Skremmes fra politikk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skremmes folk fra næringslivet bort fra politikken når de ser hva politikere må tåle av offentlig kritikk for relativt små feiltrinn? Spørsmålet reises i forbindelse med «mediekjøret» mot arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman. Problemstillingen har som utgangspunkt at mediene går for langt i sin maktkritiske funksjon, og at politikerne blir ofre for opplagstørste bulevardaviser, noe som snevrer inn rekrutteringen til politikken.

Spørsmålet kan stilles på en annen måte: Hvorfor vil de seg selv «så vondt», personer som kunne ha levd godt og beskyttet i de gode stillingene de er rekruttert fra? De ønsker innflytelse. De har en tro på at de kan utføre noe i og for samfunnet. De fleste som blir kalt til kongens bord, vil også oppleve dette som en ære. Norman ga uttrykk for dette på sin siste pressekonferanse. Sannsynligvis har de det morsomt, de fleste av dem. Det er lærerikt, byr på utfordringer de neppe kan møte andre steder. Det vil gi dem livslang berømmelse. Og de vil sette spor etter seg.

Siden statsråders virksomhet skjer i det offentlige rom, må jobben nødvendigvis medføre offentlig oppmerksomhet. Deres feiltrinn blir omtalt. Ingen liker å få eksponert dette under full flombelysning. Men det er en del av prisen for å ha en så viktig stilling. Vi skal ikke glemme at statsråder forvalter skjebnen til mange mennesker som ikke befinner seg i medienes søkelys.

I næringslivet er toppene mer beskyttet. Offentlighetsloven gjelder ikke i deres verden. Sjefene er skjermet av store apparater. Og selv om de har ansvaret for lokalsamfunn og tusenvis av arbeidsplasser, velger de selv når og hvordan de vil henvende seg til offentligheten. Likevel utstyres de med svære fallskjermer som skal utløses hvis de må fratre. At slike personer ikke fristes til en tidvis stormfull tilværelse i politikken, for en langt lavere lønn, er kanskje ikke så farlig. Det er grunner til at noen velger den private arena og andre den offentlige.