Skremmer vekk snikerne

Oslo Sporveier tar færre snikere. Men 13.959 ferska i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Oslo Sporveier har i årets tre første måneder tatt 13.959 snikere. Det er 424 færre enn i samme periode i fjor.

I 2004 ble 54.772 personer tatt uten billett på buss, bane og trikk i hovedstaden.Selv om nesten like mange er tatt til nå i år, som i samme periode i fjor, har Sporveien trappet kontrollvirksomheten sin betydelig opp. 35 prosent flere reisende har blitt kontrollert i januar tl mars, men færre er tatt uten billett.


Prosenten ned

- Snikprosenten har gått ned. I 2003 var den på 6,4 prosent, i 2004 var den på 5,1 prosent og i årets tre første måneder er den på 4,1 prosent, sier markedsutreder Espen Martinsen i Oslo Sporveier.

- Vi har jobbet mye med snikarbeidet, og gitt det høy prioritet. Men vi har også jobbet mye med salgsnettet, og forsøkt å gi brukerne god tilgang på billetter, sier han.

Flere kontroller

Sporveien har i det siste trappet opp kontrollene sine kraftig. Mellom 50 og 100 kontrollører er til enhver tid i arbeid, og i det siste har det vært mange storkontroller, der trikkesnikere blir tatt ombord i en buss.

Gebyret for å snike i Oslo er på 750 kroner. I fjor ble det med andre år skrevet ut gebyrer for 41 millioner kroner. I årets tre første måneder ble det skrevet ut gebyrer for 10,4 millioner kroner.

De aller fleste betaler gebyrene sine, men noen krev sendes til inkassoinkrevning. Sporveien har om lag 200 saker i året i forliksrådet.

- Vi vil at folk skal kjøpe billett, ikke gjøre dem til gjeldsslaver. Men vi jobber hardere med å få inn pengene, sier Anita Schou, lederen for kundesenteret ved Oslo Sporveier.

FÆRRE SNIKERE: Snikprosenten har gått ned fra 5 til 4 prosent.
TRAPPER OPP: Oslo Sporveier trapper opp jakten på snikerne. Her blir Dagbladets reporter tatt.