-  Skremmer ikke meg

De fleste nordmennene har flyktet fra kriseområdet New Orleans. Men Runar Tronstad er blant dem som ikke lar seg rokke av orkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg er nervøs for det som kan skje, men jeg har bestemt meg for å bli igjen og jobbe, sier Tronstad til Dagbladet.

Han jobber på et kasino, og skal være med på å sikre verdiene som ligger der.

-  Det er svært lite folk som blir igjen her nå, og mange av husene rundt meg er spikret ned. Selv har jeg lempet sandsekker foran døra mi, og tatt med meg alt av viktige papirer, sier Tronstad.

Else Pedersen og mannen Lars bor like utenfor bygrensen til New Orleans, og selv om det viltre monsteret har kurs mot New Orleans, vil hun ikke legge på flukt.

-  En orkan klarer ikke å rokke meg. «It happens». Jeg kan ikke si jeg er redd for den, sier Else Pedersen.

Stille før stormen

-  Alle skulle selvfølgelig reise, men hvor skal man reise, da? Det er vanskelig å reise fra byen, og å få hotellrom. Man må dessuten reise veldig langt, så jeg tror vi har det bedre her, sier Pedersen, som har vært gjennom to orkaner tidligere.

Hun og mannen Lars bor i tredje etasje i en betongblokk, og føler seg dermed trygg.

Ifølge Pedersen er det svært stille før stormen. I går var det en varm og fin dag, og etter at det verste rushet ut av byen hadde lagt seg, var det folketomt.

-  Ufattelig tragisk

Sjømannskirken i New Orleans er evakuert. Hele staben der har dratt til Sjømannskirken i Houston, som tar imot nordmenn som trenger et sted å være.

-  Dette er ufattelig tragisk, sier sjømannsprest Ola Johannes Jordal til Dagbladet.

-  Vi har det bra nå. Vi er i trygg avstand fra orkanen. Hjemme har vi spikret ned vinduer, båret inn alt av løse gjenstander, og tatt med oss det vi kunne som har historisk verdi. Nå er det ikke mer vi kan gjøre, sier han.

-  Det er 50-50 sjanse for at jeg ikke har et hjem å komme tilbake til, sier Jan Mikalsen.

Han er fastboende nordmann som har bodd i New Orleans i tre år. Dagbladet snakker med ham mens han står i kø på vei ut av byen. Han drar sammen med fire andre norske familier til ei hytte i Jackson.

-  Det er svært tung trafikk ut av byen. Dette er den mest dramatiske situasjonen vi har hatt, sier han.

I bilen sitter også sønnen hans, Sveinung Tollefsen. Han kom på besøk fra Norge dagen før.

-  Det ble en voldsom start på ferien. Nå sitter vi i tett trafikk på vei vekk, men det har gått greit. Det hadde vært mye verre om vi ikke hadde hatt familie å komme til, sier han.

Uviss framtid

-  Vi aner ikke hva vi kommer hjem til, sier Bjørnar Kleven, som også er på vei bort fra byen med familien sin.

-  Vi har tatt med oss det vi kan fra hjemmet, men det er mye der som er uerstattelig. Nå er det snakk om at det kan ta uker før vi kan dra hjem igjen. Det er forferdelig, sier Kleven.

Generalkonsul i Houston, Elisabeth Roderburg sier at situasjonen er under kontroll.

-  Vi har ikke mottatt anmodning om bistand fra noen nordmenn, sier Roderburg.

Konsulatet i Houston hadde i går kveld ikke oversikt over hvor mange norske turister som kunne være i området, men det er cirka 150 fastboende nordmenn i New Orleans.

Blir igjen: Runar Tronstad trosser alle anbefalinger, og blir igjen og jobber i New Orleans. Han har fått pass, slik at han kan bevege seg fritt i byen, selv om den er blitt tvangsevakuert.