Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Homo-terapi-debatten:

Skremt av homodebatten

Venninna til Wesam Almadani var lesbisk, ble tvunget til å gifte seg med en mann og tok til slutt sitt eget liv. - Homodebatten i Norge gjør meg redd, sier hun.

KAN IKKE TIE: Wesam Almadani (36) bor i Norge som fribyforfatter og skriver en bok om en gruppe mennesker vi hører sjelden om: Lesbiske kvinner i Midtøsten. - Jeg har samlet grusomme historier fra virkeligheten, som jeg vil formidle til Norge og verden, sier hun. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KAN IKKE TIE: Wesam Almadani (36) bor i Norge som fribyforfatter og skriver en bok om en gruppe mennesker vi hører sjelden om: Lesbiske kvinner i Midtøsten. - Jeg har samlet grusomme historier fra virkeligheten, som jeg vil formidle til Norge og verden, sier hun. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Lesbisk, muslimsk og arabisk? Er det mulig? Ja, men det er en gruppe mennesker vi knapt hører om, og som blir forfulgt, truet og i verste fall drept, om de står fram.

- Derfor skriver jeg bok om nettopp denne gruppa. Homoterapi-debatten i Norge gjør at jeg nå ikke kan tie lenger. De arabiske lesbiske kvinnene må få en stemme, sier Wesam Almadini.

Frihavn i Norge

Hun kom fra palestinske Gaza til Norge for drøyt halvannet år siden, i regi av ICORN, en organisasjon som hjelper forfulgte kunstnere. For bare det å skrive bok om lesbiske kvinner er kontroversielt, både i Gaza og over hele Midtøsten.

- Jeg skriver romanen på grunn av en venninne. Det er en trist historie. Hun oppdaget sin lesbiske legning da hun gikk på videregående, og ble fersket da hun flørtet med en kvinne, sier Almadani.

Faren ville først drepe henne. Så gikk kvinnen gjennom homoterapi og fikk 60 piskeslag på ryggen. Familiens krav var klart: Helbred deg fra sykdommen.

- Hun giftet seg med en rik mann og fikk barn. Men hun var så trist, og tok til slutt livet sitt. Da var hun gravid med parets tredje barn, men hun orket ikke å leve lenger, sier Almadani.

Fra terapi til vold

Venninnas selvmord ble starten på bokprosjektet om lesbiske kvinner i Midtøsten. I over to år har Almadani intervjuet kvinner i Irak, Gaza, Syria, Libanon, Algerie og Qatar, om det å være lesbisk.

ENGASJERT: Den palestinske forfatteren Wesam Almadani.
ENGASJERT: Den palestinske forfatteren Wesam Almadani. Vis mer

- Lesbiske i Midtøsten er redde, de blir truet og drept. Så jeg har hentet inn deres virkelige historier. Å være mann og homofil er en dødssynd i Midtøsten. Lesbiske muslimske kvinner blir ikke snakket om, for de finnes ikke. Slike eksisterer bare i Europa, sier 36-åringen.

I Gaza kunne hun ikke prate høyt om bokprosjektet. Homo-terapi-debatten før jul i fjor gjør at Almadani nå vil prate om prosjektet sitt.

- Homo-terapi-debatten overrasket og skremte meg. At det fremdeles er folk som tror at seksuell legning går an å endre, ved hjelp av healing, sier hun og fortsetter:

- I dag handler det om samtaleterapi, men i morgen kan dette utvikle seg til vold eller fysisk straff eller renselse. Men homofili er ingen sykdom. Lesbiske og homofile føler seg annerledes fra dag én. Det gjør bare ting verre om de får beskjed om å la seg heale eller skjule sin legning.

Drap, vold eller fortielse

Lesbiske i Midtøsten må skjule sin legning, og må ifølge Almadani regne med følgende tre muligheter om deres legning blir oppdaget:

  • Om familien oppdager at personen er lesbisk, er det vanligst at den blir drept.
  • Hvis ikke, tvinges kvinnen til å gifte seg med en mann, eller gå til healing: - Jeg har hørt om kvinner som er voldtatt i en såkalt healingsprosess, sier Almadani.
  • Tredje utvei er at kvinnen tvinges til å bo hjemme hos sin familie, og fungere som en tjener i hjemmet, ifølge Almadani.

- De lesbiske historier må fortelles. I Koranen står det ikke noe om hva du skal gjøre mot folk som har sex med en person av samme kjønn. Det er ikke opp til mennesker å straffe, sier hun.

Plikt

SKREMT: De norske homo-terapi-debatten skremmer palestinske Wesam Almadani, som skriver bok om lesbiske i Midtøsten.
SKREMT: De norske homo-terapi-debatten skremmer palestinske Wesam Almadani, som skriver bok om lesbiske i Midtøsten. Vis mer

36-åringen bor i dag et sted i Norge sammen med sine fire barn. Hun er skilt fra barnefaren og ønsker ikke å kommentere egen legning.

- Uten at jeg visste det, var Norge landet jeg hadde drømt om å bo i hele livet. Det er mitt paradis, med fjell og natur. Helt nydelig. Her føler jeg meg hjemme, sier Almadani.

Nå er hun trygg til å si og mene hva hun sjøl vil, uten represalier.

- Da er det min plikt å gi en stemme til de lesbiske i Midtøsten. Du hører ikke noe om denne gruppa, og det er ikke uten gunn. De de møter er hundre ganger verre enn homofile menn, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!