Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremmer barna med dommedagsscenarioer

Australske barn er livredde for klimaforandringene.

SKREMMER BARNA: Australias statsminister Julia Gillard og hennes regjering har gitt ut materiale til landets skoler hvor klimaforandringene fremstilles veldig negativt, og gjør barna redde. Foto: REUTERS/Daniel Munoz
SKREMMER BARNA: Australias statsminister Julia Gillard og hennes regjering har gitt ut materiale til landets skoler hvor klimaforandringene fremstilles veldig negativt, og gjør barna redde. Foto: REUTERS/Daniel Munoz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I klasserommene rundt om i Australia undervises det i klimaforandringer og global oppvarming. Men dommedagsscenarioene gjøre barna vettskremte, skriver den australske avisen The Telegraph.

Statsminister Julia Gillard og hennes regjering har nemlig delt ut materiale hvor det hevdes at klimaforandringene vil føre til fatale katastrofer.

«Klimaforandringene vil ikke bare ha en forferdelig effekt på mennesker, dyr og økosystemet, men vil også føre til skader til flere milliarder dollar på hus og andre bygninger», står det i materialet.

- Unødvendig Psykologer og forskere mener undervisningen er alarmerende, og at den skaper undøvendig redsel blant skolebarn. Sue Stocklmyer, direktør ved Australian National University's Centre for the Public Awareness of Science, mener klimaforandringene har blitt fremstilt som «dommedagsscenarioer uten noen utvei».

- Barna føler seg utrolig fortvilede og hjelpesløse når de møter all denne negative informasjonen. Det er noe av det mest forferdelige vi kan gjøre mot dem, sier hun til The Telegraph.

Barnepsykologen Kimberly O'Brien minner om at barn ofte har mareritt, og mener språkbruken i klimadebatten bør tones litt ned.

Vil beholde faget - Barn er natulrig opptatt av sykloner og vulkaner, men undervisningen bør basere seg på fakta, sier han.

Den føderale skoleministeren Peter Garrett sier at myndighetene ikke vil slutte å undervise i klimaforskning. I en video om klimaforandringene betalt av regjeringen, sier en forklarer en lærer fra en offentlig skole sørvest i Sydney:

- Studenter blir ombardert fra alle sider om klimaforandringene, som som kan være veldig skummelt for et barn.

Får kritikk Statsminister Julia Gillard har i det siste fått mye kritikk etter at regjeringen la frem en klimamelding om CO2-avgift.

PÅ TURNE: Julia Gillard reiser nå landet rundt i håp om å få støtte til CO2-avgiftsplanen sin fra et i utganspunktet veldig skeptisk folk. Her snakker hun med kona til en arbeider på telefon ved OneSteel's mill i en av Melbournes forstader. Foto: AFP PHOTO/William WEST
PÅ TURNE: Julia Gillard reiser nå landet rundt i håp om å få støtte til CO2-avgiftsplanen sin fra et i utganspunktet veldig skeptisk folk. Her snakker hun med kona til en arbeider på telefon ved OneSteel's mill i en av Melbournes forstader. Foto: AFP PHOTO/William WEST Vis mer

Til å begynne med blir det de 500 bedriftene som har størst utslipp som vil måtte betale. Prisen er 23 australske dollar, omtrent 134 norske kroner, for hvert tonn med CO2.

Bedriftene må begynne å betale allerede neste år, og målet er at utslippene innen 2020 skal reduseres med fem prosent i forhold til 2000-nivåene.

- Hva er poenget med dette? Det er en skatteøkning forkledd som miljøpolitikk. Det sosialisme som utgir seg for å være miljøvern, har den konservative lederen og Gillards motstander, Tony Abbot, uttalt.

PROTESTERER: På dette bildet fra 1. juli protesterer en stor folkemengde mot Gillard og regjeringens nye plan.  Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD
PROTESTERER: På dette bildet fra 1. juli protesterer en stor folkemengde mot Gillard og regjeringens nye plan. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!