Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremmeskuddet

RAMALLAH (Dagbladet): For andre dag på rad angrep israelske tanks Yassir Arafats hovedkvarter. Israel ønsker åpenbart ikke å ramme Arafat, men vise at de når som helst kan ta ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skjøt de fire raketter mot en liten politistasjon bare 100 meter unna bygningen hvor Arafat befant seg.

Nå truer utenriksminister Shimon Peres med å trekke seg fra regjeringen.

Etter gårsdagens angrep i Ramallah og Gaza anklaget Arafat statsminister Ariel Sharon for å gjøre alt for å ødelegge muligheten for fred i området. Han innkalte også til et krisemøte med muslimske ledere.

- Han vil ikke at jeg skal lykkes. Han øker de militære angrepene mot vårt folk, mot våre landsbyer og byer, sier den palestinske lederen.

Som undrer seg over at det internasjonale samfunnet ikke engasjerer seg.

- Hvor er de internasjonale reaksjonene? sier Arafat til CNN og viser til hva som har skjedd i området de siste dagene.

To drept

De israelske angrepene i går var de kraftigste til nå mot de palestinske områdene. De kom etter selvmordsaksjonene i Haifa og Jerusalem i helga.

- I KRIG: Vennene Mustafa Ahmad Hahud (gjemt), Samih Abdullah (bak) og Mohammed Faris (t.h.) fikk ikke solgt mange varer i går. Betunias gater var tomme etter at israelske tanks plasserte seg midt i sentrum av byen. - Hvis ikke dette er krig, hva er da krig? lurer Mohammad (36).Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
- I KRIG: Vennene Mustafa Ahmad Hahud (gjemt), Samih Abdullah (bak) og Mohammed Faris (t.h.) fikk ikke solgt mange varer i går. Betunias gater var tomme etter at israelske tanks plasserte seg midt i sentrum av byen. - Hvis ikke dette er krig, hva er da krig? lurer Mohammad (36).Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Aksjonene var hovedsakelig mot palestinske politistasjoner og symbol på det palestinske selvstyret. I tillegg angrep de mål i Tulkarm og Qalqilya på Vestbredden i tillegg til Gaza. En 15 år gammel gutt og en politimann omkom. Over hundre palestinere ble skadd. Skolebarn løp i frykt for å bli skadd.

- Meningen var å sende en klar militær beskjed om at vi har fått nok. Nå må Arafat ta ansvar og stanse terrorismen, var israelernes beskjed.

Peres truer

I går gikk israelske tanks inn i Ramallah og plasserte seg mindre enn hundre meter fra Arafats hovedkvarter.

Samtidig sier Israels utenriksminister Shimon Peres at han og Arbeiderpartiet kan komme til å forlate regjeringen dersom statsminister Ariel Sharon går inn for å styrte Arafat.

- Det er mange medlemmer av partiet som mener tida er inne til å forlate regjeringen, sier Peres i går, etter et møte med USAs utenriksminister Colin Powell i Bucuresti.

Forlot møtet

Beslutningen vil bli tatt når Peres kommer tilbake til Israel. Den israelske regjeringen sa mandag at den militære fløyen til Arafat, Fatah-bevegelsen, og Arafats elitesoldater, Styrke 17, er terrororganisasjoner. Det førte til at Arbeiderpartiets medlemmer forlot møtet.

Likud og Ariel Sharon er under press fra to kanter. Peres og Arbeiderpartiet på den ene - og de ytterliggående høyrepartiene på den andre. Høyrepartiene truer med å forlate regjeringen hvis Sharon ikke fører en knallhard linje mot Arafat.

Venter flere angrep

Mens israelerne diskuterer hvor hardt de skal angripe palestinerne, beskylder deres motpart Sharon for terrorisme, og for å ville knuse den palestinske selvstyreadministrasjonen.

- Omverdenen må være med og stanse denne galskapen øyeblikkelig, sa palestinernes talsmann Saeb Erakat.

USAs utenriksminister Colin Powell advarte i går Israel, men krevde ikke stopp i deres angrep.

- I KRIG: Vennene Mustafa Ahmad Hahud (gjemt), Samih Abdullah (bak) og Mohammed Faris (t.h.) fikk ikke solgt mange varer i går. Betunias gater var tomme etter at israelske tanks plasserte seg midt i sentrum av byen. - Hvis ikke dette er krig, hva er da krig? lurer Mohammad (36).Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
VISER MAKT: To israelske helikoptre skjøt fire missiler mot en politistasjon bare 100 meter foran huset hvor Yassir Arafat satt. Den palestinske lederen ble ikke skadet i angrepet.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
Hele Norges coronakart