Stortingets pendlersaker:

- Skremmer meg

- Pendlersakene lukter av en ukultur som handler om å utnytte systemet, sier Elisabeth Thoresen, som i en årrekke har kjempet for Nav-klienters rettigheter.

ENKELT: - Inngir ikke mye tillit, sier Nav-mottakeres forkjemper Elisabeth Thorsen om pendlerbolig-sakene på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENKELT: - Inngir ikke mye tillit, sier Nav-mottakeres forkjemper Elisabeth Thorsen om pendlerbolig-sakene på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Helt seriøst, det regelverket om pendlerboliger for stortingsrepresentantene er ikke veldig vanskelig å forstå. Det «Naviske språket» derimot, altså regelverket som man må forholde seg til i Nav, det er skikkelig komplisert.

Elisabeth Thorsen er talsperson for AAP-aksjonen og har lenge stått på barrikadene for Nav-klienters rettigheter. Nå er hun skuffet, oppgitt og lei over det som spiller seg blant dem som sitter i landets mektigste sal - stortingssalen.

- Vanvittige krav

Torsdag kveld gikk Eva Kristin Hansen av som stortingspresident etter at politiet innledet etterforskning av pendlerbolig-sakene.

Hansen har påberopt seg at hun ikke forsto reglene. Til dette har Thorsen følgende å si:

- Om du mottar ytelser fra Nav og har gjort en feil - eller når Nav mener du har gjort en feil - så kommer det krav om tilbakebetaling og du kan bli straffet. Det stilles helt vanvittige krav til alt man må sette seg inn i av regler, og du må selv passe på og følge opp. På den andre siden har vi stortingspolitikere som vedtar goder for seg selv, uten at det tilsynelatende stilles noen kritiske spørsmål når de søker om disse fordelene. Det inngir ikke mye tillit, sier Thorsen til Dagbladet.

- Skremmer meg

Thorsen konstaterer at Eva Kristin Hansen ikke er alene.

- Det er ikke en sak, det er flere. Jeg har et klart inntrykk av at det er vokst fram et mønster, en ukultur som handler om å utnytte systemet. Dette er altså våre fremste folkevalgte. De skal votere over lovverket. Også klarer de ikke engang selv å tolke regelverket rundt pendlerboliger. Det skremmer meg, sier Thorsen.

Hun fikk oppleve den nå avgåtte stortingspresidenten på nært hold da Eva Kristin Hansen ledet de åpne høringene på Stortinget som fulgte etter den omfattende Nav-skandalen i januar i fjor.

Hansen gikk da blant annet inn for å stille mistillitsforslag overfor Anniken Hauglie, som var statsråd da trygdesakene eksploderte. Et spor som først ble lagt bort da Hauglie ble byttet ut i regjeringen.

Svein Harberg (H) trer inn som leder av presidentskapet til en ny stortingspresident er valgt. Han har dette å si om situasjonen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Frank Karlsen. Vis mer

- Jeg opplevde at Hansen gjorde en god jobb da hun ledet den høringen. Men denne saken om pendlerboliger handler om noe helt annet. Det handler om at dersom du gjør en feil, så skal du også stå til rette for det, sier Thorsen til Dagbladet.

Hun legger til at i den nevnte Nav-skandalen ble trygdemottakere stilt til ansvar, og flere av dem fengslet, fordi Stortinget, regjeringen, strafferettsapparatet og Nav tolket reglene feil.

- Vi har på den ene siden sårbare mennesker som blir forfulgt - også urettmessig. På den andre siden har vi stortingspolitikere som sørger for seg selv, som utnytter systemet, og som tror de kommer unna med det, sukker Thorsen oppgitt.

Medfølelse

Thorsen har forståelse for at det går an å tråkke feil.

- Det er veldig leit at de på Stortinget har havnet i denne situasjonen. Jeg har absolutt medfølelse med de som står i dette. Men samtidig tenker jeg at de må ta konsekvensen av sine handlinger. Når selveste stortingsdirektøren gikk ut og sa at de ikke ville foreta seg noe i pendlersakene, fordi det var så mange som hadde misforstått, så gjør ikke det saken noe bedre, understreker hun.

- Har du tillit til stortingspolitikerne etter de sakene som er rullet opp?

- Jeg velger å ha tillit til en del av stortingspolitikerne. Men vekt på «en del». Det sitter absolutt folk der man kan ha tillit til. Så er de andre det er vanskeligere med - av ulike årsaker. Stort sett er det jo vanlige folk, som deg og meg, som sitter der, sier Thorsen.

- Og det er menneskelig å gjøre feil?

- Absolutt. Men igjen - da holder det ikke bare å beklage og tro at det går over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer