<strong>VALGKAMPSTRATEG:</strong> Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen talte til landsmøtet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
VALGKAMPSTRATEG: Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen talte til landsmøtet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

Skremmer med Høyre, Frp, arbeidsledighet og fascisme

Skryter av Jens, fagbevegelsen og velferdsstaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOLKETS HUS (Dagbladet): Ap-topp Raymond Johansen talte i dag til landsmøtet om under tittelen Stortingsvalget 2013.

Les hele talen her.

- Alle er enige om at det kommer til å bli vanskelig. Vet dere hva jeg sier da? Det er greit, for Arbedierpartiet er laget for de vanskelige oppgavene, sa Johansen.

Fremste våpen: Jens Han åpnet med å skryte av partiets fremste våpen — partileder og statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi er inne i en storhetstid. For Arbeiderpartiet. For landet. Den jobben du gjør imponerer meg. Alle veit at når Jens går i valgkamp, da gnistrer det av ham.

Advarte mot fascisme I talen la Johansen skylda for finanskrisen og arbeidsledigheten i Europa på storkapitalen og høyresidens politikk.

- Resultatet ser vi nå. Fra Norrrbotn i nord til Sicilia i Sør er det nå 26 millioner arbeidsledige, sa Johansen.
- Det hjelper lite om budsjettene er i balanse hvis folk står uten jobb. Som sosialdemokrater er vi ikke fornøyd før ledigheten går ned, sa Johansen, og advarte mot at ledighet kan føre til en oppblomstring av fascisme.

- Vi ser skremmende trekk i flere land. I Aten har fascistene i «Gyllent daggry» fått fotfeste i flere fattige bydeler. I Ungarn marsjere fascistene i partiet Jobbik i gatene, sa Johansen, og sa videre at han er skremt over den behandlingen som romfolket får over hele Europa.

- Jeg aksepterer ikke kriminalitet eller folk som utnytter systemet. Men jeg aksepterer heller ikke at enkeltmennesker omtales som søppel, sa Johansen.

På spørsmål fra Dagbladet i etterkant om han mener valget står mellom Ap eller en politikk som kan føre til fascisme, sier Johansen at det er å trekke det for langt.

- Det jeg mener er at jeg er skremt over en del av retorikken. Vi må legge bånd på oss når vi omtaler for eksempel romfolk, og være klar over de forpliktelsens som de enkelte landene har, sier Johansen.

Han er opptatt av at folk bør komme til landet for å jobbe, ikke for å tigge, men sier at partiet ennå ikke har konkludert om tiggeforbud.

Angrep Høyre og Frp Fra dette temaet gikk han over til Høyre og Frps løfter om skattekutt.

- Får Høyre og Frp regjeringsmakt og gjennomslag for sine skattekutt, så må det også bli velferdskutt. Det vil gå ut over noen. Og disse «noen» er vanlige folk, sa Johansen, og snakket opp byrårkati og pengebruk.

- Hvem er det de skal kutte bort? Er det dem som passer sønnen din i barnehagen? Underviser dattera di i videregående? Spurte Johansen, og konkluderte:

- Høyre og Frp vil dreie Norge i en annen retning. Mot et samfunn hvor flere må greie seg sjøl. Hvor flere blir stående aleine. Rett og slett: Et mindre rettferdig Norge, sa partisekretæren.

Skryter av fagbevegelsen Han skrøt han av «den nordiske modellen» , samarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgiver- og arbeidstakerforeninger - og de nære båndene til fagbevegelsen.

- Vi og fagbevegelsen er ikke bare i familie. Vi hører til en bevegelse som deler de samme målene. Arbeiderbevegelsen har alltid jobba for et anstendig arbeidsliv, hvor folk skal ha medbestemmelse over sin egen arbeidsdag, sa Johansen, kritisk til at også høyresida ønsker eierskap til denne modellen.

- Roar, får denne gjengen håndten på rattet, vil du og fagbevegelsen få en regjeringen som jobber mot fagbevegelsens mål. Ikke en regjering som jobber med, slik vi har i dag, sa han, henvendt til LO-leder Roar Flåthen.

- Skal vi fortsatt ha et anstendig arbeidsliv, eller skal markedet styre utviklinga? Det er det høstens retningsvalg dreier seg om, slo partisekretæren fast.

Han roste den norske velferdsmodellen slik den er i dag, med skole, helsevesen og eldreomsorg til alle, og gjentok partiets nei til privatisering.

Har ingen enkeltsak Ifølge Johansen har ikke Ap valgt seg ut noe stort, neste prosjekt som de skal vinne valget på.

- Vårt prosjekt er å sikre deg, unga dine og foreldra dine trygghet, muligheter og frihet — lik rett til velferd og arbeid for alle, sa Johansen, og slo fast at denne valgkampen er tidenes viktigste og at seier «er mulig».

På spørsmål fra Dagbladet om hva de konkret vil gjøre, sier Johansen:
- Vi er enige med Høyre og Frp om en rekke ting, som bedre fokus på kunnskap og lærerens rolle. Høyre vil snakke om det vi er enige om. Vi vil snakke om det vi er uenige med dem om, som er graden av privatisering.

- Vil dere bare bevare, eller ønsker dere noen systemiske endringer?

- Vi reformerer hele tiden, pensjonsreformen er et eksempel på det. Så må vi hele tida se om reformene virker godt nok, og det gjør vi hele tida, sier Raymond Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer