Skremmer gamle krigerske menn

BELFAST (Dagbladet): Denne kvinnen skremmer de krigerske gamlingene i nordirsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestanten Pearl Sagar (39) og venninnen Monica McWilliams dannet Womens Coalition Party (WCP), basert på en tro på fred i framtida. De har virkelig blitt sjikanert av sine langt eldre politiske kolleger. - Politikerne i Nord-Irland oppfører seg barnslig. Hadde mine barn oppført seg som politikerne, så ville de fått juling. Men jeg oppfatter at politikken endrer seg raskt her, og dessuten har velgerne begynt å stille krav, sier Pearl Sagar til Dagbladet.

WCP startet som et protestparti. De to kvinnene var lei av å bli styrt av bare menn, de var lei av bare uforsonlig politikk, og de var lei av at politikerne aldri jobbet videre med mulighetene for fred.

Satser alt

Pearl Sagar kommer fra en protestantisk arbeiderklassefamilie. Hun giftet seg med en britisk soldat, og var inntil for to år siden helt uinteressert i politikk.

Monica McWilliams er katolikk og akademiker. Begge de to kvinnene har holdt en høy politisk profil siden partiet ble stiftet i 1996.

De to kvinnene har blitt sjikanert og trakassert. Konservative Ian Paisley har kalt de to kvinnene for «dumme, hvesende kvinner». Og Iris Robinson, gift med en annen sentral antifredspolitiker, utbrøt i et politisk møte:

- Takk Gud for at bare 7000 idioter stemte på de to kvinnene.

Siden har de sårende slengbemerkningene gått over til politisk frykt. Et sentralt medlem av Ian Paisleys parti sa på et åpent felles politisk møte:

- Jeg har fått en ny oppgave i livet. Det er å lære disse to kvinnene å stå bak de lojale Ulster-menn.

Da ba de to kvinnene om ordet. Samstemt sang de «Stand By Your Man» for hele den sjokkerte forsamlingen.

Pearl Sagar håper at partiet kan få minst to av de 108 setene i den nye folkevalgte forsamlingen. Og disse to skal hete Sagar og McWilliams.