Skremmes fra å stemme i Øst-Timor

DILI (Dagbladet): I dag skal innbyggerne i Øst-Timor velge mellom indre selvstyre eller full uavhengighet fra Indonesia. Men tusenvis av velg ere er jaget på flukt av den indonesiske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodbadet og terroren som hæren og den pro-indonesiske militsen står bak, kan allerede ha avgjort valget.

Spenningen her i hovedstaden Dili er på bristepunktet. Folk flest sier at de skal stemme, men få tør spå noe om valgdeltakelsen. Det er 450000 registrerte velgere på Øst-Timor.

- Møt farene

- Jeg ber folket møte farene, slik vi har gjort de siste 24 årene. Vi må alle møte opp ved urnene, uansett hvilke trusler vi møter, sier José Ramos-Horta som fikk Nobels fredspris i Oslo for tre år siden.

Han delte prisen med biskop Carlos Belo som i går ba velgerne avgi stemme i tråd med sin samvittighet og unngå voldshandlinger.

- Ikke vær redde. Denne generasjonen vil skape historie, og folk over hele verden vil snakke om oss, sa han, ifølge NTB.

Noen av dem som har flyktet, har søkt tilflukt hos geriljaen eller hos den katolske kirken. En times gange opp i fjellene ovenfor Dili finner vi en gruppe på hundre flyktninger. En gruppe fra CNRT, det nasjonale rådet for motstandsbevegelsen, forsøker å overbevise gruppen om at de må reise tilbake for å stemme.

I fjellene

- Vi kan hjelpe disse med å stemme, sier CNRT-lederen Alfonso Alves til Dagbladet.

- Problemet er at mange har flyktet mye lenger. Hvordan skal vi få folk som har gått i to dager til å reise tilbake, og hvordan skal de komme fram tidsnok? spør han.

En mann i gruppa bekrefter overfor Dagbladet at han vil stemme, men sier at han vil dra tilbake til fjellene etterpå.

- Kilder i militæret har gjort det helt klart at de vil drepe oss om de finner oss, og jeg har selv sett at politiet delte ut våpen til militsen, sier han.

I går undertegnet en av lederene for geriljaen, Falur Rate Laek, og lederen for den pro-indonesiske militsen (Aitarak), Eurico Guiterres, en avtale om våpenhvile. Det skjedde i regi av FN, som desperat forsøker å unngå at valget ender i et blodbad.

- Om det er noen grupper som fortsatt begår overgrep, så er det ikke våre. Vi gir full støtte til politiet i deres forsøk på å arrestere og avvæpne personer som fortsatt bærer våpen, sa Guiterres. Men ingen tar Aitarak-lederen alvorlig.

- Du burde ikke være her. Når Aitarak kommer, så dreper de deg, sier John, som er leder for en gruppe uavhengighetstilhengere.

- Avtalen som ble undertegnet i dag er ikke verdt noen ting. Militsen tar ordre fra militæret og politiet, og de ønsker ikke et fritt valg i Øst-Timor, sier han.