Omikron i Norge og Sverige

Skremt av Norge

Må forvente høye omikrontall også i Sverige, sier fagfolk.

LIKNENDE SKJEBNE: I likhet med Norge slipper Sverige neppe unna høye omikrontall, sier fagfolk. Arkivfoto: MarinaD_37/Shutterstock/NTB
LIKNENDE SKJEBNE: I likhet med Norge slipper Sverige neppe unna høye omikrontall, sier fagfolk. Arkivfoto: MarinaD_37/Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene ser med skrekk på smittesituasjonen i Norge og Danmark.

- Jeg blir definitivt ikke overrasket om vi får en ganske kraftig økning i bekreftede tilfeller i uka som kommer, sier epidemiologiprofessor Tove Fall ifølge SVTs «Aktuellt».

«300 000 tilfeller hver dag»

Sveriges største avis Aftonbladet skriver at Norge har størst smitteøkning i Europa og «regner med opptil 300 000 tilfeller hver dag» - med henvisning til FHIs risikovurdering fra i går, der 300 000 er «worst case»-scenarioet dersom tiltak ikke klarer å bremse utviklingen.

Aftonbladet trekker også fram at omikron forventes å blir den dominerende coronavarianten i Danmark og Storbritannia innen få dager.

FHIs fagdirektør Frode Forland er en gjenganger i svenske medier under pandemien. Han forbereder svenskene på et liknende scenario som i Norge.

- Regn med at omikron kommer til å ta over innen kort tid, slik vi regner med at den gjør det i Norge og Danmark. 40 prosent av tilfellene i London er omikron, sier han til «Aktuellt».

- Smittsomheten viktigst

Professor Fall forklarer at omikron «virkelig har endret spillereglene» i pandemien på grunn av den høyere smittsomheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer