Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremt av Erna

Statsminister Erna Solberg (H) må svare Stortinget etter uttalelser om politivolden i USA.

SELVKRITIKK: Statsminister Erna Solberg (H) tar selvkritikk på formuleringen hun kom med i et intervju med VG. Hun må nå svare Stortinget om politivolden i USA. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVKRITIKK: Statsminister Erna Solberg (H) tar selvkritikk på formuleringen hun kom med i et intervju med VG. Hun må nå svare Stortinget om politivolden i USA. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg bli skremt når jeg ser hvordan Erna Solberg svarer når hun litt uforberedt får spørsmål om USA og politivolden der, sier MDG-leder Une Bastholm.

Bastholm har nå sendt et skriftlig spørsmål til Erna Solberg der hun spør «om statsministeren tydelig fordømmer all form for rasistisk motivert politivold, uansett hvilken gruppe ofrene tilhører, og uansett om det skjer hos Norges allierte stater».

Erna Solberg brukte ikke lang tid på å svare på spørsmålet. I løpet av noen få timer sendte hun følgende svar på Bastholms spørsmål:

Erna Solberg svarer ja på Une Bastholms spørsmål.
Erna Solberg svarer ja på Une Bastholms spørsmål. Vis mer

«Ja.»

Bakgrunnen for spørsmålet er et intervju Solberg ga til VG i går, der hun fikk spørsmål om situasjonen i USA etter at en politimann tråkket på halsen til afroamerikanske George Floyd til han døde.

Til VG sa statsministeren følgende:

- I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, uttalte Solberg til VG.

Statsministerens kontor tok kontakt med VG etter at det kom reaksjoner på svaret og ga følgende presisering:

SKREMT: MDG-leder Une Bastholm er skremt av statsminister Erna Solberg (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKREMT: MDG-leder Une Bastholm er skremt av statsminister Erna Solberg (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Det Erna Solberg mente med den ovennevnte setningen, er at det er en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, blant annet fordi de har vært overrepresentert på kriminalitetsstatistikken.»

Hvem skal politiet stoppe?

Une Bastholm trengte ikke å vente lenge på svaret fra statsministeren om hun fordømmer rasistisk motivert politivold. Det svaret ga Solberg selv på Twitter.

- Kan svare deg her og nå: Ja, jeg fordømmer all rasistisk motivert politivold, skriver Solberg.

Bastholm mener Solbergs presisering overfor VG også er problematisk, siden den refererer til kriminalitetsstatistikk som viser at afroamerikanere begår mer kriminalitet enn andre befolkningsgrupper i USA.

- Hun fortsetter å bruke kriminalitetsstatistikk ukritisk for å skape en forståelse for forskjellsbehandlingen som skjer i politiet i mange delstater. Også i Norge har vi en diskusjon om etnisk profilering i politiets arbeid. Er det greit å stoppe folk som er mørke i huden langs Akerselva i Oslo og be dem om å legitimere seg oftere enn man ber folk som er hvite i huden om det samme? spør Bastholm.

Profilering

- Men hvis politiet er på jakt etter narkotikaselgere langs Akerselva, bør de stanse to eldre kvinner like ofte som to unge menn med afrikansk bakgrunn?

- Ja, jeg mener det. Ber du unge norsk-afrikanere om å legitimere seg oftere, skaper du første og annenrangs borgere og mistenkeliggjør en minoritetsbefolkning på grunn av sin bakgrunn. De skal også kunne bruke byen fritt uten diskriminering. Vi kan ikke tillate oss å forskjellsbehandle basert på hudfarge, det er jo heller ikke hensiktsmessig for politiet, som selv jobber mye for å ha bred tillit, sier Bastholm.

Såkalt profilering er at politiet gjør et skjevt utvalg av hvilke personer de stanser, sikter og etterforsker basert på bakgrunnen til den mistenkte. Profilering kan dermed være en av årsakene til at enkelte befolkningsgrupper er overrepresentert i kriminalitetsstatistikken.

- Politiets forskjellsbehandling påvirker også kriminalitetsstatistikken, for tallene blir avhengig av hva du leter etter. Derfor er det ekstremt ukritisk av Erna Solberg å vise til kriminalitetsstatistikken i USA for å forklare rasistisk diskriminering. Det gir like mye mening å forstå det motsatt, at de som er mørke i huden har større sjanse for å bli tatt av politiet fordi politiet prioriterer ressurser inn mot enkelte miljøer og områder, sier Bastholm.

Erna tar selvkritikk

Statsminister Erna Solberg tar selvkritikk for formuleringen til VG og viser til intervjuer hun ga til andre medier ved samme anledning.

- I den samme intervjurekken sa jeg for eksempel til TV2 at rasismen som vi ofte har sett i USA, med en overdreven politibruk, er en utfordring som fyrer opp under alt annet som er av utfordringer i landet, skriver Solberg i en skriftlig kommentar til Dagbladet.

Solberg har også fått kritikk fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som også har sendt inn skriftlige spørsmål til Solberg, for ikke å ha nevnt rasisme i sitt svar til VG. Statsministeren påpeker at hun altså nevnte rasisme til andre medier i samme intervjurekke.

- Regjeringen mener at rasisme og diskriminering er demokratiske utfordringer som hindrer mange menneskers muligheter til å kunne delta og bruke sine ressurser i samfunnet. Vi ønsker et samfunn basert på frihet og rettferdighet hvor alle har like muligheter uavhengig av bakgrunn og opprinnelse. Derfor la regjeringen i desember fram en egen handlingsplan mot rasisme og etnisk diskriminering, skriver Solberg videre.

- Reelt spørsmål

Selv om Solberg allerede har svart MDG-leder Une Bastholm på Twitter må hun også svare Stortinget innen ei uke.

- Lurer du virkelig på om Erna Solberg fordømmer rasistisk motivert politivold eller er dette politisk spill?

- Det er et helt reelt spørsmål fordi hun svarer så vagt i utgangspunktet. Hun prøver å balansere et OK forhold til Trump med å være en statsminister som har gode verdier om likestilling og likebehandling. Hennes instinkt burde være å si at dette er grov maktmisbruk og at alle burde behandles likt og trygt, sier Bastholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!