Omikron i Norge og Sverige

Skremt av Norge

Må forvente høye omikrontall også i Sverige, sier fagfolk.

LIKNENDE SKJEBNE: I likhet med Norge slipper Sverige neppe unna høye omikrontall, sier fagfolk. Arkivfoto: MarinaD_37/Shutterstock/NTB
LIKNENDE SKJEBNE: I likhet med Norge slipper Sverige neppe unna høye omikrontall, sier fagfolk. Arkivfoto: MarinaD_37/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene ser med skrekk på smittesituasjonen i Norge og Danmark.

- Jeg blir definitivt ikke overrasket om vi får en ganske kraftig økning i bekreftede tilfeller i uka som kommer, sier epidemiologiprofessor Tove Fall ifølge SVTs «Aktuellt».

«300 000 tilfeller hver dag»

Sveriges største avis Aftonbladet skriver at Norge har størst smitteøkning i Europa og «regner med opptil 300 000 tilfeller hver dag» - med henvisning til FHIs risikovurdering fra i går, der 300 000 er «worst case»-scenarioet dersom tiltak ikke klarer å bremse utviklingen.

Aftonbladet trekker også fram at omikron forventes å blir den dominerende coronavarianten i Danmark og Storbritannia innen få dager.

FHIs fagdirektør Frode Forland er en gjenganger i svenske medier under pandemien. Han forbereder svenskene på et liknende scenario som i Norge.

- Regn med at omikron kommer til å ta over innen kort tid, slik vi regner med at den gjør det i Norge og Danmark. 40 prosent av tilfellene i London er omikron, sier han til «Aktuellt».

- Smittsomheten viktigst

Professor Fall forklarer at omikron «virkelig har endret spillereglene» i pandemien på grunn av den høyere smittsomheten.

- Jeg er ikke overrasket over at de har kommet fram til disse veldig høye tallene, sier hun og sikter bl.a. til FHI-rapporten.

BISTAND: Forsvaret og apotekene skal bistå med distribusjon og vaksinering av vaksinedosene som nå sendes ut til kommunene. Video: Regjeringen / Magnus Paus / Dagbladet TV. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Fall framholder at viruset ikke oppfører seg ulikt fra land til land, og at Sverige derfor kan vente seg en liknende skjebne som nabolandene og Storbritannia.

Helsemyndighetene i flere land håper omikron generelt kan gi mindre alvorligere sykdom enn deltavarianten. Ifølge den svenske professoren er det likevel smittsomheten som blir den avgjørende faktoren for hvor alvorlig utbruddet blir.

- Dersom viruset gir halvparten så mange innleggelser sammenliknet med den tidligere varianten, med ei fordoblingstid på to-tre dager, fører det bare til at den utsetter belastningen med tre dager. Så det har lite å si. Det som er viktig å tenke på med eksponentiell vekst, er at det kan gå veldig, veldig fort, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer