Skremt av øvingsbomber

MO I RANA/OSLO (NTB): Granatene som ble funnet i Mo i Rana i går viste seg å være 11 øvingsbomber for fly. De kom til Mo med den norske lastebåten «Austvik», og seks av dem ble uskadeliggjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bombene var ikke fylt med sprengstoff, men hadde tennsatser og kunne derfor vært farlige om de hadde eksplodert, opplyser politimester Arnstein Nilssen ved Rana politidistrikt til NTB.

Han vet ikke om en eksplosjon under transport kunne senket båten, men sier at tennsatsene er kraftige nok til å betegnes som livsfarlige om de hadde eksplodert i nærheten av et menneske.

Gjennomsøker lasten

I morgen hadde lastebåten fortsatt 1200 tonn skrapjern om bord. Politimesteren utelukker ikke at det kan være flere bomber om bord, og personell fra Forsvaret vil derfor bruke dagen til å gjennomsøke lasten. Bombene som allerede er funnet, vil også bli grundig undersøkt, blant annet for å fastslå hvilket land de kommer fra.

Bombene ble funnet på området til Fundia Norsk Jernverk i går, blant skrapjern som «Austvik» hadde hatt med seg fra Litauen til jernverket. Et område rundt funnstedet ble sperret av, og det samme ble et område rundt kaia der «Austvik» ligger fortøyd. Jernverket ligger om lag 3 kilometer fra kaia der «Austvik» ligger.

Avhører mannskapet

Politiet vil forsøke å finne ut hvordan bombene kom om bord i båten og på land i Norge. Blant annet vil mannskapet bli avhørt. Politimesteren regner imidlertid ikke med at noen om bord i båten risikerer straffeansvar.

- Vi kan aldri gardere oss mot at slike ting skjer, sier han.

(NTB)