KRASJLANDING: Et russisk bombefly eksploderte ved landing på flybasen Olenegorsk i Murmansk 22. januar. Det skal ha vært dårlig sikt og vanskelig landingsforhold. Tre personer mistet livet. Video: The Independent Barents Observer Vis mer

Skremmende video av flykrasj på Olenegorsk flybase

Det supersoniske bombeflyet brakk og ble en eksploderende ildkule i det som ser ut til å ha vært svært dårlige landingsforhold.

THE BARENTS OBSERVER: Tre besetningsmedlemmer døde og en fjerde er på sykehus med alvorlige skader etter ulykken som skjedde midt på dagen tirsdag 22. januar.

Nå har en video fra flybasen blitt lekket og er publisert på Twitter og YouTube. Flere russiske medier publiserer videoen denne helgen.

Det er svært dårlig synlighet idet flyet nærmer seg rullebanen (ca. 1:10 inn i opptaket).

12 sekunder etter at landingslysene på militærflyet dukker ut av tåka, treffer flyet rullebanen og brekker straks i to. Cockpitdelen av flyet tipper rundt og skjener langs bakken. Den bakre delen av flyet faller over, og blir en eksploderende ildkule på den snødekte bakken.

Strategisk bombefly

Olenegorsk flybase ligger omtrent en times kjøretur sør for Murmansk på Russlands arktiske Kola-halvøy.

Den 3500 meter lange rullebanen er den lengste på Kola-halvøya og fungerer som flyplass for langtrekkende strategiske bombefly som Tu-95 og Tu-160. Slike strategiske bombefly er imidlertid ikke utplassert i nord.

Det havarerte flyet, i videoen identifisert som «fly 35», tilhører enten det 967. eller det 924. luftregimentet, som begge har en rekke Tupolev TU-22M'er i drift.

SLIK SÅ FLYET UT: Slik så det russiske bombeflyet ut få sekunder etter krasjlandingen. Foto: Barents Observer
SLIK SÅ FLYET UT: Slik så det russiske bombeflyet ut få sekunder etter krasjlandingen. Foto: Barents Observer Vis mer

Langdistansefly

Siste satellittbilder fra Google Earth fra flybasen viser 33 Tu-22 på flyplassen, men hvor mange av dem som er i drift, er ikke mulig å bestemme ut fra bildet.

Tu-22M3 er et supersonisk, langdistanse strategisk og maritimt bombefly som er i stand til å bære de supersoniske Kh-22/32 anti-skipsrakettene og de mindre Kh-15 rakettene.

Mannskapet på fire består av piloten, en medpilot, en navigatør og en operatør av våpensystemene. Russiske medier rapporterer at flyet som krasjet 22. januar var 33 år gammelt, og ble modernisert i 2012.