Skremmer med Norge

KØBENHAVN(Dagbladet): Utenforlandet Norge kastes nå med full styrke inn i den opphetede danske EU-kampen. Sentrale danske politikere, med statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spissen, bruker EU-marginaliserte Norge som skremmebilde for å danskene til å stemme ja til Amsterdam-traktaten førstkommende torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Panikken har begynt å bre seg på ja-siden i Danmark. Lenge så det ut til at danskene ville si ja til Amsterdam-traktaten med klar margin. Alle meningsmålinger tydet på det. Ja-seieren syntes så opplagt at politikerne knapt fant grunn til å spekulere i

konsekvensene av en eventuelt dansk nei.

Men det var før den danske storstreiken. Og med en stadig mer offensiv nei-side, og en tradisjonelt svært EU-kritisk opinion, er ikke bildet like entydig lenger.

Det har fått fremtredende danske politikere til å hente fram Norge -som et skrekkeksempel på hva som vil skje med Danmark hvis landet igjen skulle stemme nei i en viktig EU-avstemning.

På sidelinjen

- Den norske EU-politikken er blitt privatisert. Den styres i høy grad av oljeselskapet Norsk Hydro. De har flinke folk, men hele metoden er ikke særlig demokratisk, tordnet statsminister Poul Nyrup Rasmusssen(S) på et stort utendørs folkemøte

på Egeskov Slot på Fyn nylig, og advarte mot den norske EU-løsningen.

Det samme gjør Centrum-Demokratenes(CD) populære leder, Mimi Jakobsen. Hun lar ikke en eneste anledning gå fra seg til å skremme med Norge. «Vi må ikke ende som nordmennene» er overskriften på et bredt oppslått intervju med Jakobsen i siste

nummer av ukeavisa Europa. Der kommer hun blant annet med følgende karakteristikker av utenforlandet Norge:

- Hva gjør nordmennene når de ikke har det travelt med å hente opp olje fra Nordsjøen? Jo, de sitter og venter ved telefaxen på at det ene direktiv etter det andre fra Brussel dukker opp på fransk, så de kan få lov å oversette det til norsk, fortalte Jakobsen, som leder det kanskje mest integrasjonsvennlige partiet i Danmark.

Lydrike

Den nye formannen for Folketingets Europautvalg, Jacob Buksti(S)bruker også Norge i sin argumentasjon:

- Norge må reise til Brussel for å drive korridorpolitikk, mens danskene er blant dem som treffer beslutningene, sier han.

Leder-og kommentarskribenter harselerer også over Norges status som lydrike under Brussel.

Selv etter at Norge fikk en nei-regjering, fører Norge EU-politikk som om ingenting er skjedd, påpekes det: EU-direktiver blir vedtatt, ingen vetoer blir nedlagt, Schengen-forhandlingene fortsetter og den norske krona knyttes til euro'en.

I villrede

Mens tilhengerne av Amsterdam-traktaten frykter at et nei betyr takk og farvel til EU for godt-og at Danmark da trolig rykker ned i divisjon med utenforlandet Norge, mener nei-siden at Danmark igjen kan forhandle fram nye forbehold -ala Edinburgh-avtalen.

Sannheten er nok at ingen helt vet hva som vil skje hvis danskene sier nei på torsdag.

Det eneste som synes sikkert er forståelsen for Danmarks skeptiske EU-holdning er atskillig mer kjølig og forbeholden fra EUs side nå enn sist danskene sa nei til Maastricht-avtalen i l992.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer