uten noen form for passordbeskyttelse. Her kunne hvem som helst zoome inn på betalingsterminaler, dataskjermer - og butikkens safe.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er litt sjokkert, egentlig, sier Rosø.

- Ikke greit Han er ikke den eneste av senterets kunder som reagerer på Dagbladets avsløringer. Harry Stene er på handletur sammen med datteren Mina når Dagbladet møter ham.

- Dette er ikke bra. Det er greit med kameraer hvis noen stjeler og sånt, men ikke å bli overvåket så alle kan følge med på hva du holder på med, sier han, og viser datteren videoklippet.

- Jeg synes ikke noe spesielt om dette, jeg gjør ikke det.

Frostasenterets overvåkingskameraer filmet blant annet Post i butikk, solstudioet og kontoret hvor ansatte satt og jobbet. Etter at Dagbladet før sommeren gjorde dem oppmerksom på at det lå åpent tilgjengelig på internett, ble det raskt fjernet.

Feil med plassering Daglig leder Jan Inge Røkke ved Frostasenteret kjente ikke til at kameraene lå helt ubeskyttet da Dagbladet møtte ham på Frosta.

- Jeg trodde jo det var rimelig sikkert, sier Røkke ettertenksomt.

- Om det er noen trøst, er du ikke den eneste.

- Det er en mager trøst, sier Røkke.

Etter Dagbladets besøk fant han ut at det hadde skjedd en feil med plassering av PC i forbindelse med service på en harddisk og montering av annet utstyr.

UVITENDE: Daglig leder Jan Inge Røkke ved Frostasenteret visste ikke at 16 av senterets overvåkingskameraer lå tilgjengelig på nett. Etter Dagbladets besøk fant han ut at problemet skyldtes at utstyret ble flyttet fra en router til en annen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
UVITENDE: Daglig leder Jan Inge Røkke ved Frostasenteret visste ikke at 16 av senterets overvåkingskameraer lå tilgjengelig på nett. Etter Dagbladets besøk fant han ut at problemet skyldtes at utstyret ble flyttet fra en router til en annen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Han har også oversendt Dagbladet en rapport fra Nokas Teknikk AS, som leverer sikkerhetstjenester til Frostasenteret, hvor det framgår feilen skyldes at utstyr ble flyttet fra en router til en annen.

- Skjermet I ettertid ønsker Røkke å presisere følgende angående pinkoder:

- Tastaturet på terminalen er plassert med skjerm foran tallene, slik at det er lesbart kun fra kundens side, sier Røkke.

Han hevder det ikke skal være mulig å se pinkoden, verken fra kameraet i Post i butikk eller fra kameraet på motsatt side.

- Forferdelig Bjarne Broder Krog og Liv Leth-Olsen er glade for at overvåkingssystemet nå er fjernet fra internett, men ble likevel skremt av Dagbladets filmklipp.

- Jeg synes det er forferdelig at ansatte og kundene kunne bli overvåket. De sitter jo og jobber her, og blir overvåket alle sammen, sier Leth-Olsen.

- De bør jo få seg en smekk de som har satt opp det systemet. Det er det ikke noen tvil om. Sånn skal det ikke være, supplerer Krog.

SKEPTISKE: Bjarne Broder Krog og Liv Leth-Olsen er kunder på Frostasenteret, og reagerer på at overvåkingskameraet deres har ligget åpent. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
SKEPTISKE: Bjarne Broder Krog og Liv Leth-Olsen er kunder på Frostasenteret, og reagerer på at overvåkingskameraet deres har ligget åpent. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker dere om at folk kan ha zoomet inn når dere har slått inn pinkoden?

- Det er skremmende, sier Krog.

- Uakseptabelt, legger Leth-Olsen til.

- Det blir jo en vekker for oss også, som bruker det. Vi må se oss rundt.

Sikkerhetsbrudd Datatilsynet er ikke imponert.

- Her er det et helt klart sikkerhetsbrudd som har skjedd hos bedriftene, som har slurvet med sikkerheten. Som vi så her - betalingsautomater, kassaapparater - det er klart at dette er noe som absolutt ikke har noenting på et offentlig nett å gjøre, sier direktør Bjørn Erik Thon til Dagbladet.

Kunde Michael Skogen tenker spesielt på de ansatte ved senteret som er blitt overvåket på jobb.

- Hva er det største problemet med at det har vært sånn?

- Det er jo at folk kan få informasjon om stedet og i verste fall innbrudd og tyveri. Folk kan jo utnytte seg av det og følge med på andre folk, sier han.

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer