Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremmeskudd: Isfritt rundt Nordpolen om 30 år

Tyske forskere er 10 år mer pessimistiske om CO2-konsekvenser enn gamle beregninger.

ISFRITT I 2045 ? : Is i Nordvestpassasjen fotografert fra den kanadiske isbryteren og forskningsfartøyet  "CCGS Amundsen" 10. september 2015. September er den årlige måneden med minst havis rundt Nordpolen. Foto: CLEMENT SABOURIN, AFP/NTB Scanpix.
ISFRITT I 2045 ? : Is i Nordvestpassasjen fotografert fra den kanadiske isbryteren og forskningsfartøyet  "CCGS Amundsen" 10. september 2015. September er den årlige måneden med minst havis rundt Nordpolen. Foto: CLEMENT SABOURIN, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange klimaforskere har beregnet at isen på og rundt Nordpolen vil være historie i løpet av dette århundret.

Mange av de samme forskerne er forsiktige med å sette noe årstall for når Arktis er isfritt. De mest pessimistiske har beregnet 40 år - da ikke inkludert Al Gore.

Den tidligere amerikanske visepresidenten, som fikk Nobels fredspris for sitt engasjement i temaet global oppvarming, antydet allerede i 2007 at det kunne være isfritt over og rundt Nordpolen allerede i 2013. Altså for tre år siden.

Men bare noen dager før den store klimakonferansen startet i Marokko, sender tyske forskere ved Max-Planck-Institut für Meteorologie i Hamburg en nødrakett sørover.

Med den eksisterende utviklingen av CO2-utslipp på kloden, vil nordpolisen være helt borte allerede i 2045, altså pluss/minus 30 år har forskerne regnet seg til.

De har sammenlignet forholdet mellom globale CO2-ustlipp og smeltet havis i 36 av de ekstererende klimamodellene, som andre forskere har utarbeidet.

Minst is i september i år

Mer spesifikt har de sett på mengden av havis rundt Nordpolen i september måned i årene 1968 til 2000 sammenlignet med beregninger av menneskeskapte drivhusgasser.

September er måneden da havisen er på sitt minste hvert år.

Ifølge målingene til amerikanske National Snow and Ice Data Center var årets september-målingen den laveste noen gang.

Det anerkjente amerikanske forskningstidsskriftet Science og danske Jyllands-Posten omtaler den nye tyske issmeltingsrapporten først.

Amerikanere verst

De tyske forskerne har beregnet at amerikanere er klimaverstinger, blant annet på grunn av bilbruk.

Klimagassene fra en amerikanske gjennomsnittsfamilie på fire forårsaker issmelting rundt Nordpolen tilsvarende 200 kvadratmeter overflate hvert år, har forskerne beregnet.

Levesettet til hver enkelt amerikaner forårsaker ti ganger så stor issmelting i året som fra en person i India, har de også beregnet.

Og CO2-utslipp under en flytur mellom London og New York, er nok til å smelte havis tilsvarende en kvadratmeter overflate, ifølge de samme beregningene.

Hvilke drastiske endringer en global oppvarming vil gjøre for mennesker og annet levende liv på kloden, har blant andre Naturvernforbundet beskrevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!