Skremmer velgerne med mareritt-valget i 2000

Partienes advokater er allerede i tottene på hverandre i Florida, og Obama minner om at 500 stemmer ga Bush den omstridte seieren for tolv år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare et drøyt døgn før valglokalene åpner i USA har president Barack Obama en tydelig, men skjør ledelse i innspurten. Han har hatt framgang på flere fronter de siste dagene og ser ut til å ha momentumet inn i de kritiske siste timene.

Ifølge meningsmålingssammendraget til Real Clear Politics leder Mitt Romney i bare to av de avgjørende vippestatene, noe som ville gitt et resultat på 303 mot 235 valgmannsstemmer i Obamas favør.

Nasjonalt er det i praksis dødt løp, men man må over en uke tilbake for å finne en meningsmåling Romney ledet på. På papiret leder Obama i snitt med 0,5 prosentpoeng USA sett under ett, men marginene på de fleste målingene er godt innenfor feilmarginen.

De sist publiserte meningsmålingene har heller ikke rukket å fange opp alt av den intense innsatsen Romney og Obama har satt inn i de mest påvirkelige delstatene gjennom helga.

Skrekkscenario I noen av delstatene er det så nært mellom de to presidentkandidatene at små utslag i velgernes entusiasme på tirsdag kan få store konsekvenser.

INNSPURT: Barack Obama, her i Las Vegas i delstaten Nevada før helga, har hatt et heseblesende program de siste dagene. Foto: Steve Marcus / Las Vegas Sun/ Reuters / NTB SCANPIX
INNSPURT: Barack Obama, her i Las Vegas i delstaten Nevada før helga, har hatt et heseblesende program de siste dagene. Foto: Steve Marcus / Las Vegas Sun/ Reuters / NTB SCANPIX Vis mer

I går ville Obama-leiren for alvor sette en støkk i potensielle sofavelgere, og sendte ut en video som minnet om presidentvalget i 2000, da Al Gore tapte mot George W. Bush i tidenes stemmeopptellings-batalje i Florida.

Bush vant med utrolige 537 stemmer - ennå et omstridt resultat fordi det var Høyesterett som til slutt satte ned foten i den høyst uavklarte gjenopptellingen. På grunn av valgmannsordningen tapte Gore selv med over en halv million flere stemmer på landsbasis enn Bush.

«Hvis du tror stemmen din ikke kommer til å bety noe: Vel, den gang var det nok minst 537 personer som tenkte det samme», er budskapet i skremmevideoen fra Obama. Der er det klippet inn klipp av Bush og Cheney, og seerne bes om å tenke på hva som «kunne vært»

Obamas valgkampsjefer ber tilhengerne om å videresende videoen til alle de kjenner som kan tenkes å bli sittende hjemme i morgen.

Stengte forhåndsstemming I 2012-valget er selve valgordningen i Florida allerede i fokus.

DÅRLIG STEMNING:Håndtellingen av stemmer i Florida for tolv år siden, her i Broward County, er ikke noe demokratene vil oppleve igjen. Foto: Amy E. Conn / AP / NTB SCANPIX
DÅRLIG STEMNING:Håndtellingen av stemmer i Florida for tolv år siden, her i Broward County, er ikke noe demokratene vil oppleve igjen. Foto: Amy E. Conn / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Demokratene prøver via et søksmål å forlenge forhåndsstemmingen sør i delstaten, etter en rekke klager om svært lange køer på lørdag som førte til at mange ikke fikk stemt, skriver New York Times. I det tungt demokratiske distriktet Miami-Dade County ble det kaotisk da ett av valglokalene åpent i to timer og aksepterte ferdigstilte poststemmer, før de stengte og åpnet igjen søndag ettermiddag.

Tre regioner har signalisert at de vil åpne valglokalene igjen med denne ordningen på mandag, men demokratenes advokater kommer i et rettsmøte til å kreve at forhåndsstemming ved oppmøte skal kunne fortsette helt til tirsdag i Borward County - som var omstridt også i 2000. Republikanerne kommer på sin side til å prøve å forsvare juridisk en hasteavgjørelse om måten man identifiserer seg på i valglokalene.

Det er ventet at dette bare er forvarsler om lignende juridiske tvister i rundt seks av vippestatene i morgen om racet framstår som like uavklart når den store majoriteten skal avlegge sin stemme.