Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremmes til Norge

Eksportindustrien sliter, mens andre deler av norsk næringsliv faktisk venter oppgang framover. Nå må Norges Bank sørge for lavere renter, er økonomenes budskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For norske hoteller og overnattingsbedrifter ser terrorfrykten ut til å kunne gi økt trafikk. Både norske og utenlandske turister betrakter Norge som tryggere enn andre steder. Flere Høyfjellshoteller og hyttesentre melder om økt pågang i forhold til i fjor, og fulle hus både i jule- og vinterferien.

- Jeg tror nok mange velger norske fjell framfor Syden denne vinteren, sier reiselivssjef i «Peer Gynts rike» (Gudbrandsdalen), Knut Eggen til Dagbladet. At oversjøiske turister som amerikanere og japanere svikter Norge, slår mest ut for Oslo og Vestlandet.

- Men dersom næringslivet strammer inn på kurs- og konferansevirksomheten, og på forretningsreiser, vil det vil være langt mer alvorlig for norske reiselivsbedrifter. Det er dette markedet som betyr mest, sier informasjonsdirektør Knut Brichmann i Reiselivsbedriftenes Landsforening.

Også NHO-økonom Tor Steig tror terroraksjonene slår positivt ut for norsk reiseliv. På grunn av terrorfrykten internasjonalt ligger det et stort turistmarked og venter i Norge.

- Terroraksjonene kan også komme til å endre nordmenns reisevaner, og færre vil reise utenlands, tror sjeføkonomen i NHO.

- Det kan bli trangt om plassen i Rondane heretter, sier han.

Oljeoppsving

Sjeføkonomen i NHO ser et blandet bilde for norsk næringsliv de kommende månedene.

- På kort sikt er utsiktene dystre for de mest konjunkturutsatte, eksportrettede delene av næringslivet, som for eksempel metallindustrien. Derimot er det optimisme å spore i deler av verkstedindustrien, sier Steig til Dagbladet.

- Oljeselskapenes investeringer har sluttet å falle, og er på vei til å øke igjen, sier Steig.

Han venter produksjonsøkninger, særlig innen leverandørindustrien til kontinentalsokkelen.

Importtrussel

Eksportindustrien sliter på grunn av den sterke krona, som i stor grad skyldes det høye rentenivået vi har her i landet. Dette gir økt import av billige varer utenfra.

- Rentas effekt på valutakursen fører til større konkurranse fra importerte varer. Den høye renta er også et negativt signal for dem som vurderer å investere i Norge, sier Steig.

Han tror den nye regjeringens endringer i neste års statsbudsjett - som legges fram fredag - vil få stor betydning for det videre rentenivået i Norge.

Må kutte renta

Førsteamanuensis Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener også at det må skje noe med rentenivået, og det snart.

- Nå henger det på at sentralbanksjef Svein Gjedrem gjør jobben sin, og får renta ned. Det ligger til rette for rentekutt før jul, sier Thøgersen til Dagbladet.

- Vi må regne med en liten oppgang i ledigheten, men den norske økonomien er vesentlig mer solid enn i de fleste andre OECD-landene. Dessuten har vi mye tørt krutt i stabiliseringspolitikken, i form av rentekutt, sier han.

Finansminister Per-Kristian Foss kan også sette i gang ekspansive tiltak i finanspolitikken, men dette er ikke nødvendig foreløpig, mener Thøgersen.

VENTER STORINNRYKK: Turistmarkedet i Norge forventes å få et oppsving etter terrorangrepene. Bildet er fra Gjendevatn i Jotunheimen.
Hele Norges coronakart