Skremmer norske røykere med hjerneslag-video

Se hvordan Helsedirektoratet skal få deg til å stumpe røyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag starter Helsedirektoratets nye røykekuttkampanje som nok en gang tar i bruk sterke virkemidler for å få nordmenn til å stumpe røyken.

En av de nye reklamefilmene til Helsedirektoratet viser i detalj hvordan kirurgene fjerner en fettansamling fra en hovedpulsåre på en røykende kvinne. Fettet skrapes bort og zoomes deretter inn. Slike fettansamlinger kan føre til hjerneslag.

Filmen er blant de mest dramatiske Helsedirektoratet har lansert for å få folk til å kutte røyken.

I forbindelse med røykesluttkampanjen har Helsetilsynet gjennomfort en ny undersøkelse som viser at 6 av 10 røykere mener det er riktig å vise fram helseskader fra røyking i reklamer.

- Vi er glade for at vi har så stor støtte i befolkningen knyttet til kampanjene vi lager. Det skyldes nok at vi kun viser virkeligheten, hva tobakk faktisk gjør med kroppen din, sier Hafstad.

Helsepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Per Arne Olsen mener kampanjen går for langt. Han frykter at kampanjen vil virke mot sin hensikt dersom folk oppfatter den som skremselspropaganda.

- Hvis folk begynner å mistro sakligheten til de som informerer, så kan det faktisk svekke troverdigheten til de som har kampanjen, sier Olsen til NRK.

Den nye undersøkelse fra Helsedirektoratet viser også at halvparten av røykende nordmenn ønsker å slutte. 18-19 prosent av disse ønsker å slutte akkurat nå, forteller Anne Hafstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

- Ettersom vi vet at det er såpass mange som ønsker å slutte å røyke, har vi økt bemanningen på røyketelefonen. Vi utdanner stadig flere som kan drive røykeavvenning, sier Hafstad.

Helsedirektoratet synes det er urovekkende at det fortsatt er mangel på kunnskap i befolkningen knyttet til konsekvensene av røyking. Blant annet er det kun 2 prosent av røykere som vet at røyking kan føre til hjerneslag.

<strong>VIL SLUTTE:</strong> 50 prosent av norske røykere ønsker å slutte. 18-19 prosent av disse ønsker å slutte akkurat nå. Foto: Berit Roald / Scanpix
VIL SLUTTE: 50 prosent av norske røykere ønsker å slutte. 18-19 prosent av disse ønsker å slutte akkurat nå. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer