Rammet covid-pasienter:

Skremt av «supersopp»

Flere typer dødelige sopper har rammet coronasyke over hele verden. I kjølvannet av pandemien frykter eksperter at en «supersopp» får større fotfeste.

CANDIDA AURIS: Flere tilfeller av soppen Candida auris er det siste halvåret blitt påvist i Brasil. Nå kan det virke som om soppen har utviklet seg, ifølge en forskergruppe som har analysert prøvene. Foto: CDC / NTB
CANDIDA AURIS: Flere tilfeller av soppen Candida auris er det siste halvåret blitt påvist i Brasil. Nå kan det virke som om soppen har utviklet seg, ifølge en forskergruppe som har analysert prøvene. Foto: CDC / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

Soppen ble først oppdaget i Japan i 2009, men er siden blitt påvist i alle deler av verden - også i Norge.

Den kan i utgangspunktet ramme de fleste, men den potensielt dødelige infeksjonen som forårsakes av soppen, forekommer oftest hos alvorlig syke pasienter som har nedsatt immunforsvar.

Soppen heter Candida auris, er en gjærsopp, og er kjent for å være motstandsdyktig mot de vanligste medisinene som brukes til å behandle infeksjonen den forårsaker.

Nå dukker den opp flere steder i verden, og i stadig mer resistente former, melder nettavisa Medical News Today (MNT).

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer

Kan ha utviklet seg

I Brasil kom et utbrudd av soppen i takt med den katastrofale andrebølgen av coronapandemien, ifølge MNT.

De første registrerte tilfellene ble påvist i desember 2020. Begge ble påvist hos covid-19-pasienter, som var innlagt på intensivavdelinger i Salvador nordøst i Brasil.

En ekspertgruppe satte seg ned og begynte å analyserte soppen. Ei tid seinere publiserte de funnene i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Fungi i mars.

Konklusjonen var at soppen og infeksjonen den forårsaket - Candida-infeksjon - var resistent, men at det var mulig å behandle den med noen få medikamenter.

Så kan det virke som om soppen har utviklet seg i løpet av det som ble utbrudd.

POSITIV: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser positivt på coronasituasjonen i Norge fremover. Video: Dagbladet TV Vis mer

Nedslående funn

Forskergruppen analyserte flere og flere prøver fra nye soppinfeksjoner, også de fra samme intensivavdeling i Salvador.

Funnene er nedslående:

Soppen ble mer motstandsdyktig mot de få medisinene som tidligere har hatt effekt. Derfor blir utsiktene til en så medikamentresistent sopptype beskrevet som en «supersopp» av MNT.

- I tilfellene som nylig er blitt påvist i Salvador, må dosen være fire til fem ganger større enn dosen som ble brukt til å gjøre soppkulturen inaktiv i desember 2020, sier Arnaldo Colombo, legen som leder den brasilianske ekspertgruppa.

Han forteller videre at Brasil - heldigvis - ikke har påvist flere tilfeller utenfor Salvador, men mener likevel det er grunn til bekymring.

- Sopptypen blir raskt motstandsdyktig mot flere typer medisiner, sier Colombo.

MAGNETISK: Sykepleieren skal vite hva vaksinen har gjort med henne, og nå latterliggjøres hun. Video: Dagbladet / AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Høy dødelighet, men …

En person kan være bærer av soppen, uten å bli syk. Det gjør den vanskelig å oppdage før det er for seint.

- Den ender opp med å infisere pasienter med alvorlige covid-19-forløp og andre alvorlig syke pasienter.

Det amerikanske smittevernbyrået CDC anslår at mellom 30 til 60 prosent av dem som utvikler soppinfeksjonen, dør, men mange av disse pasientene har i utgangspunktet alvorlig sykdom.

Colombos forskergruppe fant i sin studie at over halvparten av de alvorlig syke covid-19-pasientene som fikk soppinfeksjonen, døde i løpet av 30 dager.

Fordi soppinfeksjonen forårsaket av Candida auris den siste tida har rammet covid-19-pasienter, blir den beskrevet som en «covid-sopp».

Den mest kjente «covid-soppen», en såkalt svartsopp, forårsaker infeksjonen mukormykose. Infeksjonen har herjet i India, og flere enn 30 000 personer har fått påvist infeksjonen.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Ikke vanlig

Johanna U. Ericson er professor i mikrobiologi ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Hver mikroorganisme er forskjellig. Det vi utvikler av behandlingsmetoder, er egentlig kjemisk krigføring, og et medikament som virker mot én mikroorganisme, virker ikke nødvendigvis på en annen, sier Ericson til Dagbladet.

Man vet foreløpig lite om nøyaktig hva det er ved soppen som gjør den resistent mot medikamenter som fungerer mot andre soppinfeksjoner, annet enn at mikroorganismen er annerledes.

- Det som gir risiko for infeksjon er jo for det første at pasientene som regel er immunsvekkede i utgangspunktet, og for det andre ser det ut til at soppen i dette tilfellet kan smitte fra pasient til pasient. Det er ikke vanlig blant liknende sopp ellers, sier Ericson om det konkrete eksempelet fra Brasil.

Hun forteller at smitten i Brasil ble sporet tilbake til et termometer som ikke var rengjort skikkelig.

- Smittevern og god sykehushygiene er det beste vernet mot dette, og jo tettere pasientene er hverandre, desto vanskeligere blir det. Norge har hatt en helt annen smittesituasjon enn Brasil, og derfor er det ekstremt liten risiko for at dette skal skje i Norge, sier professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer