Omikron i Norge og Sverige

Skremt av Norge

Må forvente høye omikrontall også i Sverige, sier fagfolk.

LIKNENDE SKJEBNE: I likhet med Norge slipper Sverige neppe unna høye omikrontall, sier fagfolk. Arkivfoto: MarinaD_37/Shutterstock/NTB
LIKNENDE SKJEBNE: I likhet med Norge slipper Sverige neppe unna høye omikrontall, sier fagfolk. Arkivfoto: MarinaD_37/Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene ser med skrekk på smittesituasjonen i Norge og Danmark.

- Jeg blir definitivt ikke overrasket om vi får en ganske kraftig økning i bekreftede tilfeller i uka som kommer, sier epidemiologiprofessor Tove Fall ifølge SVTs «Aktuellt».

«300 000 tilfeller hver dag»

Sveriges største avis Aftonbladet skriver at Norge har størst smitteøkning i Europa og «regner med opptil 300 000 tilfeller hver dag» - med henvisning til FHIs risikovurdering fra i går, der 300 000 er «worst case»-scenarioet dersom tiltak ikke klarer å bremse utviklingen.

Aftonbladet trekker også fram at omikron forventes å blir den dominerende coronavarianten i Danmark og Storbritannia innen få dager.

FHIs fagdirektør Frode Forland er en gjenganger i svenske medier under pandemien. Han forbereder svenskene på et liknende scenario som i Norge.

- Regn med at omikron kommer til å ta over innen kort tid, slik vi regner med at den gjør det i Norge og Danmark. 40 prosent av tilfellene i London er omikron, sier han til «Aktuellt».

- Smittsomheten viktigst

Professor Fall forklarer at omikron «virkelig har endret spillereglene» i pandemien på grunn av den høyere smittsomheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.